De la 1 aprilie, factura la electricitate va creşte cu 4,5%

Categories La ziPosted on

De la 1 aprilie, factura la electricitate va creşte cu 4,5%

Valoarea facturii la energie electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5%, începând de vineri, 1 aprilie. Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei mai mult pentru fiecare 100kWh, pentru stimularea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, relevă Antena 3.

Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va fi inclusă în factura lunară la electricitate. Ordinul şefului ANRE va intra în vigoare vineri, 1 aprilie.

Costul pentru 100 kWh,  adică aproximativ consumul mediu lunar pe gospodărie în România, este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.

Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie de cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe în atmosferă. Însă costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Suma din aceste contribuţii va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.