Cum sa oglinditi sau sa partajati ecranul mobil pe televizor

Categories TehnologiePosted on

Doriti sa vedeti tot continutul pe care il consumati de pe smartphone-ul dvs. pe un ecran mai mare? Stiti ca va puteti conecta terminalul la televizor intr-un mod foarte simplu? Aici va aratam toate trucurile pe care trebuie sa le stiti.

Ecranele mobile cresc in dimensiune, dar nu pot concura cu televizorul din sufragerie pentru a viziona filme, fotografii sau chiar a naviga pe internet.

Din fericire, optiunile disponibile pentru a duplica ecranul smartphone-ului nostru Android, de exemplu, pe televizorul nostru, s-au imbunatatit in ultimii ani datorita sistemelor de operare atat pentru televiziune, cat si pentru mobil, precum si conectivitatea retelelor de acasa.  De asemenea, puteti  conecta iPad-ul la televizor  sau orice tableta de utilizat.

Deja la momentul respectiv se discuta acest subiect cu un numar bun de comentarii pe acest subiect. In prealabil, trebuie mentionat ca nu este un subiect usor de sistematizat. Exista sute de modele diferite de televizoare si smartphone-uri, precum si diferite modalitati de a aduce ecranul mobil pe ecranul mare din sufragerie.

In orice caz, despre ce este vorba este de a face posibile scenarii de zi cu zi in care, de exemplu, ne aflam in sufrageria de acasa, acordand mai multa atentie ecranului mobil decat la ceea ce se arata la televizor si ne dam seama ca ar fi mai bine sa urmarim continutul telefonului mobil la televizor in loc de ceea ce este difuzat chiar la televizor. La fel, este si foarte util sa stii sa conectezi 2 ecrane sau monitoare la PC, pentru a putea lucra mai confortabil in ziua ta cu un computer.

WiFi, conectivitatea care o face posibila cu iPhone-ul tau sau orice dispozitiv iOS

In toate cazurile, ca pas preliminar pentru utilizarea televizorului ca ecran pentru a vizualiza continutul telefonului mobil, este necesar sa avem reteaua Wi-Fi locala de acasa configurata corect sau conectivitatea Wi-Fi a dispozitivelor noastre mobile si cel al televizorului.

Conexiunea prin cablu de retea este de asemenea fezabila, dar este mai putin frecventa decat conexiunea wireless WiFi si nu intotdeauna usor de utilizat: cablurile sunt o pacoste suplimentara, cu exceptia cazului in care priza de retea este chiar langa televizor sau computerul pe care doriti sa-l conectati. la.

Modul de utilizare a tehnologiei WiFi sau prin cablu pentru a conecta mobilul la televizor poate fi atat printr-o conexiune punct la punct prin Miracast, WiFi Direct sau WiDi, cat si prin reteaua locala de acasa, folosind tehnologii precum DLNA, AirPlay sau Google Chromecast.

De asemenea, poate fi folosit un cablu direct de la mobil la display printr-un cablu MHL la HDMI. In realitate, este un cablu cu conexiune micro USB la un capat si HDMI la celalalt, profitand de compatibilitatea unor smartphone-uri cu MHL (mobile high-definition link).

Cum sa oglinditi sau sa partajati ecranul mobil iPhone iOS pe televizor folosind ChromeCast

Metodele explicate in unele postari publicate anterior in Technology from You to You sunt inca valabile. De data aceasta vom incerca sa dam indrumari generale, alaturi de indicii pentru a gasi solutii mai aproape de televizoarele si dispozitivele mobile pe care le avem, profitand de resursele pe care producatorii insisi le ofera pe paginile sau blogurile lor de asistenta.

In ecosistemul Apple continuam sa ne bazam pe solutiile sale prin Apple TV si Air Play, alaturi de aplicatii precum Chromecast pentru iOS, desi cu mai putin spatiu de manevra decat Android. Dar pe Android, fie cu WiFi Direct sau DLNA, cu Mirascast sau Chromecast printre alte tehnologii, este mai usor sa ducem ecranul mobilului nostru la televizor.

Acest lucru necesita ca televizorul sa aiba WiFi si sa configurati optiunile pentru a activa partajarea ecranului in reteaua de acasa. Astazi, este o optiune relativ usor de gasit pe televizoarele „Inteligente” fara a presupune o prima apreciabila, chiar si pe televizoarele Smart.

Daca nu avem un Smart TV, este posibil sa-l „smartizezi” folosind accesorii precum Apple TV-ul mentionat mai sus sau Chromecast-ul Google, desi in aceste cazuri, optiunile de a aduce ecranul pe televizor se reduc la utilizarea aplicatiilor compatibil cu Google Chromecast si Apple AirPlay.

Noile sisteme de operare pentru televizoare si telefoane mobile

Noile generatii de dispozitive mobile au adaugat, intr-un mod mai mult sau mai putin standard, optiunile de conectivitate adecvate pentru a aduce continutul mobil pe marele ecran al televizorului. Uneori prin solutii proprii, cu nume precum „HTC Connect” in HTC, care include Miracast, DLNA sau streaming audio. La Samsung, se numeste „Quick Connect”, cu functionalitate similara.

Android 5 si Android 6 au incorporat optiuni de oglindire intr-un mod mai usor si mai fiabil decat cu Android 4, iar sistemele de operare precum WebOS in LG, Tizen in Samsung, Android TV in Philips si Sony sau Firefox sunt folosite pe televizoare. in Panasonic, pentru a da cateva exemple.

Datorita acestor sisteme de operare, ne este mai usor sa vedem continutul ecranului mobil pe televizor, desi este necesar sa stim unde sunt optiunile de configurare WiFi Direct, DLNA sau Miracast.

De la tutoriale generale la producatori

Procedura generala de conectare a smartphone-ului la televizor consta in identificarea meniului de configurare corespunzator, atat pe Smartphone cat si pe Smart TV in cadrul optiunilor Ecran sau Conectivitate ale mobilului sau respectiv TV. Mai jos oferim link-uri catre paginile unor producatori cu tutoriale pentru a accesa aceste optiuni.

Daca folosim un dispozitiv conectat la televizor, cum ar fi Apple TV, un Android TV sau Apple Chromecast, in general, va trebui sa apelam si la aplicatii pentru iOS sau Android care conecteaza smartphone-ul nostru cu „smartizatoarele” televizoare mentionate, desi sistemele de operare au tendinta de a integra suportul pentru aceste dispozitive in mod nativ. De exemplu, Android 6 accepta nativ Chromecast fara a fi nevoie sa utilizati aplicatia dedicata.

Personalizarile de la producatori precum HTC (HTC Connect), Samsung (Quick Connect), Microsoft (Continuum) sau Sony (Xperia Connectivity), printre altii, tind si ele sa contemple aceasta compatibilitate prin propriile solutii, unde atat DLNA, cat si Miracast au loc sau Chromecast.

Unul dintre noile televizoare inteligente este WebOS, adoptat de LG. La randul sau, si asa cum am mentionat anterior, Panasonic a adoptat Firefox OS. Sharp si Philips au optat pentru sistemul de operare Android, iar Samsung are propunerea sa pentru televizoare inteligente si conectate in Tizen.

Pentru DLNA, cheia este ca televizorul este conectat la aceeasi retea de acasa ca si dispozitivul nostru mobil. Ulterior, daca dispozitivul nostru mobil este si compatibil cu DLNA, ne putem bucura de continut multimedia pe televizor folosind optiunea corespunzatoare de partajare, atat pentru ecran, cat si pentru anumite aplicatii.

Pentru Miracast sau WiDi, va trebui sa activam aceasta optiune intr-un meniu dedicat pentru aceasta pe televizor. In acest caz este o conexiune punct la punct intre terminal si televizor, iar atat in ​​unul cat si in celalalt va trebui sa activam aceasta forma de conectivitate.

Nu este intotdeauna posibil si depinde de dispozitive

Combinatiile posibile de modele de televiziune si modele de smartphone-uri sunt foarte diverse, iar nu intotdeauna se poate sistematiza intr-un mod precis si infailibil modul de partajare a ecranului mobil pe televizor.

Important este sa ramaneti cu esenta procesului: configurati televizorul astfel incat sa fie conectat la reteaua WiFi de acasa sau accesati setarile Miracast/WiDi/WiFi Direct pentru a „activa” vizibilitatea ecranului pentru alte dispozitive.

La randul sau, pe mobil, va trebui sa accesam optiunile de partajare a ecranului, fie pe Android (in versiunea 6 fara personalizare exista o optiune directa numita „Trimite ecran”) sau Windows Phone (numit „Conecteaza-te la o proiectie wireless”) , sau Apple prin AirPlay si un dispozitiv compatibil cu aceasta tehnologie conectat la televizor.

In articolele anterioare au fost deja expuse cateva exemple care, cu noroc, vor corespunde unor televizoare si mobile similare cu cele pe care le aveti, dar in general va fi necesar sa facem un exercitiu de adaptare a metodologiei pentru televizorul nostru si mobilul nostru.

Pentru televizoarele moderne si mobile cu sistem de operare Android 5 sau Android 6 sau Windows Phone, putem partaja ecranul prin optiunile sistemului de operare in sine. Si cu televizoarele facturate recent, este, de obicei, posibil sa folosim aplicatii de la producatorii de televizoare pentru a instala pe mobilul nostru si a facilita procesul de conectare. De exemplu, Samsung are aplicatia Smart View in acest scop. Si LG are Smart Share care faciliteaza si sarcina de a partaja ceea ce vedem pe mobil pe ecranul mare.