EDITORIAL, de Petre Mihai Băcanu: Triplă incompatibilitate

Categories opinii, trimitere stanga (cu foto)Posted on

EDITORIAL, de Petre Mihai Băcanu: Triplă incompatibilitate

Petre Mihai Băcanu

Prima incompatibilitate: nea Nelu Botiș a târât AJOFM Bistrița, pe care o conducea, într-o asociere cu „Parteneriat Euroactiv” ce aparține familiei Botiș. Dl Botiș conducea agenția guvernamentală a forței de muncă, iar acasă califica sudori și mașiniști care în final nu prea își găseau de muncă.

O mai bună afacere nici că se putea, de vreme ce România partidului său a reușit în doi ani să piardă 650.000 de locuri de muncă. Soții Botiș aveau și un centru de recalificare (Eurotehnologic SRL), unde mama şefului AJOFM intermedia angajarea șomerilor.

Viermuiala între o agenție a statului și asociația familială Botiș n-a atras atenția Guvernului, Președinției, Parchetului, partidului și zecilor de corpuri de control.

A doua incompatibilitate: conflict de interese clar – finanțarea unui ONG (la care lucra soția, pe 80 de milioane lei, pe post de expert de tip A) prin intermediul ministerului condus de soțul-ministru.

Declaraţie antologică: „Ştiți că toți reformatorii au sfârșit-o prost”. Se crede reformator după ce a bulversat piața muncii.

A treia incompatibilitate: cea dintre calitatea de deputat, membru al Comisiei de Muncă și de tartor la „Parteneriat Euroactiv”.

Alina Cojocaru a fost purtătoare de cuvânt la AJOFM, șefă la cabinetul europarlamentarului Botiș, dar și directoare la „Parteneriat Euroactiv”. Prin această legătură Botiș acumulează incompatibilitate și în calitate de deputat.

Dacă se consideră nevinovat, cu toate că incompatibilitatea ministerială este clară, la cea parlamentară ne va da cu flit. Tot corupție este și din postura de deputat. Ce s-ar întâmpla însă dacă toți parlamentarii și-ar rezerva câte o finanțare europeană de 500.000 euro?

O „demisie de onoare” ar fi cu adevărat dacă dl Botiș ne anunță că părăsește și fotoliul de deputat. Pornind de la acest caz, ANI chiar ar trebui să verifice în ce afaceri cu bani publici sau europeni sunt angajați parlamentarii și funcționarii statului.

Nici nu era nevoie să facă lobby pentru a obține finanțarea la proiectul „Şansa la demnitate”.

Ospătărița Cristina Zevedei, coțofana politică de la „muncă” (care clocește câteva miliarde de euro destinate POSDRU), știa cine se află în spatele proiectului, de vreme ce s-a făcut că nu vede că „Euroactiv” nici nu avea depuse bilanțurile contabile la ANAF, deși atunci când accesezi fonduri prezentarea bilanțului cu viza ANAF este obligatorie.

Aceeași coțofană politică s-a grăbit să asigure prefinanțarea „Euroactivului” cu 700.000 RON. Era nevoie urgentă de bani pentru gașca Botiș, abonată la bani europeni (în medie pe cap de „expert”, câte 8.000 lei lunar).

În martie 2011 Botiș declara că firma soției sale nu va accesa niciodată fonduri europene. Când soția încasează asemenea bănet doar din poziția de „consilier”, cred și eu, pui la bătaie un spațiu, chiar fără chirie.

Numai că și aceasta s-a dovedit o nerușinată minciună. Există un contract de închiriere, cu o chirie lunară de 5.500 RON. Părea ceva normal ca „Parteneriat Euroactiv” să-și desfășoare activitatea în spațiile deținute de dl ministru.

Când se tot încurca în explicații, dl Botiș încerca să ne convingă că „Euroactiv” folosește doar o cameră în sediul său, „unde se mai întâlnesc experții”.

Din această declarație ne dăm seama cum se obțin fonduri de jumătate de milion de euro – cu o cameră închiriată într-un sediu ce aparține unui „expert”.

O glumă bună, postată la declarațiile domnului Boc despre demisia celui cu „credință în popor”: un club de masaj anunță că îi așteaptă pe clienți cu fete, oferte irezistibile și răsfăț. Are dreptate dl Botiș – a schimbat „din temelii” dialogul social.

Petre Mihai BĂCANU