Dureri de spate in scleroza multipla

Categories SanatatePosted on

Scleroza multipla este o boala invalidanta care are printre simptome durerile de spate. Exista diverse teorii despre aspectul si originea sa.

Durerea de spate in scleroza multipla este inca un simptom adaugat la semnele deja deranjante ale bolii. Simptomatologia acestei patologii este variata si depinde de fiecare pacient, de momentul evolutiv si de fibrele nervoase demielinizate.

In ciuda varietatii, durerea este foarte frecventa si scade calitatea vietii celor afectati. Cand apare sub forma de lombalgie sau localizata in spate, posturile sunt complicate, chiar si atunci cand persoana este prostrata.

Ce este scleroza multipla?

Scleroza multipla este o boala demielinizanta care apare de obicei la tineri. Pana in prezent, nu exista un tratament curativ care sa inverseze procesul degenerativ.

Mielina este un strat care acopera nervii si este format din substanta grasa. Datorita acesteia, impulsurile electrice de-a lungul neuronului merg mai repede si mai eficient. Daca densitatea sa este distrusa sau redusa, provoaca o alterare a conducerii nervoase.

Cauza exacta a sclerozei multiple nu este cunoscuta, dar mai multe studii sugereaza ca mielina este atacata de sistemul imunitar. Cu alte cuvinte, apararea noastra distruge invelisul adipos al neuronilor si informatiile nu pot fi transmise eficient de la unul la altul.

Ce simptome are scleroza multipla?

Cand o persoana are scleroza multipla, nu vor exista intotdeauna simptome de la inceput, deoarece este o boala care evolueaza in focare. Cu alte cuvinte, perioadele de sanatate sunt intrerupte de episoade de agravare.

Simptomele sunt legate de fibrele nervoase afectate, care pot fi senzoriale sau musculare:

  • Daca nervii senzoriali sunt implicati, vor exista furnicaturi, amorteala, durere, arsura si mancarime la nivelul bratelor, picioarelor, trunchiului sau fetei. Si chiar, uneori, va exista o scadere a atingerii.
  • Daca fibrele nervoase afectate sunt cele care au dat mobilitate muschilor, vor aparea simptome motorii. De exemplu, pierderea fortei sau a dexteritatii la un picior sau un brat.

Cum se manifesta durerea de spate in scleroza multipla?

Potrivit unei recenzii a Jurnalului de Neurologie din Spania, publicata in 2010, exista trei tipuri de durere in scleroza multipla, inclusiv durerea de spate.

Durere neuropatica centrala

Este cauzata de implicarea nervilor sistemului nervos central, adica a creierului si a maduvei spinarii. La acesti pacienti se observa o alterare a sensibilitatii la frig si o scadere a pragului durerii de presiune.

Aceasta durere poate fi persistenta, cu disestezii, adica o perceptie tactila anormala si neplacuta la nivelul extremitatilor. Sau, de asemenea, sa apara intermitent cu doua evenimente clasice:

  • Semnul lui L’Hermitte: este o senzatie inconfortabila de scurta durata care se extinde de la gat in ​​alte parti ale corpului. Se intampla de obicei cand cervicalele sunt flectate, dar se intampla si cu alte miscari.
  • Nevralgie de trigemen:  intre 1 si 2% dintre pacientii cu scleroza multipla prezinta aceasta entitate. Exista o senzatie de durere, disestezii si furnicaturi pe fata.

Dureri de cap

Se estimeaza ca pacientii cu scleroza multipla au mai multe dureri de cap decat populatia generala. Pana la aproape o treime au migrene. Desi cefaleea raspunde la cauze multiple, este dificil de diferentiat originea la persoanele cu boala.

Durerile de cap pot raspunde la mai multi factori care se unesc in acelasi timp. Un pacient cu scleroza multipla poate fi hipertensiv, sufera de migrena sau cefalee tensionala.

Dureri neuromusculare

Daca exista demielinizare a fibrelor nervoase care inerveaza muschii, vor aparea simptome musculare, cum ar fi spasme tonice dureroase. Aceasta este o tulburare comuna care uneori inseamna prima manifestare a bolii.

Aceste spasme, insotite de durere, sunt declansate de atingere, respiratie grea si emotii puternice. Si chiar, in unele ocazii, durerea poate precede spasmul sau contractia muschiului.

In aceasta categorie avem si durerea de spate, care este durerea de spate a sclerozei multiple. Apare la 10 dintre pacientii diagnosticati si are caracteristici speciale pe care le vom discuta mai jos.

Care este relatia dintre durerea de spate si scleroza multipla?

Pentru ca durerile de spate sa fie asociate cu debutul sclerozei multiple, trebuie sa fie prezente alte simptome indicative. Inseamna ca nu toate durerile de spate sunt suspecte pentru pierderea mielinei. Impingementul nervului sciatic, de exemplu, este o cauza frecventa care nu are legatura cu o boala a sistemului nervos central.

Daca o persoana incepe cu dureri cronice de spate si, mai tarziu, aceasta durere iradiaza la extremitati cu senzatii de furnicaturi sau scaderea fortei, ar trebui sa consulte un medic. Astfel, specialistul in asigurari va solicita un RMN pentru a vedea eventualele leziuni si a le diagnostica.

In plus,  nu se stie cu certitudine daca durerea de spate in scleroza multipla este centrala sau este agravata de boala in sine. Pozitia anormala prezentata de pacient este un motiv suficient pentru aparitia durerii lombare.

Este vorba si despre persoanele cu dificultati mai mari de miscare si de deplasare. Nu pot face exercitii fizice, nu folosesc scaune cu rotile si nu pot petrece zile intregi in pat.

Durere care inrautateste calitatea vietii

Oricare ar fi cauza, durerea de spate limiteaza foarte mult viata unei persoane cu scleroza multipla. Trebuie tratata si abordata de o echipa profesionista din mai multe discipline. Atat medicamentele, cat si masurile de sprijin si kinetoterapie sunt terapii care vin in ajutorul suferintei.