OMS recunoaște: telefoanele mobile pot cauza cancer

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

OMS recunoaște: telefoanele mobile pot cauza cancer

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că telefoanele mobile pot cauza cancer și a sfătuit utilizatorii să limiteze timpul de folosire a acestora, să folosească dispozitive hands-free sau să trimită mesaje în loc să sune.

Potrivit publicației britanice dailymail.co.uk, directorul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, Christopher Wild, a declarat că, date fiind potențialele consecințe pentru sănătatea oamenilor, este important ca cercetarea referitoare la folosirea telefoanelor mobile să continue pe termen lung.

„Este important să luăm măsuri pentru a reduce expunerea, cum ar fi utilizarea hands-free-ului și trimiterea de SMS-uri”, a declarat Christopher Wild.

Este pentru prima dată când Organizația Mondială a Sănătății găsește o legătură între utilizarea telefonului mobil și cancer, la puțin timp după ce o altă cercetare a relevat că utilizarea telefonului mobil timp de 30 de minute zilnic crește riscul de cancer cerebral cu 40 la sută, au mai precizat jurnaliștii britanici.

Concluzia Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului a venit după o săptămână de cercetare a tuturor dovezilor științifice disponibile, de către 21 de cercetători din 14 țări.

Grupul a ajuns la concluzia că folosirea telefoanelor mobile este „posibil cancerigenă”, însă mai puțin decât fumatul sau expunerea la soare. Astfel, unii dintre cercetători spun că descoperirea are lipsuri și sfătuiesc oamenii să nu fie îngrijorați, însă alții avertizează asupra riscurilor.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, o posibilă legătură între folosirea telefoanelor mobile și tumorile necancerigene ale nervilor care transmit informații despre sunet de la ureche la creier.