EXCLUSIV – Căsoiul lui Blejnar: Şeful Fiscului nu poate justifica prețul achiziției

Categories Explicit, La ziPosted on

EXCLUSIV – Căsoiul lui Blejnar: Şeful Fiscului nu poate justifica prețul achiziției

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, nu poate justifica vila cumpărată în 2009 pe strada Petre Crețu numărul 10, într-o zonă de lux a Capitalei. Pentru a justifica achiziția, din conturile lui Blejnar s-au topit circa 460.000 euro. Un preț ce nu acoperă nici pe sfert ofertele reale de pe piața imobiliară. Căsoaia cu două etaje și piscină la demisol are o valoare de piață de circa două milioane euro.

La începutul lunii iunie 2008, Sorin Blejnar, pe atunci comisar general adjunct al Gărzii Financiare, deținea în bănci următoarele lichidități: 1,055 milioane lei, 41.266 euro și 147.788 dolari. În plus față de aceste sume, familia Blejnar mai avea acțiuni cumpărate de la bursă cu valoarea totală de piață raportată la acel moment de aproximativ 120 mii lei. În plus, la sumele menționate s-au mai adăugat salariul de la Gardă, de 104.163 lei anual, încasat de Blejnar, precum și câștigurile de 166.835 lei obținute de soția sa din activitățile de avocat.

Emil Boc: Blejnar va fi demis dacă Parchetul sau DNA sesizează începerea urmăririi penale

Așadar, cu toată bunăvoința, adăugând la depozitele din bănci și salariile, reiese că familia Blejnar putea dispune la finele anului 2008 de circa 1,5 milioane lei, 41.266 euro și 147.788 dolari.

În plus față de aceste sume mai merită amintite plasamentele cu o valoare de 146.000 lei deținute de soția sa, Andreea Blejnar, în special la Tetacons SRL. Cum aceste investiții nu au fost cedate  nici până în prezent, calculele ne arată că valoarea totală a economiilor familiei Blejnar se cifrau la jumătatea anului 2008, prin echivalență, în jurul sumei de 550.000 euro.

Vârful economisirilor a fost atins în ianuarie 2009

În declarația depusă de Blejnar în ianuarie 2009, deci după jumătate de an, în conturi se găseau 602.446 lei, 253.151 euro, 151.349 dolari și 2.099 lire sterline. Alte importante sume au fost declarate ca fiind acordate cu împrumut părinților sau firmei de familie Tetacons SRL, cuantumul acestora ridicându-se la 454.772 lei.

Trăgând linie și convertind toate aceste sume, pentru o înțelegere mai exactă, în euro la valoarea de atunci, rezultă că la începutul anului 2009 familia lui Blejnar controla în bănci și împrumuturi lichidități de aproximativ 630.000 euro.

Suma economiilor înregistrate de Blejnar la mijlocul lunii ianuarie 2009 este foarte importantă, deoarece după câteva luni șeful Fiscului avea să achiziționeze cu banii jos vila cu două etaje plasată într-o zonă de lux a Capitalei, din strada Petre Crețu.

Deși într-o ușoară creștere față de în urmă cu jumătate de an, plasamentele în diverse pachete de acțiuni cumpărate de la bursă de Blejnar și soția sa erau în ianuarie 2009 de circa 165.000 lei.

Cum însă acestea nu au fost răscumpărate nici în prezent, valoarea lor nu ajută cu nimic în stabilirea sumei reale pe care Blejnar a dat-o pe vila din strada Petre Crețu, importantă fiind doar suma de 630.000 euro deținută, așa cum am spus, la bănci sau sub forma unor împrumuturi.

460.000 euro, prețul cu care încearcă șeful ANAF să convingă

După alte șase luni, tot în 2009, pe data de 18 iunie, Sorin Blejnar, deja președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), și-a depus o nouă declarație de avere. Ca noutate, deși vila din Petre Crețu fusese cumpărată, susțin sursele noastre, mult mai devreme, Blejnar a trecut-o abia în iunie 2009 în această declarație de avere.

Cum șeful Fiscului tocmai făcuse o achiziție imobiliară importantă într-o zonă de lux a Capitalei, sumele de bani deținute au scăzut simțitor. La fel ca în cazul celorlalte două declarații de avere anterioare,

ACHIZIȚIE. Din ianuarie 2009, Blejnar și-a retras din conturi 460.000 de euro

Blejnar a raportat la jumătatea lunii iunie 2009 toate depozitele bancare, împrumuturile și participațiile deținute la diverse societăți sau instituții financiare.

În bănci și sub forma împrumuturilor acordate familiei, Blejnar mai deținea următoare sume: 66.000 lei, respectiv 120.000  euro în bănci, plus alte 150.000 lei sub forma unui împrumut mai vechi către mama șefului ANAF. Adunate, toate aceste sume înseamnă circa 170.000 euro.

Adică singurele economii cu care Blejnar a rămas după ce și-a cumpărat vila. Cum cu jumătate de an mai devreme același șef al ANAF  controla în bănci sau sub forma unor împrumuturi aproximativ 630.000 euro, înseamnă că diferența de 460.000 euro lipsă reprezintă chiar costul vilei de pe strada Petru Crețu, numărul 10.

Un preț aproape ridicol pentru o vilă cu două etaje în suprafață de 276 mp situată într-o zonă foarte scumpă.

Valoarea corectă este 1.000.000 euro

Conform informațiilor pe care le deținem, contractul de cumpărare a vilei din strada Petre Crețu s-a semnat pe suma de un milion de euro, o valoare mult mai reală decât a lăsat Blejnar să se înțeleagă prin golirea conturilor sale în lei, euro și dolari.

Mai mult, în afara sumei pe care a achitat-o la semnarea actelor notariale, șeful ANAF a investit, ca proaspăt proprietar, enorm în vilă. Materiale de construcție scumpe, finisaje după bunul-gust al demnitarului, piscină încălzită la demisol. Sunt câteva dintre îmbunătățirile aduse de Blejnar casei sale.

Desigur, și aceste costuri au fost pe măsură, pretențiile depășind, după aprecierile specialiștilor confirmate de surse apropiate șefului ANAF, suma de 150.000 euro.

False justificări

Târziu, când a îndrăznit să-și declare proprietatea, Blejnar a aruncat în piață zvonul potrivit căruia vila l-ar fi costat…. 100.000 euro. În afară de faptul că la acest preț Sorin Blejnar și-ar fi putut lua maximum un apartament cu trei-patru camere prin blocurile din Crângași, această sumă nu corespunde nici retragerilor masive făcute în perioada ianuarie-iunie 2009.

Amintim că atunci au plecat din conturile președintelui ANAF 460.000 euro. Nici măcar actualele prețuri de pe o piață imobiliară ce se chinuiește de doi ani să supraviețuiască crizei nu oferă chilipiruri de genul celui de care încearcă să convingă Blejnar.

Fix pe aceeași stradă, câțiva metri mai încolo, se cere un preț de 900.000 euro. Mai mult, ofertele pe care le au în prezent agențiile arată că, deși este criză, în zona din preajma Arcului de Triumf, unde este localizată strada Petre Crețu, valoarea terenurilor și caselor a cunoscut doar o ușoară scădere.

Cu cele 460.000 euro scoase din bănci, Sorin Blejnar ar putea să-și cumpere doar un teren în zonă.

Sorin ANTONESCU