Instalarea Windows pe un Mac este ceva care, in mod surprinzator, este complet posibila si am putea spune chiar ca este usor de facut. Utilitatea de a avea doua sisteme de operare, cum ar fi macOS si Windows 10 pe un singur computer, poate fi extraordinara, deoarece de pe un singur dispozitiv puteti controla totul si aveti acces la instrumentele care sunt disponibile doar pe unul si pe celalalt.
Este legal sa instalati Windows pe un computer Apple?
Complet, deoarece procesul de instalare a sistemului de operare Microsoft pe computerele Apple este pe deplin aprobat de ambele companii. Ba mai mult, Apple ofera o aplicatie nativa cu care sa efectueze aceasta gestiune. Evident ca va trebui sa cumparati o licenta Windows pentru a putea utiliza intregul sistem de operare, dar procesul ca atare este gratuit si nu implica piratarea sistemului de operare sau ceva similar.
Diferentele cu virtualizarea
Prima solutie care poate veni in minte pentru oricine doreste sa aiba Windows pe un Mac este optiunea de virtualizare. Aceasta inseamna ca, printr-o aplicatie descarcata pe macOS, este posibila utilizarea sistemului de operare Microsoft. Bineinteles ca resursele care se consuma sunt foarte mari deoarece in final se executa doua sisteme de operare in acelasi timp, unul peste altul.
Poate fi util in anumite ocazii sa apelezi la un virtualizator atunci cand vine vorba de executarea in timp util a unui instrument Windows, dar daca majoritatea fluxului de lucru care urmeaza sa fie efectuat este cu Windows, este mult mai convenabil sa il instalezi pe o partitie a discului.
Cerinte necesare pentru instalare
Exista mai multe cerinte care sunt esentiale pentru a putea desfasura procesul de instalare si a garanta ca nu exista erori in timpul acestuia deoarece nu poate fi executat. Sa ai un Mac compatibil cu Windows 10. Sunt compatibile toate acele computere, fie desktop sau laptop, a caror generatie este 2012 sau mai recenta.
- Aveti suficient spatiu pe disc pentru a putea crea o partitie cu Boot Camp. Dimensiunea minima este de 64 GB, desi Apple recomanda cel putin 128 GB.
- Aveti o tastatura si un mouse extern sau un trackpad in cazul in care doriti sa instalati pe un desktop Mac.
- Aveti o unitate flash USB goala cu o capacitate de cel putin 16 GB, cu exceptia cazului in care aveti un MacBook Pro 2015 sau mai recent, 2015 MacBook Air sau o versiune ulterioara, 2015 MacBook sau o versiune ulterioara, 2015 iMac sau o versiune ulterioara, iMac Pro si 2013 Mac Pro.
Windows poate fi instalat pe un Mac M1?
Pe baza a ceea ce s-a spus in acest punct de cerinte, trebuie spus ca urmatoarele Mac-uri nu pot instala Windows pe o partitie:
- Mac mini (la sfarsitul anului 2020 cu cip M1)
- MacBook Air (la sfarsitul anului 2020 cu cip M1)
- MacBook Pro (la sfarsitul anului 2020 cu cip M1)
Aceste computere monteaza procesoare cunoscute sub numele de Apple Silicon dezvoltate de marca Apple, in loc de Intel. Acestea au o arhitectura ARM pentru care Windows nu este suportat, cel putin deocamdata. Desi este adevarat ca programul cu care este instalat este prezent pe aceste computere, atunci cand este rulat apare un avertisment care indica faptul ca nu este posibila realizarea acestuia, deci utilitatea aplicatiei este nula.
Procesul de instalare Windows 10 pe Mac
Boot Camp Assistant este programul pe care l-am mentionat si care ar trebui folosit pentru cea mai buna instalare posibila a Windows pe computerul Apple. Nu va trebui sa il descarcati, deoarece vine instalat nativ si trebuie doar sa il gasiti in sertarul aplicatiei.
Descarcare imagini de disc Windows
Imaginea de disc a sistemului de operare ar fi pilonul fundamental pentru a o putea instala pe Mac, deoarece este cea care contine toate informatiile cu care sa demaram procesul. Desi este adevarat ca poate fi disponibil pe multe portaluri, cel mai fiabil mod de a-l descarca este de pe site-ul oficial Microsoft .
Folosind Boot Camp Assistant
Odata ce ati descarcat imaginea de disc si ati salvat-o intr-un folder accesibil, este timpul sa deschideti Boot Camp acum. Acest vrajitor, asa cum indica propriul sau cuvant, va va ghida prin intregul proces, astfel incat sa nu va pierdeti si sa stiti ce faceti in orice moment. In primul rand, va va permite sa alegeti dimensiunea pe care doriti sa o acordati Windows in partitia care va fi creata si apoi va efectua o serie de instalari in fundal, precum driverele compatibile si altele, astfel incat sa puteti utiliza acel sistem de operare pe Mac fara nicio problema.
Pornirea si configurarea Windows
Odata ce Boot Camp si-a terminat de rulat procesele, Mac-ul dvs. va reporni, dar nu inainte de a va anunta. Odata ce o face, va porni in Windows, desi daca vedeti ca porneste in macOS din greseala, va trebui sa reporniti manual si sa tineti apasata tasta „alt/optiune” pentru a va permite sa alegeti sa porniti in Windows.
Procesul initial de configurare Windows este remarcabil de simplu, de la alegerea regiunii si a limbii la setarile tastaturii, sfaturi de sistem si alti parametri de sistem Microsoft. Ca si in cazul Boot Camp, veti fi ghidat pas cu pas pana cand veti fi adus pe desktop.
Trebuie sa activati licenta finala Windows
Dupa cum am spus anterior, procesul este gratuit, desi daca doriti sa va bucurati de Windows, trebuie sa cumparati o licenta pentru acesta si sa o activati in Setari> Actualizare si securitate> Activare. In acel moment trebuie sa introduceti codul de licenta al sistemului de operare pentru ca acesta sa fie activat si sa accesati integral toate functiile Windows.
Este un computer Windows pentru toate scopurile
Este probabil sa va fie curios sa vedeti sistemul de operare Windows intr-un corp realizat de Apple, dar este complet real si, de fapt, nu exista nicio limitare dincolo de cea data de hardware-ul Mac-ului insusi. Veti putea foloseste toate instrumentele disponibile in Windows, fie native, fie de la terti, fara niciun fel de impediment si in acelasi mod ca si cum ar fi un PC care a adus implicit acest sistem de operare.
Cum sa porniti Mac-ul in Windows sau macOS
Dupa ce ati urmat pasii de instalare si aveti deja atat macOS, cat si Windows pe Mac, va fi foarte usor sa comutati intre ele. Doar tineti apasata tasta „alt/optiune” cand porniti Mac-ul si optiunea de a alege partitia macOS sau Windows va aparea pe ecran.
Daca doriti sa porneasca implicit intr-unul sau altul, trebuie sa mergeti la System Preferences> Startup Disk si sa faceti clic pe lacat pentru a putea face modificari. Va fi necesara parola de administrator. Mai tarziu trebuie sa selectati discul de pornire care contine sistemul de operare pe care doriti sa il stabiliti si computerul dumneavoastra va fi gata sa porneasca intotdeauna implicit cu sistemul pe care il preferati.