Controale ”cu temă” la coducerea portului Constanța?

Categories EconomicPosted on

Conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța a reacționat, ieri, la raportul corpului de control al Ministerului Transporturilor, despre care a relatat și ziarultimpul.ro.

”Este o campanie de presă începută înainte de semnarea contractului. Raportul este întocmit superficial. Este un control cu temă ca să iasă o concluzie”, a spus Decebal Șerban, fost director general al CNAPMC, unul dintre cei direct vizați de control. Acesta a precizat că raportul a fost deja contestat, în urmă cu o săptămână, la autoritatea emitentă. ”Eu, ca persoană fizică, dacă rezultatul rămâne același, mă voi adresa autorităților competente”, a mai precizat acesta.

De fapt, conducerea CNAPMC a cerut revocarea raportului și reanalizare sa. ”Controlul s-a efectuat în trei zile”, este una dintre motivații. Celelalte sunt mai serioase. Le-a explicat Lucian Băluț, directorul general. Este vorba despre majorări de sume, în contractul de executare al digului de larg și cel de consultanță, și de plata unui avans de 10 milioane de euro, în cazul contractului de execuție a digului.

În cazul contractului de execuție, Băluț spune că prevderea care permitea majorarea prețului a fost anulată prin act adițional, convenit de ambele părți. În ceea ce privește avansul, acesta, spune Băluț, a fost plătit conform contractului în vigoare, dar numai după ce a fost avizat de către firma de consultanță, iar plata a fost făcută nu de către CNAMC, ci de către Ministerul Transporturilor. În cazul contractului de consultanță, Decebal Șerban a spus că s-a majorat prețul deoarece legea achizițiilor publice permite acest lucru, dacă de la data semnării contractului până la implementarea sa trece o perioadă de cel puțin șase luni.

Lucian Băluț consideră că acest raport nu are temă politică, ci una comercială. El se așteaptă însă la repercusiuni pentru că a convocat conferința de presă de ieri. Motivul: prin ordin de ministru, acesta nu are voie să stea de vorbă cu presa.