România trimite magistraţi și mai mulți polițiști la Paris

Categories La ziPosted on

România trimite magistraţi și mai mulți polițiști la Paris

Pentru combaterea fenomenului infracţionalităţii, țara noastră va trimite magistraţi români în Franţa şi va suplimenta numărul poliţiştilor prezenţi acolo. De asemenea, va fi reactivat un dispozitiv înfiinţat în 2003, alcătuit din experţi români şi francezi din domeniul justiţiei şi sprijinului pentru copii, cu scopul de a-i salva pe minorii români căzuţi pradă reţelelor criminale.

România şi Franţa au decis detaşarea de magistraţi români la Paris, a anunţat luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a apreciat că această măsură va consolida activitatea poliţiştilor trimişi anul trecut de autorităţile de la Bucureşti pentru combatarea infracţionalităţii.

Ministrul Gueant a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, după întrevederea cu omologul său român Traian Igaş, mai multe măsuri decise împreună cu partea română pentru combaterea infracţionalităţii cu autori români.

“Este un subiect foarte important pentru ambele ţări, pentru că Parisul se confruntă cu o creştere a fenomenelor de delincvenţă cu autori români”, a precizat ministrul francez.

El a adăugat că această problemă este atât de ordin politic, cât şi afectiv, în măsura în care “acţiunile câtorva mii de persoane” afectează negativ imaginea României, cu care Franţa are “legături tradiţionale de prietenie”.

“Această infracţionalitate are şi o caracteristică deosebit de dureroasă, pentru că peste jumătate dintre autorii faptelor de infracţiune sunt minori angrenaţi într-o reţea de criminalitate”, a menţionat ministrul Gueant.

“Prima măsură este detaşarea unui număr mai mare de poliţişti români pe lângă prefectura de poliţie din Paris”, a spus ministrul Claude Gueant, care a apreciat activitatea poliţiştilor români aflaţi deja în Franţa.

Oficialul francez a mai afirmat că cea de-a doua măsură decisă a fost detaşarea de magistraţi români în Franţa, pentru “a da greutate acţiunii poliţieneşti”.

O altă măsură anunţată de ministrul Claude Gueant a fost în legătură cu reactivarea unui dispozitiv înfiinţat în 2003 şi format din experţi români şi francezi din domeniul justiţiei şi sprijinului pentru copii, cu scopul de a-i salva pe minorii români căzuţi pradă reţelelor criminale.