Proiectul fotografic „România sălbatică”

Categories UtilPosted on

Proiectul fotografic „România sălbatică”

Criza economică și, mai ales, cea morală în care se afundă România tot mai mult tind să împartă românii în două tabere. Unii, plini de resentimente, își caută sau măcar visează o viață mai bună peste granițe. Ceilalți cred că frumusețile și valorile țării lor natale nu au fost încă pe deplin descoperite și caută să le scoată la lumină. Dintre aceștia face parte fotograful brașovean Dan Dinu, care, în parteneriat cu WWF (World Wide Fund for Nature), a inițiat pe 11 august a.c. expediția „România sălbatică”.

Proiectul este unul de amploare, presupunând fotografierea până în primăvara anului 2012 a celor mai pitorești zone din toate cele 28 de parcuri naționale, naturale și geoparcuri din România. Ulterior, se va extinde asupra ariilor protejate din afara parcurilor, colecția de imagini putând fi actualizată în permanență.

Ideea a fost inspirată de proiectul „Wild Wonders of Europe” și are ca scop promovarea peisajelor, faunei și florei sălbatice, prea puțin cunoscute de către publicul larg. „Oricine iubește natura va fi implicat, într-un fel, în proiect prin faptul că va afla informații noi și va descoperi obiective pe care nu le știa”, precizează Dan Dinu.

Fotografiile realizate până în momentul de față pot fi vizualizate pe site-ul www.dandinu.net, urmând să fie publicate în curând pe site-urile  www.romaniasalbatica.ro și www. wildromania.org. De asemenea, vor fi incluse în expoziții și proiecții fotografice.

Tânărul artist, din a cărui experiență profesională fac parte expediții în Alpii francezi, Munții Dolomiți și Islanda, apreciază că parcurile naționale și naturale din România „au un potențial turistic foarte, foarte mare, din păcate, prea puțin exploatat. Cu siguranță trebuie mult mai bine cunoscute și mult mai mult ajutate. Majoritatea au o valoare nu doar națională, ci și internațională”.

Fiecare călătorie îi oferă fotografului o experiență aparte: „Nu putem compara peisajul Carpaților cu cel al Alpilor, al Dolomiților și în nici un caz cu cel al Islandei. Nu avem ghețarii Alpilor, dar nici Alpii nu au pădurile noastre”. Cu toate acestea, în România „este mai plăcut”, deoarece se simte, în primul rând, „acasă”.

„Unul dintre momentele care mie îmi plac foarte mult este când sunt într-o zonă de creastă montană foarte înaltă și Soarele la crepuscul, trecut de linia orizontului, este îmbrăcat într-o lumină albastră, foarte spectaculoasă. Atunci simți mult mai bine puterea muntelui. Totul se rezumă la niște nuanțe foarte subtile.”

Însă nu toată lumea știe să respecte darurile generoase ale naturii. Turismul iresponsabil și interesele financiare care depășesc simțul responsabilității periclitează frumusețea și integritatea parcurilor. „Problemele sunt numeroase, de la câteva gunoaie aruncate la întâmplare de turiști mai puțin educați până la unele mult mai grave, cum ar fi exploatările forestiere necontrolate, construcțiile ilegale și braconajul. Una dintre părțile importante ale site-ului pe care dorim să-l construim în urma proiectului este legat de aceste probleme pe care încercăm să le aducem în atenția tuturor.

Poate opinia publică va avea un cuvânt de spus în deciziile ulterioare. Știu că este greu, lumea are alte griji mult mai importante legate de viața de zi cu zi. Dar există o vorbă din popor: «Codrul e frate cu românul». Până la urmă, indiferent ce am face, tot acolo ajungem. Tot ne leagă ceva de natură!”, afirmă fotograful.

Anca ALBU