EXCLUSIV – Masa Bogaților – bunăvoință de corupți: Șpaga poate fi dată și în rate

Categories Explicit, La ziPosted on

EXCLUSIV – Masa Bogaților – bunăvoință de corupți: Șpaga poate fi dată și în rate

Sorin blejnar

Sextetul Sorin Blejnar – Codruț Marta – Viorel Comăniță – Marius Capanu – Paul Petrof – Ștefăniță Prisăcaru

Scandalul „vămi” face implozie. Reiese tot mai clar că vămuirea contrabandei a rămas o suculentă sursă de bani pentru partid. Președintele Băsescu avea posibilitatea să declanșeze o asemenea acțiune încă din mandatul trecut, fiind în posesia tuturor datelor  rețelei (un fost consilier de la Cotroceni a declarat că președintele primea tone de informări despre corupția fiscală și din vămi). N-a făcut-o, pentru că se apropia campania prezidențială și era nevoie de mulţi bani. S-a apreciat că în zilele „bune” Blejnar „colecta” și cinci milioane de euro pe zi, dintre care cei mai mulţi mergeau la partid. Aşa se face că în perioada campaniei prezidențiale controalele fiscale au fost inexistente.

Cea mai bogată campanie a fost la Prahova, unde se vehiculează cea mai mare parte dintre produsele petroliere prin antrepozite fiscale lăsate de capul lor. Se știa și atunci de metoda firmelor-fantomă, dar nimeni n-a mișcat un deget.

Campania electorală la Prahova a fost coordonată de Roberta Anastase. Ar trebui luată la întrebări de unde a strâns atâta bănet pentru plata restanţelor la întreținere pentru pensionari, pentru împărțirea zecilor de mii de geci și pilote, pentru excursii săptămânale cu alegătorii.

Aceeași Roberta s-a ocupat de organizarea excursiilor la Bruxelles cu președinții asociațiilor de locatari.

În scandalul vămi-ANAF se conturează un sextet  care a lucrat exclusiv pentru „regină”. Un „ansamblu” care a executat lucrarea numită vămuirea contrabandei și a evaziunii.

Este vorba de Codruț Marta, șef de cabinet al lui Blejnar (dar și mâna sa dreaptă întru obținerea de venituri tenebroase), Viorel Comăniță, șef la Supraveghere Vamală, Marius Capanu, șef Direcție Autorizări, şi Paul Petrof, şef al Regionalei București, şi Ştefăniţă Prisăcaru – nişte neica-nimeni până a fi „catapultaţi” în asemenea posturi doar pe criterii politice și de clan.

Ce au în comun acești oameni? Costumele impecabile și ceasurile scumpe. Cine îl „scanează”, de pildă, pe Marius Capanu strânge repede, numai după costum, cravată și ceas vreo 10.000 euro.

Tineri, dar au învățat repede hoția și șpaga. Au devenit repede „băieți de Dorobanți”. Nici șeful lor, Sorin Blejnar, cu rang de secretar de stat, nu depășește 40 de ani. Ai fi zis că la Finanțe s-a instalat un suflu tânăr, pus pe treabă, pentru colectat bani la buget.

CODRUŢ MARTA

Codruț Marta este omul partidului, recomandat de „Școala Arădeană” a lui Falcă. Marta şi Blejnar vin de la Arad. Amândoi au fost acţionari la UTA până ce a intrat în faliment (acţionar la UTA era şi Matiuţ, pe care acum şeful ANAF zice că nu-l cunoaşte).

Marta era atât de important în moara de făcut bani pentru partid, încât Videanu l-a numit în Consiliul de Administrație al OIL Terminal, revocându-l numai după o săptămână pe Florin Vizan. „Casa Regală” a vrut, la un moment dat, să-l impună chiar președinte al Consiliului de Administrație.
Codruț Marta a vândut pe bani mai toate posturile importante din sistemul fiscal-vamal. Colegii de la Gardă îi mai spuneau şi „colectorul”, pentru că era omul care aduna banii. El este personajul care a avertizat-o pe Diana Severin să nu controleze Eurostil Oil.

Tot Codruț Marta avea întâlniri de taină cu „mogulii buni”, pentru a pune la cale cum să fie contracarate dezvăluirile din media.

Ca orice individ ajuns, și Codruț Marta căpătase gusturi nobile – precum vânătoarea – şi devenise atât de important, încât a fost invitat de vază la vânătorile de la Balc, alături de VIP-uri europene.

La biroul domnului Daniel Morar, prim-procuror DNA, este înregistrată o plângere din partea unui administrator de antrepozit fiscal, autorizat pentru produse energetice. Acesta se plângea că i s-a înscenat o lipsă în urma unui control al Gărzii Financiare centrale. Cităm din reclamația acestuia:

„La două-trei zile după control, am fost contactat de o persoană (al cărei nume vă rog să-mi permiteți să-l dezvălui personal unui reprezentant al unității dvs) care mi-a spus că vine din partea unui domn din conducerea Gărzii Financiare Centrale pe nume Sorin Blejnar, care mi-a propus să cotizez lunar la acest domn circa 15.000-20.000 euro sau să-i vând antrepozitul, numai în acest fel voi avea imunitate. Despre acest domn Sorin Blejnar cunosc că favorizează anumite societăți  cu activitate în domeniul petrolului, favorizare ce constă în:

Dumnealui, prin prepușii săi, achiziționează de la diferiți acționari antrepozite fiscale cu autorizații valabile, prin care achiziționează de la furnizori interni, în special rafinării și importatori, cantități foarte mari de produse petroliere, respectiv motorină și benzină în regim suspensiv de la plata accizei, circa 5.000-7.000 tone/antrepozit, pe care le valorifică direct către utilizatori finali, fără a plăti Bugetului de Stat acciza și TVA aferente.

Creează acestor antrepozite o imunitate de circa 6-7 luni, după care, ca să pară totul normal, trimite și un control, iar în urma acestui control sesizează Parchetul de fapte de evaziune fiscală.

Acest domn Sorin Blejnar favorizează autorizarea sau, după caz, menținerea autorizațiilor unor antrepozite care nu îndeplinesc condițiile, dar sunt antrepozite cu cotizație, dumnealui fiind membru al Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor…

Unul dintre foștii lui angajați, originar din Arad (la momentul actual suspendat la cerere), este omul de legătură dintre prepușii lui de bază, care aduce cetățeni de origine maghiară pentru a cumpăra sau a înființa antrepozite, fie cu documente de identitate ale unor cetățeni, fie persoane iresponsabile. Pentru a întări cele afirmate de mine, anexez certificate constatatoare ale următoarelor firme:

SC ECO LEDO NET RL, în prezent fiindu-i revocată autorizația și administratorul dispărut.
SC ECO OIL RECICLING SRL, care a lucrat până în mai 2008.
SC SLOV OIL LINE SRL, firmă care acum lucrează în modul descris de mine”.
Nu este prea greu de dedus că „omul de legătură” originar din Arad nu poate fi decât Codruț Marta.

MARIUS CAPANU

Component cu greutate al sextetului este şi Marius Capanu, șef la Direcția Autorizări, supranumită și „masa bogaților”. Prin Comisia de autorizări se scot cei mai mulţi bani de la antrepozitele cu „cotizaţii”.

Este, poate, cea mai eficientă sursă de bani din corupție, cât toate șperțurile din vămile exterioare la un loc. „Comisia” știe ce antrepozite fiscale de petrol, tutun alcool să autorizeze, mai apoi intră în acțiune ceilalți membri ai sextetului.

Este un fel de primă apreciere a documentelor, membrii comisiei făcându-şi o imagine asupra viitoarelor victime întru şpagă. Dacă s-ar calcula produsele „scutite” de impozite prin antrepozitele fiscale, daunele s-ar cifra la 4-5 miliarde euro anual.

Iar domnul Sorin Blejnar ne spunea că un antrepozit fiscal este o „locaţie” aflată sub controlul autorităţii fiscale. Care control? N-a fost depistată şi trimisă în instanţă nici măcar o „societate-bidon” dintre sutele care acţionează în sistemul antrepozitelor fiscale.

În mai toate cazurile, între cel care livrează produsele şi destinatarul final este interpus un „bidon”, adică încă o societate (uneori mai multe), aşa-numitul antrepozit fiscal. Regula este suspendarea plăţii accizei până la livrarea către deţinătorul final. Între timp, „bidoanele” dispar prin diferite modalităţi.

„Bidoanele” aparţin, de regulă, unor cetăţeni din spaţiul extraeuropean. Patronul unui „bidon” nu vine în România decât două-trei zile, pentru actele noii societăţi. Blejnar are oamenii lui la „masa bogaţilor”.

Au tăiat şi spânzurat până ce ministrul Vlădescu a mutat „masa” de la Vamă şi a dus-o la minister, unde s-au mai echilibrat „autorizările”. Raportul devastator al Curţii de Conturi, publicat de Timpul în numărul tematic trecut, dovedeşte taman cancerul din sistemul patronat de Blejnar.

Capanu s-a școlit în afaceri mai întâi la Ţiriac Auto.  Primarul Videanu l-a promovat director executiv al Direcției de Protecție a Mediului și Educație Eco-Civica. N-a avut nici o inițiativă de mediu, în schimb, este părtaș la gaura de 1,5 milioane euro pentru Strategia de Zgomot Ambiental, copiată după cea a Londrei.

Vreo 14.000 de arbori au fost rași în Capitală pe vremea cât Marius Capanu era șef peste Educația Eco-Civică. Este și șeful Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Dacia”, ba „și-a tras” și o fundație pentru protecția mediului și n-o să ne mirăm că o să primească chiar și fonduri europene.

La Vama Ploiești s-a descoperit că lipsea un document important legat de o operațiune dubioasă a firmei NAC Industrii, cu legături strânse cu PDL. Aceeași suveică cu produse petroliere în regim suspensiv.

Șefa Vămii Prahova, Diana Severin, chiar a fost nevoită să sigileze Biroul autorizări, lucrătorul vamal  Costel  Ghiocel Ionescu fiind suspectat de sustragerea acestora în anul 2009. Șefa vămii a cerut un control de la „Verificări interne”, dar de la București a fost trimis în final un nou șef, recentul arestat pentru șpagă Cornel Costea, care l-a avansat pe vameșul acuzat de dispariția documentelor.

VIOREL COMĂNIŢĂ

Cam de aceeași vârstă cu cei doi este și Viorel Comăniță (38 de ani), noul şef al ANV după suspendarea lui Mărginean (ba l-a luat după el, drept consilier, şi pe Capanu).

A ajuns prea repede directorul Direcției Supraveghere Accize și Acțiuni Vamale,  una dintre importantele direcții din ANAF – din perspectiva sextetului corupt. Acum Comăniță este implicat direct în scandalul șpăgilor, fiind considerat şi el o „mână lungă”.

Consilierul ANAF Adrian Gavrilă i-a transmis italianului Celestini că C.V. (Comăniță Viorel) îi pretinde 400.000 euro, adică 1% din acciza pe care SC Galaxy Tabaco ar fi datorat-o Fiscului.

Celestini spunea că este prea mult: tutunul valora un milion de euro și ei cer 400.000? Să mai scadă! Interpușii lui Blejnar și membrii sextetului îi spuneau lui Celestini că poate da șpaga și în rate.

Comăniță este personajul care cunoştea bine „problema” NAC Industrii, pentru că firma are sediul central la Bucureşti, iar controalele trebuiau efectuate de către Vama Bucureşti. Poate așa se justifică faptul că trăieşte pe picior mare.

ŞTEFĂNIŢĂ PRISĂCARU

Ștefăniță Prisăcaru a intrat în atenția presei drept cel care a mazilit-o pe Diana Severin la restaurant, din ordinul lui Blejnar. Se află în postura de șef Compartiment Verificări Interne din ANV.

Face parte  tot dintre „piesele” tinere. Are 35 de ani. Fost polițist la Ialomița, mai apoi la frontieră, șef de cabinet la ministrul Blaga, „expert” la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, consilier local la sectorul 6, secretar executiv PDL sector 6, consilier la Parlamentul European, dar, mai ales, membru  din partea grupului parlamentar PDL în Consiliul Național de Integritate, organismul care monitorizează ANI (vă imaginaţi, PDL l-a numit pe cel mai integru om al său în această comisie!).

Domnișorul Ștefăniță a avut însă probleme chiar cu declarațiile de avere, unde apare brusc cu suma de 30.204 euro din „prestări servicii persoană autorizată”. Evident… consultant. A radiat însă imediat această PFA, după ce a luat banii.

Mai apare și cu un împrumut de 172.000 euro (2009), pe care trebuie să-l returneze până în 2011. Conta pe venituri serioase, dacă se angaja să restituie această sumă bunicică în doar doi ani.

După episodul Diana Severin, Sorin Blejnar la „sancţionat”. L-a transferat ca expert 1 la Direcţia Autorizări, adică la „masa bogaţilor”, şi apoi la Direcţia de control a Averilor.

PAUL PETROF

În toată povestea cu vămile și ANAF îți pui o întrebare elementară: cum se face că în locul unui șef de vamă care refuză „colecta piramidală” vine unul care ia șpagă, ba cotizează până la cel care l-a numit?

Cornel Costea era pregătit pentru aşa ceva, i se crease chiar legenda de „trofeu anticorupție și anticontrabandă”. El lucra în sistemul ANAF ca inspector asistent, dar a făcut doar „control inopinat”, ceea ce în limbajul evazioniștilor înseamnă „a venit să ne ia banii”.

A fost transferat de Paul Petrof la Vama Ploiești pe un post de lucrător vamal, iar la o săptămână a fost uns șef de vamă chiar la Prahova. În acea săptămână s-a produs  „demisia” Dianei Severin. Postul nu era vacant când Costea se transfera la Ploiești. Numirea sa a fost premeditată.

Blejnar zice că este omul prefectului, dar șpaga n-a ajuns la acesta, ci la cel care a semnat numirea. Iar Costea avea protecție, nu glumă, dacă avea curajul să ia șpagă chiar în biroul vamal, după campania de arestări din ultima vreme.

După flagrantul de la Vama Ploieşti, Cornel Costea a declarat ca 60.000 lei  din cele 90.000, cât a reprezentat șpaga, au mers în sistem piramidal către Paul Petrof, șeful Direcției Regionale a Vămilor București, și Sorin Blejnar. Și arestatul Gavrilă a pomenit de aceeași filieră.

Dacă s-ar lua la puricat toate trecerile prin astfel de vămi, se va constata că cele 90.000 lei reprezintă o şpăguță. Cornel Costea a luat ao asemenea sumă de la o singură firmă de import legume-fructe. Dar mai sunt încă 10.

Toate au venit de la Ilfov după ce Petrof şi Blejnar l-au instalat în post pe Costea. Pe vremea Dianei Severin n-a venit nici o firmă de legume-fructe să facă vama la Ploieşti. De fapt, pe la Ploieşti nici nu treceau TIR-urile, ci numai documentele.

Costea rămânea după program, să facă „formele”. Acelaşi procedeu era utilizat cu trenuri întregi care au trecut drept păcură, în realitate conținând motorină.

Petre Mihai BĂCANU