Clorfenamina: ce este si cum functioneaza acest antihistaminic

Categories SanatatePosted on

Clorfenamina este un antihistaminic util in numeroase procese alergice. Este utilizat in principal pe cale orala si face parte din multe preparate antigripal.

Clorfenamina este un antihistaminic de prima generatie folosit pentru a trata diferite manifestari alergice. Printre acestea se numara rinita sezoniera, conjunctivita si urticaria, de exemplu. De asemenea, impreuna cu epinefrina, este folosita in reactiile anafilactice.

In continuare, vom descoperi cum functioneaza clorfenamina si ce utilizari are. De asemenea, vom anunta care sunt reactiile adverse care pot aparea.

Ce este clorfenamina?

Clorfenamina este un medicament antihistaminic care impiedica legarea histaminei de receptorii sai. Aceasta este o substanta chimica care este eliberata de unele celule in reactii alergice datorita actiunii sistemului imunitar. Este, de fapt, cauza majoritatii simptomelor alergice.

Exista 4 tipuri diferite de receptori pentru aceasta substanta. Clorfenamina inhiba in mod reversibil si competitiv legarea histaminei de receptorii H1. Acestea se gasesc in muschiul neted al vaselor de sange, intestin si bronhii. De asemenea, gasim acest tip de receptori in sistemul cardiovascular si in creier.

In conditii normale, cand histamina este cuplata la acest receptor, se declanseaza o serie de reactii care urmaresc sa produca raspunsuri precum urmatoarele:

  • Vasodilatatia .
  • Permeabilitate crescuta.
  • Hipotensiune arteriala sau tensiune arteriala scazuta.
  • Producerea edemului.
  • Lewis triplu raspuns: roseata, eritem si papule.

Aceste manifestari sunt tipice proceselor alergice dependente de activarea acestor receptori H1. Prin administrarea de clorfenamina, care are o actiune antagonista impotriva lor, le suprimam.

Cum actioneaza in organism?

Dintre actiunile sale farmacologice predomina cele legate de antagonismul receptorilor H1 periferici distribuiti in intreg organismul. Clorfenamina se opune actiunilor histaminei, cum ar fi urmatoarele:

  • Cresterea permeabilitatii capilare.
  • Mancarime.
  • Contractia intestinala.
  • Bronhoconstrictie.

In sistemul nervos central (SNC) predomina actiunea sedativa si hipnotica, care variaza si in functie de persoana. Din acest motiv, clorfenamina si alte antihistaminice de prima generatie produc, intr-o masura mai mare sau mai mica, sedare si somnolenta. Acest fapt este un factor limitativ pentru utilizarea sa in continuare.

In plus, clorfeniramina produce efecte antiemetice, antikinetozide si antivertiginoase: previne varsaturile, ametelile si vertijul.

La doze toxice, produce de obicei o stimulare centrala intensa si poate provoca chiar convulsii. La copii, poate aparea o imagine de entuziasm si agitatie . De asemenea, poate provoca uscaciune la nivelul gurii si mucoaselor.

Reactii adverse

Efectele adverse ale clorfeniraminei sunt abundente si relativ frecvente. Acestea depind de doza si de pacient . Cele mai frecvente reactii sunt cele cauzate de depresia SNC, cum ar fi:

  • Somnolenta.
  • Sedare.
  • Conducta delirante.
  • Coma, in cazuri extreme.

Datorita acestor reactii adverse, pacientii trebuie avertizati ca acest medicament le poate afecta semnificativ capacitatea mentala. Acest lucru trebuie luat in considerare atunci cand conduceti un vehicul sau folositi o masina.

Aceste manifestari pot disparea dupa cateva zile. Cu toate acestea, daca persista, este necesar sa se ia in considerare o reducere a dozei sau o schimbare la un alt antihistaminic. In aceste cazuri, trebuie consultat un medic.

Clorfenamina are o anumita activitate anticolinergica care poate duce la uscaciunea gurii, nasului si gatului, retentie urinara, vedere incetosata si midriaza.

De asemenea, poate provoca reactii adverse la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare sau diaree. In plus, exista riscul de a produce tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arteriala, extrasistole si aritmii.

Precautii

Trebuie sa fiti atenti daca luati orice alt medicament, deoarece acestea ar putea interfera unul cu celalalt. Daca efectele clorfeniraminei sunt potentate de un alt medicament, poate aparea toxicitate.

Este un medicament capabil sa traverseze bariera placentara. Acest lucru obliga sa fie utilizat cu prudenta in caz de sarcina sau suspiciune de sarcina. In orice caz, ar trebui sa consultati un medic in prealabil.

Cum se administreaza clorfenamina?

Clorfeniramina se administreaza de obicei pe cale orala, deoarece este destul de bine absorbita. Cu toate acestea, poate fi administrat si pe cale cutanata, intramusculara sau intravenoasa.

Prezenta alimentelor in stomac intarzie absorbtia clorfenaminei. Debutul actiunii antialergice a clorfeniraminei se observa in decurs de 30-60 de minute, iar durata efectelor variaza intre 4 si 8 ore. Trebuie avut in vedere faptul ca este metabolizat intr-un mod foarte important in ficat.

Clorfenamina, antihistaminic din preparatele gripale

Dupa cum am vazut, clorfenamina este un antihistaminic  folosit pentru a trata diferite simptome alergice precum rinita, conjunctivita sau urticaria. Retineti ca de obicei produce o oarecare somnolenta.

Acest antihistaminic face parte din majoritatea preparatelor pentru raceala sau gripa care pot fi obtinute fara prescriptie medicala in farmacii. Cu toate acestea, este important sa nu uitam ca poate provoca si anumite reactii adverse. Prin urmare, este necesar sa consultati medicul in caz de indoiala.