De la 1 ianuarie 2011, șomerii şi mamele ar putea primi mai mulţi bani

Categories La ziPosted on

De la 1 ianuarie 2011, șomerii şi mamele ar putea primi mai mulţi bani

De la 1 ianuarie, o parte dintre bugetari ar putea reveni la veniturile pe care le aveau înainte de aplicarea tăierilor din 1 iulie, dacă statul nu va promova o nouă lege, întrucât tăierile aplicate în vară vor fi suspendate, relevă Realitatea TV.

Diminuările salariale aplicate de la 1 iulie nu i-au afectat doar pe salariaţi. Prin acelaşi act normativ au fost reduse, cu 15 procente mai multe drepturi băneşti, printre care și  indemnizaţia de şomaj sau cea pentru creşterea copilului.

Totodată s-a redus cu 15 % indemnizaţia de merit pentru oamenii de cultură, ajutorul pentru revoluţionari sau cel pentru soţul suprevieţuitor. Dacă Guvernul nu va emite un alt act normativ, aceste indemnizaţii vor reveni de la 1 ianuarie 2011 la valoarea din luna iunie 2010, iar beneficiarii acestora vor încasa mai mulţi bani.

Şomerii vor avea în acest caz de două ori de câştigat. În primul rând vor recupera cei 15% tăiaţi, în al doilea rând vor primi mai mulţi bani pentru că ajutorul de şomaj se calculează în funcţie de salariul minim, respectiv 75% din valoarea acestuia, care va creşte din 2011 la 670 de lei.