CertSign: Piața de certificate digitale se va tripla anul acesta

Categories Economie, La ziPosted on

CertSign: Piața de certificate digitale se va tripla anul acesta

Piața de certificate digitale se va tripla în acest an, ajungând la aproximativ 100.000 de unități, estimează oficialii CertSign, companie membră a Grupului UTI.

Prin intermediul certificatelor digitale, companiile pot depune declarații fiscale, precum și semna acte și documente, în format digital, fiind asigurate cele trei cerințe de bază ale oricărei semnături: intergritate (se observă imediat dacă documentul este modificat), autenticitate și nerepudiere (nu poate fi contestat ulterior).

Tariful pentru eliberarea unui certficat digital de la CertSign este de 47 de euro, fara TVA, el fiind valabil un an de zile. Apoi, se va achita anual o taxă de întreținere în valoare de 30 de euro. Taxa de emitere a scăzut față de 2009, când se ridica la 66 de euro. Oficialii companiei susțin că ea va continua să scadă, însă nu radical.

Pe piața românească a certificatelor digitale mai activează două companii – DigiSign și Trans Sped – însă CertSign este lider. Dintre cele 25.000 – 30.000 de certificate digitale care sunt utilizate în România în momentul de față, 15.000 au fost emise anul trecut de compania membră a Grupului UTI.

Printre cei mai importanți clienți ai CertSign se numără Orange și GDF Suez. “Pentru o companie, rentează să apeleze la semnătura digitală atunci când emite mai mult de 3.000 – 4.000 de documente anual”, a declarat Adrian Floarea, director în cadtul CertSign.

În cei mai bine de patru ani de existență, compania a investit peste trei milioane de euro. Primul client al CertSign a fost un locotenent din cadrul Ministerului Apărării Naționale, care avea nevoie de semnătură digitală pentru a asigura integritatea unor softuri.

Pentru anul viitor, compania estimează că va emite alte 50.000 – 60.000 de noi certificate digitale.

Adrian Bărbulescu