Cutremurele mici din ultima vreme nu anunță un seism periculos

Categories La ziPosted on

Cutremurele mici din ultima vreme nu anunță un seism periculos

Cele peste 23 de cutremure de mică intensitate care au avut loc în România în ultimele zile nu anunță vreun seism periculos, a anunțat directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, citat de Realitatea TV.

Cutremurele de intensitate mică, sub patru grade pe scara Richter, nu ar trebui să îngrijoreze populația, spun specialiștii. “Ceea ce s-a petrecut în ultimul timp nu are nicio relevanţă (…) pentru că pentru România cutremurele periculoase sunt cele adânci petrecute în Vrancea, la alt etaj, adică între 90 până la 180 de kilometri, în timp ce acestea din ultima vreme au 10-12 kilometri”, a explicat Mărmureanu.

El a precizat că niciodată aceste cutremure mici nu vor activa cutremurele de mare intensitate. Reprezentanţii Institutului de Seismologie au spus că activitatea seismică intensă din zona Vrancea este normală în perioada octombrie-noiembrie.

“Statistic seismele mai mari se produc la acest sfârşit de an. Nu e motiv de teamă, pentru noi e un moment de analiză. Tendinţa e de creştere, dar nu e atât de rapidă ca să apară un seism de peste 7, într-un timp atât de scurt. Azi cel puţin 20 de cutremure au fost înregistrate”, a declarat Victorin Toader, directorul Institutului Român de Seimologie Aplicată. Acesta a mai afirmat că până la sfârșitul acestui an s-ar putea produce un cutremur de cel mult 5,27 grade pe scara Richter.