UE declara ca Alexander Lukasenko nu mai este presedintele legitim al Belarusului

Categories PoliticaPosted on

Au existat noi proteste in Belarus pe 23 septembrie, in urma juramantului brusc si neanuntat al lui Alexander Lukasenko pentru un nou mandat in functia de presedinte al tarii, in ciuda faptului ca a fost probabil invins la alegerile prezidentiale din 9 august.

In timp ce comisia electorala a tarii sustine ca dl Lukasenko a castigat peste 80 la suta din voturi la alegeri, principalul candidat de opozitie al tarii, Svetlana Tikhanovskaya, este considerat de analisti si observatori independenti ca a fost adevaratul invingator.

Controversa din jurul alegerilor trucate a declansat saptamani de proteste in masa in toata tara, in care mii de oameni au fost arestati si apoi torturati in timp ce se aflau in custodia politiei. Doamna Tikhanovskaya a fost fortata sa se exileze in Lituania, in timp ce managerul ei de campanie, Maria Kalesnikava, a fost arestata si acuzata ca a incercat sa organizeze o lovitura de stat.

Ceremoniile de inaugurare ale domnului Lukasenko sunt de obicei publicizate cu mult timp inainte si prezentate ca ocazii majore de stat. De aceasta data, nu a existat nicio publicitate, ci doar un scurt buletin al agentiei de stiri de stat Belta, care a raportat: „Alexander Lukasenko a preluat functia de presedinte al Belarusului. Ceremonia de inaugurare are loc in aceste minute in Palatul Independentei. ”

Belta a adaugat ca domnul Lukasenko a tinut un scurt discurs in care a spus ca „Belarusul are nevoie de securitate si consens, in pragul unei crize globale. Nu pot, nu am dreptul sa-i abandonez pe bielorusi ”.

Dna Tikhanovskaya a spus ca Lukasenko este acum un presedinte nelegitim.

„Incepand chiar din aceasta zi, el nu este nici sef legal, nici legitim al Belarusului”, a spus ea intr-un comunicat.

Colegul politician de opozitie Pavel Latusko, fost ministru al culturii, a postat pe retelele de socializare: „Unde sunt cetatenii jubilanti? Unde este corpul diplomatic? Este evident ca Alexander Lukashenko este exclusiv presedintele Omon (politia antidisturba) si o mana de oficiali mincinosi. ”

Ulterior, dl Latushko a cerut „neascultare civila nedeterminata”.

Uniunea Europeana, care inca se opune asupra punerii in aplicare a sanctiunilor impotriva regimului din Belarus, a fost la fel de critica fata de depunerea juramantului dlui Lukasenko.

„Aceasta asa-numita„ inaugurare ”si noul mandat revendicat de Alexander Lukasenko nu au nicio legitimitate democratica”, au declarat cele 27 de state ale UE intr-o declaratie comuna. „Aceasta„ inaugurare ”contrazice direct vointa unor parti mari ale populatiei din Belarus, exprimata in numeroase proteste fara precedent si pasnice de dupa alegeri si serveste doar pentru a aprofunda criza politica din Belarus.”

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat ca cetatenii bielorusi merita dreptul de a fi reprezentati de cei pe care ii aleg in mod liber prin „noi alegeri incluzive, transparente si credibile”.

„Suntem impresionati si emotionati de curajul poporului din Belarus care continua sa demonstreze pasnic pentru democratie si pentru drepturile lor fundamentale, in ciuda represiunii brutale a autoritatilor din Belarus. Ne solidarizam cu ei ”, a adaugat el, solicitand de asemenea autoritatilor din Belarus sa se abtina de la orice represiune si violenta impotriva protestatarilor si sa elibereze„ imediat si neconditionat ”toti cei retinuti, inclusiv prizonierii politici.

UE, un mare donator financiar catre Belarus, a mai spus ca „isi revizuieste” relatia cu tara, ceea ce ar putea insemna ca va cauta finantarea directa catre guvernul domnului Lukasenko, canalizand in schimb grupurile de ajutor si spitalele.

Inainte de alegeri, UE s-a angajat sa cheltuiasca 135 de milioane de euro pentru proiecte in Belarus si a promis, de asemenea, 53 de milioane de euro pentru lupta impotriva pandemiei Covid-19.

La inceputul acestei saptamani, doamna Tikhanovskaya a discutat cu ministrii de externe ai UE la Bruxelles despre cum sa ocoleasca administratia de stat pentru a sprijini medicii si spitalele.

„Am cerut Europei sa nu sprijine financiar regimul. Toti banii pe care domnul Lukasenko ii poate obtine acum nu vor merge pentru a sprijini poporul belarus, ci vor merge pentru aceste represiuni „, a declarat ea reporterilor, referindu-se la represiunea impotriva protestatarilor.

Se asteapta sa aiba loc noi proteste in masa impotriva domnului Lukasenko in weekendul urmator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *