Mărturii: Miracolele lui Ioan Paul al II-lea

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

Mărturii: Miracolele lui Ioan Paul al II-lea

Știrea mult așteptată a explodat în mass-media zilele trecute: actualul Papă Benedict al XIV-lea a semnat decretul prin care, pe data de 1 mai 2011, Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat ca urmare a recunoașterii unui miracol petrecut cu o călugăriță.

Bolnavă, cum și acesta fusese, de Parkinson, în urma unor stăruitoare rugăciuni, ale ei și ale comunității monahale din care face parte, călugărița a fost vindecată. De atunci este sub continuă observație medicală, chiar dacă a încetat orice tratament. După beatificare, Ioan Paul al II-lea va fi numit „Fericit”. Este doar primul pas. Până la sanctificare – care a fost cerută, să ne amintim, încă din momentele ceremoniei de înmormântare – urmează să fie identificate alte miracole.

Foarte riguros în astfel de cazuri, Vaticanul este obligat de reguli interne ferme, dar de înțeles, să fie circumspect. Fie și în cazul unei personalități de anvergura spirituală avută de Carol Woityła.

Problema este că Ioan Paul al II-lea a fost, precum orice mare sfânt, de un nonconformism greu de evaluat (și de acceptat uneori). Nonconformismul provine din inspirația divină despre care el însuși vorbea: credința în Sf. Fecioară Maria poate deveni un izvor de inspirație creativă. În aceste condiții, acțiunile sale inspirate au devenit gesturi sacre ale Bisericii de importanță covârșitoare: rezistența anticomunistă din Polonia natală, dar și lupta fățișă pentru eradicarea blocului comunist, activitatea ecumenică, deschiderea către toate zările în care duhul creștin putea aduce o fărâmă de lumină și de înțelegere între oameni – ca să vorbim doar de cele foarte mediatizate.

Ioan Paul al II-lea a adus lumii contemporane noi dimensiuni ale dialogului intra și interreligios. A fost primul Papă care a intrat într-o sinagogă. A fost primul Papă care a intrat într-o moschee și a luptat neîncetat pentru a aduce pacea în Orientul Apropiat și în întreaga lume. S-a întâlnit cu Dalai Lama și cu alți conducători religioși de pe toate meridianele. A făcut pași decisivi pentru eliminarea barierelor dintre creștinii ortodocși și catolici.

La un mileniu de la schismă, a fost întâiul Papă care a efectuat o vizită într-o țară majoritar ortodoxa – România. De ce avem nevoie de alte miracole!?

Poate că „inspirația divină” – concept imposibil de cuantificat – grație căreia a „funcționat” în lume acest Papă cere alte norme de evaluare, alte reguli, inclusiv pentru canonizare. Miracolele însănătoșirii lumii contemporane la care a contribuit Ioan Paul al II-lea sunt infinit mai prețioase comparativ cu miracolul vindecării unui bolnav de Parkinson.

Marius VASILEANU