Deputatul Dănuţ Culeţu pune „tunurile” pe Guvernul Ponta

Categories PoliticaPosted on

Președintele Organizației Județene a Partidului Forța Civică Constanța, deputatul Dănuţ Culeţu și președintele Organizației Municipale a Forței Civice Constanța, Mihai Petre, au organizat o conferință de presă. În cadrul acestui eveniment, Culețu a menționat că, recent, a susţinut o declaraţie politică, în Parlamentul României, sub denumirea: „Judecata implacabilă a economiei la adresa Guvernului Ponta se apropie”.

El a spus că niciun Guvern care nu a avut în vedere echilibrul macroeconomic şi dezvoltarea economiei care să aducă o reală prosperitate, nu a reuşit să treacă examenul aspru al judecăţii economiei, cu toate consecinţele ce decurg din aceasta.

„Experienţa României sub Guvernul Ponta, dincolo de inexistenţa unei viziuni strategice asupra economiei, dovedeşte o lipsă atroce de profesionalism şi necunoaşterea elementelor fundamentale la nivel macroeconomic. Le sugerez stimabililor guvernanţi, dacă nu au capacitatea să previzioneze sau să stabilească o strategie, să înveţe măcar din lecţiile istoriei, pentru că actuala criză economică este, în mare parte, similară cu cea din 1929-1933. Şi, dacă nu ştiu ce să facă, le propun să citească sau să recitească cartea unui mare economist englez, John Maynard Keynes, care a fost artizanul ieşirii din criză atât pentru Statele Unite ale Americii cât şi pentru Europa”, a spus Dănuţ Culeţu.

El a mai susţinut că actualul guvern nu are nicio perspectivă din punct de vedere economic şi va ajunge, probabil, pe eşafodul judecăţii aspre a economiei care se sufocă.

Pentru a evita o astfel de situaţie, Culeţu le-a dat şi câteva sfaturi, unul dintre acestea fiind să nu se mai impoziteze.
„Nu mai impozitaţi! Nu veţi colecta mai mult într-o perioadă de recesiune, ba, mai mult, veţi crea o reacţie contrară. Execuţia veniturilor bugetare în primele şase luni ale anului arată o nerealizare semnificativă, de peste 6,5 miliarde lei faţă de programul aferent primului semestru, respectiv, doar 93,7% realizare faţă de program”, a precizat Culeţu în declaraţia sa.
Totodată, parlamentarul a mai spus că nu ar mai trebui reduse investiţiile deoarece şomajul, care a ajuns la cote record, nu va putea fi redus fără această componentă importantă.

În acelaşi context, deputatul a mai atras atenţia că, prin anumite decizii ar putea fi încurajată evaziunea fiscală.
„Nu mai majoraţi accizele. Veţi încuraja evaziunea fiscală. A doua cea mai slabă performanţă pe partea de venituri fiscale s-a înregistrat în cazul accizelor, creşterea fiind de doar 4,2% comparativ cu semestrul I al anului precedent, mult sub creşterea de 10,4% proiectată în bugetul iniţial pentru 2013”, a mai spus Dănuţ Culeţu.
Totodată, el a mai transmis că nu ar mai trebui promovate creşterile de venituri fără creşterea productivităţii deoarece efectul imediat este creşterea inflaţiei şi nu a puterii de cumpărare.
La final, deputatul Dănuţ Culeţu a mai spus că niciuna din măsurile expuse de el nu sunt cuprinse în „Scrisoarea de intenţie a Guvernului” către Fondul Monetar Internaţional, ceea ce îl face să craedă că securea economiei se apropie vertiginos de grumazul Guvernului Ponta.

La rândul său, Mihai Petre a vorbit despre “descentralizarea lui Dragnea”. El a atras atenția că un astfel de proiect, important pentru țară ar fi trebuit supus atenției autorităților publice locale, lucru care nu
s-a întâmplat.
„Proiectul privind descentralizarea ar fi trebuit supus atenției autorităților publice locale pentru că ele sunt cele mai în măsură să spună dacă este bine sau nu să se facă aceast ă împărțire. În schimb, Dragnea le pune un proiect direct în brațe, un proiect care vizează transformarea României în pașalâcuri locale conduse de nababi”, a spus Mihai Petre.