Liga Natiunilor a revenit: Iata cum functioneaza cel mai recent turneu international UEFA

Categories SportPosted on

Liga Natiunilor a revenit: Iata cum functioneaza cel mai recent turneu international UEFA.

Cel mai nou turneu international de fotbal UEFA a revenit pentru a doua oara de la lansarea sa in 2018.

Turneul a inlocuit in mare masura meciurile amicale internationale, care anterior erau un program al calendarului fotbalistic.

Insa turneul are o alta semnificatie: iteratia 2018/19 a oferit patru echipe sansa de a se califica pentru Euro 2020, iar programele 2020-2021 ofera sansa ca doua echipe sa intre in play-off pentru urmatoarea Cupa Mondiala.

Care este formatul?

Liga Natiunilor UEFA consta initial dintr-o faza ligii, cu patru ligi implicate. In termen de trei ligi exista patru grupe de patru echipe. Liga a patra este formata din doua grupe, dintre care una contine trei echipe, nu patru. Prin urmare, vor participa in total 55 de echipe.

Fiecare echipa ii joaca pe ceilalti in grupul lor acasa si in deplasare.

Cei patru castigatori ai grupei din Liga A – o liga alcatuita din natiunile actuale cu cel mai mare rang – se califica cu totii in finale, care includ semifinale, un meci pe locul trei si finala.

Castigatorii grupelor din Liga B, C si D castiga promovare, in timp ce cei care vin ultimele in A si B sunt retrogradate. Doar doua echipe sunt retrogradate din Liga C deoarece Liga D are doar doua grupe – deci acest lucru este decis de play-off-uri.

Ce este in joc?

Ideea infiintarii UEFA Nations League a fost sa reduca numarul de meciuri amicale din fotbalul international si sa ofere echipelor ceva pentru care sa concureze.

Portugalia a ridicat trofeul la Liga Nationala anterioara – si inaugurala – in 2018, dupa ce a invins Olanda in finala.

Dar nu este vorba doar de un trofeu si de al doilea medaliat.

Pentru echipele cu rang inferior, turneul ofera sansa calificarii pentru play-off-urile de calificare la Cupa Mondiala.

Play-off-urile de calificare la Cupa Mondiala sunt formate din doua runde eliminatorii din care se califica trei echipe. Acesta va implica cei zece locuitori ai grupei de calificare la Cupa Mondiala, plus cei mai buni castigatori ai grupei UEFA Nations League (pe baza clasamentului general al UEFA Nations League League) care nu s-au calificat direct sau nu au ajuns in play-off.

Liga Natiunilor este separata in patru divizii. Primele trei divizii au patru grupe cu patru echipe. Fiecare echipa joaca celelalte echipe din grupul lor acasa si in deplasare – la fel ca un grup din Liga Campionilor.

Divizia de jos are un grup de patru si unul din trei.

Echipa care va castiga fiecare grupa din Liga A – Anglia a castigat-o ultima data – va participa la turneul final in septembrie sau octombrie 2021 (initial era menit sa fie in iunie).

Echipele care isi conduc grupul in ligile B, C sau D vor fi promovate. Partile care termina in partea de jos a grupei lor in ligile A si B sunt retrogradate, cu un play-off pentru a decide cine coboara din Liga C.

Cei mai buni castigatori ai grupei Ligii Natiunilor care nu ajung la Cupa Mondiala sau play-off-uri prin calificari normale – care incepe in martie 2021 – vor intra in play-off-urile europene ale Cupei Mondiale cu 12 echipe in martie 2022 (cu trei calificari pentru turneu din Qatar).

Cand sunt meciurile?

Programele din faza grupelor vor incepe pe 3 septembrie, iar meciurile ulterioare vor fi disputate pe 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14 si 14, 15, 17 si 18 noiembrie.

Finalele nu sunt inca programate.

Ligile
Liga A

Grupa 1: Olanda, Italia, Bosnia si Hertegovina, Polonia

Grupa 2: Anglia, Belgia, Danemarca, Islanda

Grupa 3: Portugalia, Franta, Suedia, Croatia

Grupa 4: Elvetia, Spania, Ucraina, Germania

Liga B

Grupa 1: Austria, Norvegia, Irlanda de Nord, Romania

Grupa 2: Republica Ceha, Scotia, Slovacia, Israel

Grupa 3: Rusia, Serbia, Turcia, Ungaria

Grupa 4: Tara Galilor, Finlanda, Republica Irlanda, Bulgaria

Liga C

Grupa 1: Muntenegru, Cipru, Luxemburg, Azerbaidjan

Grupa 2: Georgia, Macedonia de Nord, Estonia, Armenia

Grupa 3: Grecia, Kosovo, Slovenia, Moldova

Grupa 4: Albania, Belarus, Lituania, Kazahstan

Liga D

Grupa 1: Insulele Feroe, Letonia, Andorra, Malta

Grupa 2: Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *