Festival – Frederic Chopin la Otopeni

Categories La ziPosted on

Festival – Frederic Chopin la Otopeni

Frederic Chopin

Între 30 septembrie și 2 octombrie a.c., în Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Manu” din orașul Otopeni, județul Ilfov, a avut loc ediția a XIV-a a Festivalului Internațional al Filmului de Artă, Ecologie și Turism „Document. Art.”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Română de Film Document. Art. cu sprijinul Primăriei Orașului Otopeni – Centrul Cultural „Ion Manu”.

Programul a cuprins proiecția a 42 de filme din 27 de țări,  care au fost selectate pentru competiție. Au fost proiectate și filmele „Călătorie în Palestina”, realizat de cărturarul Marcu Beza în anul 1931, și „Histria, Heracleea și lebedele”, regizor Ion Bostan, din 1968.

Spectatorii au participat la întâlniri cu regizorii străini prezenți, cu acest prilej, la Otopeni. De asemenea, a fost vernisată și expoziția personală „Martori tăcuți” a Danielei Frumușeanu de la Universitatea de Arte din București.

Festivalul a marcat două aniversări: 200 de ani de la nașterea lui Frederic Chopin și împlinirea vârstei de 90 de ani a celebrei artiste cubaneze Alicia Alonso.

O expoziție de fotografii ale unor locuri ce amintesc de genialul muzician a fost inaugurată de TV Project din Varșovia, în cadrul căreia a fost vizionat filmul „Fryderik Chopin 2010”.

Directorul acestui festival din ce în ce mai cunoscut în lume este prof. Nicola Luca. Juriul, condus de criticul de film Călin Stănculescu, a acordat Marele Premiu filmului de artă „Riduri și vise”, în regia Georgiei Petrali din Grecia.

Festivitatea de premiere s-a încheiat cu recitalul Chopin susținut de pianistul polonez Krzysztof Trzaskovski.

Adrian BUCURESCU