Fostul rector Tiberius Dănuţ Epure şi prorectorul Gabriela Stanciu, trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie

Categories EvenimentePosted on

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a inculpaţilor Tiberius Dănuţ Epure, Gabriela Stanciu, Stere Tala şi Lucica Toader.

Potrivit anchetatorilor, Tiberius Dănuţ Epure, care este arestat preventiv, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar, Gabriela Stanciu în calitate de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, este acuzată de luare de mită şi infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Stere Tala, persoană fără calitate specială, este acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită, iar Lucica Toader, de asemenea, persoană fără calitate specială, este acuzată de dare de mită.

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA reiese că, în perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius Dănuț, în calitate de rector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziţie, cu anticipaţie, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate.
La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conţineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie şi chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiaşi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să înveţe numărul întrebării şi literele aferente răspunsurilor corecte.
În demersul său de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani.
De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
În cursul lunii iulie 2012, inculpata Stanciu Gabriela, în calitate de prorector al Universității „Ovidius” din Constanța, a primit de la inculpata Toader Lucica suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a facilita admiterea fiicei inculpatei Toader Lucica la Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiaşi Universităţi. În cursul aceleiaşi luni, Stanciu Gabriela i-a pus la dispoziţie inculpatei Toader Lucica câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie şi chimie.
În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader Lucica a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

La data de 30 iulie 2013, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Epure Tiberius-Dănuț și Tala Stere pe un termen de 29 de zile. La data de 6 august 2013, Curtea de Apel Bucureşti a luat față de Tala Stere măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
Faţă de inculpata Stanciu Gabriela, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile şi au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcţia de prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpaţilor Epure Tiberius-Dănuț şi Stanciu Gabriela.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.