Cernea propune crearea unei agenții pentru câinii fără stăpân, dar nu promite eradicarea lor

Categories SocialPosted on

Remus Cernea a prezentat, , la Constanţa, un proiect de lege pentru gestionarea câinilor fără stăpân, susţinând că a lucrat la acesta cu specialişti de la diverse instituţii. Proiectul de lege mai prevede şi înfiinţarea unei autorităţi naţionale care să coordoneze, să monitorizeze şi să sancţioneze autorităţile locale care nu îşi asumă responsabilităţi în această privinţă. Cu toate acestea, obiectivul legii lui Cernea nu este eliminarea maidanezilor de pe străzi, în timp, ci reducerea numărului acestora.

El consideră că situaţia câinilor comunitari poate fi rezolvată doar dacă sunt aplicate aceleaşi măsuri la nivel naţional, respectiv câinii să fie ridicaţi, sterilizaţi şi duşi înapoi în zonele de unde au fost luaţi, iar în paralel să fie începute campanii privind adopţiile. Cernea propune în acest sens obligarea posturilor publice de radio şi televiziune să aloce două ore lunar pentru campanii privind adopţiile, iar presa privată să fie obligată să aloce o oră lunar pe acelaşi subiect. Deputatul estimează că prin aceste campanii 10-15 la sută din câinii fără stăpân ar putea fi adoptaţi.
„Ce aduce nou acest proiect este o viziune unitară şi un set de măsuri la nivel naţional. Până acum tema a fost lăsată la nivelul autorităţilor locale. Unii primari s-au priceput mai bine să o gestioneze, alţii mai puţin”, a afirmat Cernea, citat de Mediafax. El a dat ca exemple oraşele Braşov, Oradea şi Lugoj, unde problema câinilor comunitari a fost gestionată corect şi numărul maidanezilor a scăzut foarte mult.

Cernea mai spune că nu este de acord cu uciderea în masă a câinilor şi că doar cei bolnavi şi agresivi ar trebui eutanasiaţi.
„Trebuie spus că eutanasierea câinilor, uneori în moduri care oripilează, s-a făcut în România de peste 200 de ani, însă nu aceasta reprezintă o soluţie. Rezultatul este că avem în continuare foarte mulţi câini pe străzi”, a explicat Remus Cernea.
Proiectul de lege se va afla timp de două săptămâni în dezbatere publică, urmând ca observaţiile primite în această perioadă să fie incluse în text, iar apoi să fie prezentat Parlamentului.