Ce este autismul? Cauze, simptome si tratament

Categories SanatatePosted on

Tulburarea spectrului autist este o serie de tulburari ale neurodezvoltarii caracterizate predominant de tulburari de functionare sociala si tulburari de comunicare. Simptomele pot include concentrarea intensa asupra unui singur element, lipsa de raspuns, lipsa de intelegere a indicilor sociali (cum ar fi tonul vocii sau limbajul corpului), miscari repetitive sau comportament auto-abuziv, cum ar fi lovirea capului.

Severitatea simptomelor variaza foarte mult in randul persoanelor afectate. Alte simptome posibile includ invatarea de a vorbi relativ tarziu, lipsa jocului interactiv cu alti copii, evitarea contactului vizual, lipsa empatiei si retragerea sociala. Copiii cu TSA care nu au dezvoltat suficiente competente lingvistice pot actiona, inclusiv tipand sau plangand, pentru a-si exprima nevoile. Este important de retinut ca persoanele cu TSA pot varia foarte mult in ceea ce priveste nivelul lor de functionare,

Simptomele si semnele timpurii la copii pot varia, dar pot include lipsa contactului vizual sau scaderea contactului vizual, concentrarea excesiva asupra unui singur element si lipsa jocului inainte si inapoi. Copiii foarte mici pot prezenta simptome timpurii, cum ar fi pierderea interesului pentru contactul social si retragerea sociala.

Sindromul Asperger este numele unei afectiuni care a fost clasificata anterior ca entitate separata de Manualul de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie. In cea mai recenta versiune a acestui ghid de diagnosticare, sindromul Asperger a fost eliminat ca diagnostic formal; cei cu simptomele a ceea ce anterior se numea sindromul Asperger sunt acum grupate in categoria tulburarii spectrului autist.

Ce cauzeaza autismul?

Nu se cunoaste cauza exacta. Cele mai recente cercetari demonstreaza ca nu exista o singura cauza.

Unii dintre factorii de risc suspectati pentru autism includ:

-avand un membru imediat al familiei cu autism
-mutatii genetice
-sindromul X fragil si alte tulburari genetice
-fiind nascut de parinti mai in varsta
-greutate redusa la nastere
-dezechilibre metabolice
-expunerea la metale grele si toxine de mediu
-un istoric de infectii virale
-expunerea fatului la medicamente acid valproic (Depakene) sau talidomida (Talomid)

Potrivit Institutului National al Tulburarilor Neurologice si Accidentului Vascular cerebral (NINDS), atat genetica, cat si mediul inconjurator pot determina daca o persoana dezvolta autism.

Mai multe surse, vechi si noi, au ajuns la concluzia ca tulburarea nu este cauzata de vaccinuri, totusi.

Un studiu controversat din 1998 a propus o legatura intre autism si vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (MMR). Cu toate acestea, studiul respectiv a fost demis de alte cercetari si a fost retras in cele din urma in 2010.

Tratament si prevenire

Nu exista leac pentru autism. Medicatia poate fi utilizata pentru a reduce unele dintre simptome, cum ar fi agresivitatea severa sau comportamentul autodistructiv. Deoarece se intelege atat de putin despre cauzele acestei boli, nu este inca posibil sa se dezvolte tratamente medicamentoase specifice.

Cel mai eficient tratament disponibil este interventia si modificarea comportamentului. Programele sunt de obicei foarte structurate si se concentreaza pe dezvoltarea limbajului si abilitatilor sociale ale copilului. Terapia este cea mai eficienta daca incepe la o varsta frageda. Impreuna cu ingrijirea psihiatrica, copiii cu autism beneficiaza de colaborarea cu o echipa multidisciplinara formata din parinti, profesori, psihologi, logopezi si terapeuti ocupationali. Tratamentul individualizat bazat pe nevoile fiecarui copil este esential, impreuna cu accesul suficient la o echipa de ingrijire a sanatatii.

Tratamentul timpuriu mentinut pe o perioada lunga de timp se poate dovedi benefic si unii copii isi vor imbunatati abilitatile lingvistice si sociale pe masura ce progreseaza la maturitate. Calitatea vietii pentru persoanele cu autism se poate imbunatati pe masura ce comunicarea este imbunatatita si experientele zilnice devin mai semnificative.

Persoanele cu autism sunt adesea tratate cu medicamente, inclusiv stimulente si medicamente concepute pentru a trata depresia, tulburarile de dispozitie, epilepsia si alte tulburari ale creierului. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a ajuta la gestionarea simptomelor specifice sau a problemelor de comportament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *