Strauss-Kahn: Putin a complotat pentru înlăturarea mea de la conducerea FMI

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Strauss-Kahn: Putin a complotat pentru înlăturarea mea de la conducerea FMI

UPDATE  7

Dominique Strauss-Kahn consideră că Vladimir Putin a complotat pentru înlăturarea lui de la conducerea FMI, relevă “Russia Today”. Chiar înainte de a fi arestat, fostul director al FMI şi-a eprimat îngrijorarea că ar putea fi victima unei conspiraţii. Într-un interviu acordat unui post de televiziune francez, deputatul socialist Claude Bartolone a declarat luni că fostul şef al FMI i-a spus recent că Moscova şi Parisul încearcă să-l împiedice să candideze la preşedinţia Franţei.

“Atenţie, trebuie să fim vigilenţi, putem avea telefoanele ascultate, simt în prezent că ruşii, şi în special Putin, sunt aliaţii Franţei pentru a încerca să mă înlăture de la conducerea FMI, ca să nu-mi pot anunţa candidatura”, i-a spus Strauss-Kahn lui Bartolone.

Pe de alt[ parte, secretarul de presă al lui Putin sus’ine că aceste acuzaţii sunt nefondate:

“Am fost secretarul premierului Putin în ultimii trei ani şi nu am auzit o astfel de ciudăţenie, de nebunie, acuzaţie fără niciun fundament”, a declarat el.

UPDATE 6 – Probele ADN, incriminante *

Analiza ADN a probelor prelevate de pe îmbrăcămintea cameristei care îl acuză pe Dominique Strauss-Kahn de agresiune sexuală ar confirma că pe hainele respective există urme de lichid seminal provenind de la fostul director general al FMI, scrie ziarul “Le Soir”.

Publicația franceză susţine că deţine această informaţie în exclusivitate, pe baza unor “elemente care au fost transmise de poliţia new-yorkeză autorităţilor franceze”.

Cursa pentru succesiunea la șefia FMI a început oficial luni, având-o ca favorită pe Christine Lagarde, actualul ministru de Finanţe al Franţei.

Consiliul de administraţie, format din reprezentanţii a 24 de ţări şi grupuri de ţări, va examina începând de luni şi până la 10 iunie candidaturile depuse. Consiliul şi-a stabilit ca obiectiv desemnarea unui nou şef al FMI până la 30 iunie.

Christine Lagarde încă nu şi-a făcut cunoscut oficial interesul faţă de succesiunea lui Strauss-Kahn, dar şansele sale au crescut considerabil după ce omologii săi din Germania şi Marea Britanie, Wolfgang Schaeuble şi George Osborne, au indicat zilele trecute că renunţă la o eventuală candidatură în favoarea ei.

Ministrul de Finanţe belgian, Didier Reynders, a contestat în schimb acest “front european” în favoarea Franţei, subliniind că este “bineînţeles interesat” de post şi că are şi experienţa necesară.

De asemenea, Malayezia a indicat luni că ţara sa doreşte ca noul şef al FMI să reprezinte ţările în curs de dezvoltare, iar duminică Mexicul şi-a anunţat intenţia de a propune candidatura guvernatorului băncii sale centrale Agustin Casterns.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a evocat la rândul ei candidatura şefului băncii centrale a Kazahstanului, Grigori Marcenko, dar s-au mai vehiculat şi alte nume de candidaţi, din China, India sau Africa de Sud.

UPDATE 5 – Încă patru acuzații de hărțuire sexuală

Scandalul sexual în care este implicat fostul director al FMI pare să ia amploare de la o zi la alta. Presa străină susţine că ar fi apărut alte patru noi cazuri cu femei hărţuite sexual de Dominique Strauss-Kahn.

Două dintre ele ar fi angajate ale hotelului în care bancherul ar fi agresat o tânără de 32 de ani. De asemenea, un fost funcţionar FMI afirmă că o colegă de-a sa a fost şi ea victima unui abuz.

“Sunday Telegraph” scrie şi că, în timp ce DSK se afla la conducerea FMI, un oficial a trebuit să mituiască o femeie care lucra la o altă instituţie internaţională cu sediul la Washington, pentru a o convinge să nu vorbească despre relaţia ei cu directorul Fondului.

În ciuda informaţiilor, avocaţii apărării sunt convinşi că acuzatul este nevinovat şi că va fi achitat în urma procesului.

UPDATE 4 – Directorul FMI a pus detectivi pe urmele cameristei

Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn au angajat o agenţie privată de detectivi pentru a descoperi cât mai multe detalii despre viaţa personală a cameristei care-l acuză de agresiune sexuală pe fostul director al FMI, relatează “Le Figaro”.

Agenţia contractată de avocaţii lui Strauss-Kahn este Guidepost Solutions, una dintre cele mai bune în domeniu.

“Avocatul lui Strauss-Kahn vrea să ştie tot atât despre victimă, cât şi despre clientul său”, explică Kim Townsend, avocat new-yorkez care se ocupă de dosare penale.

“Având în vedere strategia adoptată, el va încerca să discrediteze victima şi va verifica astfel trecutul ei, până în copilărie. În privinţa clientului său, el va trebui să verifice absolut tot, pentru a putea răspunde oricărui atac din partea procurorului”, continuă avocatul.

O armată de detectivi a fost trimisă deja la Bronx, unde locuieşte victima, şi la Harlem, unde lucrează rudele femeii. Investigaţia este amplă și se va extinde pe mai multe continente, din Guineea, de unde este originară ea, până la Paris şi Washington.

Wayne Kellerman, detectiv la New York, descrie cum se desfăşoară ancheta: “Pentru început, numărul de securitate socială al tinerei le va oferi acces la numeroase baze de date. Vor şti unde şi cu cine a locuit aceasta de la sosirea ei în SUA, dacă a avut probleme cu justiţia, dacă actele sale sunt în regulă, dacă a comis infracţiuni”.

Obiectivul final este de a stabili moralitatea acestei musulmane în vârstă de 32 de ani, care îşi creşte singură fiica de 15 ani într-un cartier din Bronx, lucrând la hotelul Sofitel din Manhattan.

UPDATE 3 – Eliberat pe cauțiune, cu domiciliu forțat

Fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuală, va fi eliberat pe cauţiune de un milion de dolari şi va rămâne în arest la domiciliu, într-o reşedinţă din Manhattan, fiind supravegheat 24 de ore din 24. El va locui, împreună cu soţia lui, într-un apartament din Manhattan și va purta o brăţară electronică de supraveghere. Totodată, judecătorul a decis că va trebui să aibă tot timpul cu el un gardian înarmat, pe propria cheltuială, până la data de 6 iunie, când va avea loc următoarea înfăţişare.

Strauss-Kahn va trebui să plătească şi o asigurare de cinci milioane de dolari.

În cursul audierii, avocaţii apărării au argumentat că Dominique Strauss-Kahn este “o persoană respectabilă”, dând asigurări că nu va încerca să fugă dacă va fi eliberat pe cauţiune.

UPDATE 2 – Fostul director primea de la FMI aproape 50.000 de dolari lunar

Dominique Strauss-Kahn a încasat în 2010, ca director al FMI, un salariu de aproape 450.000 pe an, mai mare decât preşedintele american Barack Obama, pe lângă beneficii suplimentare de zeci de mii de dolari.

Potrivit contractului său, salariul anual al lui Strauss-Kahn a fost în 2010 de 441.980 de dolari.

În plus, el nu plătea taxe pe venit şi a încasat o primă de 79.120 de dolari pe an, potrivit contractului, care să-i permită “să menţină, în interesul Fondului, un nivel de trai adecvat poziţiei de director”.

Acestor sume li se adaugă cheltuielile pentru distracţie, decontate integral. Costul călătoriilor şi şederilor la hoteluri, atât pentru Strauss-Kahn, cât şi pentru soţia sa, sunt acoperite de FMI.

Contractul mai prevede că atât Strauss-Kahn, cât şi orice membru al familiei sale pot zbura gratuit la clasa I, atunci când acesta se află în deplasare oficială.

Detalii despre contractul lui Strauss-Kahn sunt publicate pe site-ul FMI. Pentru criticii FMI, salariul şi beneficiile lui Strauss-Kahn sunt greu de acceptat, cu atât mai mult cu cât instituţia impune condiţii stricte guvernelor cărora le împrumută bani.

“Nu numai că acest salariu este plătit de contribuabilii din ţările care împrumută bani; dar aceştia trebuie să acopere costurile încă o dată, prin implementarea politicilor pe care le cere FMI, care adesea îi afectează în special pe cei din clasa muncitoare”, a declarat Peter Chowla de la Bretton Woods Project, o organizaţie care monitorizează politicile FMI şi Băncii Mondiale. Contribuabilii din aceste ţări, afectate grav de recesiunea globală, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, resimt cel mai mult efectele, a adăugat el.

Contactat de CNN, purtătorul de cuvânt al FMI William Murray a declarat că Strauss-Kahn a depus eforturi pentru ca FMI să nu mai depindă de operaţiunile de creditare.

În plus, creşterea salarială a lui Strauss-Kahn şi a altor directori din FMI sunt sub rata inflaţiei şi au fost aprobate de acţionari, a adăugat el. Fondul nu plăteşte pentru locuinţa de lux a lui Strauss-Kahn din Washington, evaluată la circa patru milioane de dolari, sau pentru alte proprietăţi ale familiei, a precizat Murray.

Vila din cartierul exclusivist Georgetown, din Washington, este înregistrată pe numele soţiei lui Strauss-Kahn, Anne Sinclair.

Averea familiei

Potrivit “New York Times”, cuplul deţine şi două apartamente în Franţa, în valoare de mai multe milioane de dolari. şi o locuinţă în Marrakesh, Maroc, cumpărată cu peste 700.000 de dolari.

Anne Sinclair, un jurnalist cunoscut în Franţa, ar fi moştenit o avere de la bunicul său, un comerciant de obiecte de artă. Aceasta ar explica de ce condiţiile de trai ale lui Strauss-Kahn par să depăşească până şi salariul său generos.

Murray a declarat că niciun angajat FMI care locuieşte SUA nu primeşte ajutor pentru locuinţă. Angajaţii FMI care locuiesc în străinătate primesc astfel de bonusuri. Cei care locuiesc în SUA primesc, însă, bani pentru şcoala copiilor.

În opinia unor analişti, salariul lui DSK şi bonusurile nu sunt exagerate. John Sewell, analist la New Rules for Global Finance Coalition, nu are nicio problemă cu salariul. “Cred că este una dintre cele mai importante slujbe din lume”, a subliniat el. “Iar acest lucru este reflectat de faptul că DSK a avut un rol central în gestionarea crizei globale financiare, din care sperăm să ieşim în următorii doi ani”, a adăugat el.

“Strauss-Kahn, este o figură dominantă. El a schimbat Fondul. Fondul se confrunta, când el l-a preluat, cu faptul că era o organizaţie irelevantă. Nimeni nu dorea să împrumute bani de la Fond, iar el l-a reformat drastic. Este recompensat pentru asta, unii cred că prea mult, dar, comparativ cu bancherii de pe Wall Street, vorbim despre o sumă relativ mică”, explică Sewell. Însă DSK se lupta cu percepţia legată de stilul său de viaţă înainte de incidentul din New York. La începutul acestei luni, o fotografie cu el intrând într-un Porsche de 90.000 de dolari i-a făcut pe critici să-l numească un “socialist de caviar” – chiar dacă maşina nu-i aparţinea.

UPDATE 1 – DSK a demisionat. Interimatul este preluat de al doilea om din FMI, John Lipsky

Directorul general al FMI şi-a dat demisia miercuri noapte.  “Ţin să spun că neg cu cea mai mare fermitate posibilă toate acuzaţiile care mi-au fost aduse. Vreau să protejez această instituţie pe care am servit-o cu onoare şi devotament, şi în special vreau să îmi consacru toată forţa, tot timpul şi toată energia pentru a-mi dovedi nevinovăţia”, a precizat el.

Dominique Strauss-Kahn se află în plin proces după ce a fost acuzat de agresiune sexuală de către menajenara unui hotel.

Avocaţii apărării sunt hotărâţi să obţină eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn din închisoarea Rikers, în New York.

“Apărarea se va întoarce mâine la tribunal şi va cere eliberarea pe cauţiune pentru clientul său. Cred că are un pachet argumente pe care curtea l-ar putea accepta”, a declarat Jeffrey Toobin, analist CNN.

Potrivit ABC News, ca să obţină eliberarea şefului FMI, avocaţii lui Kahn vor propune din nou o cauţiune de un milion de lire sterline, monitorizarea permanentă cu ajutorul unei brăţări electronice şi predarea tuturor documentelor de călătorie.

De asemenea, şeful FMI se angajează să rămână în New York, sub paza unei firme de specialitate.

Noul pachet de propuneri va fi prezentant instanţei din New York în cursul zilei de joi. Şeful FMI şi avocaţii săi susţin în continuare că relaţiile sexuale au fost consimțite.

Dominique Strauss Kahn a afirmat într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie FMI că este nevinovat de acuzaţiile pentru care este în detenţie.

“Dominique Strauss-Kahn a informat astăzi consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional în legătură cu intenţia sa de a demisiona din funcţia de director general cu efect imediat”,  se arată într-un comunicat remis de Fondul Monetar Internaţional.

Instituţia a anexat şi scrisoarea în care Strauss-Kahn îşi motivează demisia.

“Cu o infinită tristeţe mă simt constrâns, astăzi, să prezint consiliului de administraţie demisia mea din funcţia de director general al FMI”

Interimatul este preluat de al doilea om din FMI, John Lipsky.

Menajera care îl acuză de agresiune sexuală, o femeie de 32 de ani originară din Guineea, a depus mărturie în faţa juriului în cursul nopţii de miercuri spre joi şi a contrazis varianta apărării. Nafissatou Diallo şi avocaţii săi spun că ea a fost atacată şi forţată să întreţină raporturi sexuale orale cu Strauss-Kahn.

“Ceea ce spun ei, că a fost contact fizic consimţit, nu este adevărat. Nimic din ceea ce s-a întâmplat în acea cameră de hotel nu a fost consimţit”, a spus Jeffrey Shapiro, avocatul menajerei.

Avocaţii femeii au negat zvonurile lansate de un tabloid american, care a scris că menajera locuia într-un apartament destinat persoanelor seropozitive.

De cealaltă parte,  reputaţia directorului FMI a fost afectată grav de scandal, iar mai multe voci pe plan internaţional i-au cerut să se retragă de la conducerea Fondului Monetar Internaţional, pentru a nu afecta prestigiul organizaţiei.

Fosta amantă a lui Strauss-Kahn a avertizat FMI: N-ar trebui să aibă femei în subordine!

Piroska Nagy, economista blondă care a avut o aventură în 2008 cu seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat instituţia cu privire la comportamentul acestuia faţă de femei printr-o scrisoare, relevă dailymail.co.uk.

Într-o scrisoare trimisă în urmă cu trei ani la o firmă angajată de FMI să investigheze relaţia, Piroska Nagy afirma că Dominique Strauss-Kahn este un om “cu o problemă care poate să-l catalogheze drept slab pregătit pentru a conduce o instituţie în care are femei în subordinea sa”.

Scurta aventură a celor doi, ambii căsătoriți, a fost de comun acord. Cu toate acestea, Nagy a pretins că s-a simţit forţată să intre în această relaţie, pentru că Strauss-Kahn era foarte autoritar și era șeful ei.

Strauss-Kahn a fost arestat preventiv la sfârşitul săptămânii trecute la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, viol şi sechestrare asupra unei cameriste de la hotelul Sofitel din Manhattan, unde era cazat.

Potrivit Financial Times, directorul general al FMI  este supus unor presiuni în creştere pentru a-şi da demisia, după ce un tribunal din Manhattan a respins cererea sa de eliberare pe cauţiune, iar unii miniştri de Finanţe europeni s-au distanţat de acesta.