Aproximativ trei milioane de bătrâni se tem că nu îşi vor permite încălzirea locuinţelor la iarnă, în urma unei scumpiri recente. Nu, nu este vorba despre români, ci despre locuitori ai Marii Britanii. Potrivit unui studiu publicat luni și citat de The Independent în ediţia online, patru dintre cele „şase companii mari” au anunţat scumpiri înainte de venirea iernii, factura medie la electricitate şi gaze însumând de-acum 1.267 de lire sterline (1.486 de euro) pe an. Rețineți, este vorba despre 1486 de euro PE AN, adică, la cursul de ieri fixat de Banca Națională a României, de 6580 de lei pe an. Această sumă înseamnă o medie lunară de 548 de lei.
Potrivit studiului efectuat pentru asociaţia de binefacere Age UK, 28% dintre pensionari au declarat că principala lor grijă în lunile reci de iarnă este că nu îşi pot asigura căldura în casă. Asociaţia a sugerat că, la nivel naţional, ar urma să fie afectaţi trei milioane de bătrâni. Asociaţia a lansat totodată un semnal de alarmă cu privire la pericolul la adresa sănătăţii bărtânilor, avertizând că vremea rece şi casele prost încălzite pot spori riscul gripei, dar şi al unor probleme cu inima şi de atac cerebral.
Să revenim însă la meleagurile noastre. Suma de 548 de lei pe lună, pentru încălzire și curent, pare mică pentru un constănțean, care plătește aproape cea mai scumpă gigacalorie din țară. O familie de trei persoane care stă într-un apartament de trei camere va plăti și peste 1.000 de lei pe lună numai pentru încălzire. În cinci luni de furnizare a căldurii, factura se ridică la 5.000 de lei. La această sumă se adaugă și circa 1.200 de lei, în medie, pentru curentul electric. Totalul: 6.200 de lei, mai mult decât în Marea Britanie.
Potrivit site-ului wikipedia, citat și de Ziarul Financiar, salariul mediu în Marea Britanie este de circa 7.660 lei pe lună, în România de circa 1.560. Calculul pensiilor este mai greu de făcut, pentru că în Marea Britanie o bună parte din populație apelează la pensii private și primesc în funcție de cât contribuie. Dacă păstrăm însă raportul salariilor, putem estima o pensie de șapte ori mai mare decât în România, unde media este undeva la 700 de lei.
Cert este că pentru o parte din familiile de britanici bătrâni, plata întreținerii iarna aceasta va fi o problemă. O problemă la fel de mare va fi și pentru constănțenii care câștigă peste 1.500 de lei pe cap de membru de familie, care sunt considerați bogați de administrația Mazăre și care nu vor primi niciun fel de ajutoare pentru încălzire. Dacă ar fi aplicat soluția aplicată în toate orașele României, Mazăre ar fi subvenționat gigacaloria iar facturile ar fi putut scădea la jumătate. Exact așa se întâmplă în București. Evident, persoanele cu adevărat nevoiașe ar fi putut fi ajutate de către primărie în mod suplimentar. Pentru că sunt considerați bogați, constănțenii care câștigă mai mult de 1.500 de lei vor plăti încălzirea mai mult decât în Anglia.
P.S. Nimeni nu întreabă o familie cu un copil, care câștigă împreună 4.500 de lei, cu cât rămâne după ce plătește rata la casă, la mașină, bezina, mâncarea, hainele copilului, rechizitele, etc. Cu toate acestea, din banii lor se construiesc cartiere pentru săraci, se dau pachete de alimente, se plătește chiar ajutorul de căldură pentru familiile cu un copil care câștigă mai puțin de 4.500 de lei.