Jane Fonda a fost onorata la cel de-al 10-lea Festival de Film Lumiere

Categories MondenPosted on

Actrita si activista Jane Fonda a fost distinsa cu prestigiosul Prix Lumiere la Festivalul de Film Lumiere.

Cunoscuta pentru opozitia ei fata de razboiul din Vietnam, Fonda a interpretat un cantec cantat de soldatii care parasesc armata.

Lumiere vede partea sa de vedete, dar se considera un festival pentru oameni – si pe buna dreptate. Publicul se afla in centrul saptamanii masterclassurilor si proiectiilor din Lyon, orasul francez cunoscut ca locul de nastere al cinematografiei. Festivalul a primit un omagiu potrivit de la nepotul lui Charlie Chaplin.

„Pentru mine cea mai mare placere este sa ma intorc la sursa, la originile cinematografiei. Este important astazi, unde totul merge atat de repede, unde totul merge prea repede, sa te opresti si sa te uiti putin la lectiile din trecut, „a spus James Thierree.

„Este, de asemenea, un festival public, cand mergem sa vedem un film, suntem cu publicul. Si asta ma duce inapoi cand eram tanar si visam sa fiu actor”, a spus vedeta franceza Tahar Rahim.

Javier Bardem a fost unul dintre oaspetii de onoare ai festivalului, oferind un masterclass si prezentand cinci filme. De asemenea, a profitat de ocazie pentru a sustine o aparare viguroasa a lui Woody Allen, numindu-l „geniu” si declarand ca va lucra din nou cu el oricand.

Documentarul lui Bardem din 2012 „Sons of the Clouds” a analizat situatia refugiatilor din Sahara de Vest, un subiect care ii ramane aproape inimii.

„Europa ar trebui sa nu mai injure si sa arate cu degetul catre toate aceste ONG-uri care se lupta, cum ar fi Open Arms – cu Varsator – salveaza vieti, salvarea de vieti nu este o crima, salvarea de vieti este un drept al omului si le ofera acelor imigranti care se scufunda in oceanelor dreptul de a trai „, a insistat el.

Ca parte a activismului sau anti-razboi, Fonda a vizitat orasele din apropierea bazelor armatei SUA impreuna cu Donald Sutherland in anii ’70. Turneul a fost transformat intr-un documentar, „FTA”.

Thierry Fremaux este regizorul festivalului:

„Nu festivalul este politic, ci filmele”, spune Fremaux.

„O multime de oameni nu stiau ca Jane Fonda, in anii ’70, a fost extrem de militanta , a fost interceptata de FBI si preluata de politie. Ea si-a pus statutul de vedeta in slujba condamnarilor pacifiste”, a continuat Fremaux.

In total, 187 de filme sunt proiectate in aproximativ 40 de locuri din Lyon, in unul dintre cele mai mari festivaluri de film clasic din lume.

„Exista un ocean de filme, exista o programare infinita, deoarece istoria cinematografiei este plina de comori”, a conchis Fremaux.

Fonda a fost selectata partial pentru premiu pentru „disponibilitatea ei de a intruchipa o feroce independenta inca de la o varsta frageda [si] pentru personalitatea sa singulara care a inspirat-o sa aleaga personaje feminine puternice, angajate politic”, au spus organizatorii.

„Sunt onorata sa fiu invitata la festivalul Lumiere din Lyon”, a spus ea, adaugand ca este „peste luna” in legatura cu premiul.

„Cu o filmografie la fel de impresionanta ca rolurile ei, ea este in acelasi timp fragila, naiva, puternica, implicata, o femeie fatala, o prezenta fascinanta, precum si amuzanta si ireverentiala”, au spus organizatorii. „Jane Fonda este o vedeta internationala, o icoana care acopera cateva decenii de public, intr-o lume care s-a schimbat drastic. Este o femeie hotarata, cu adevarat din timpul ei. „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *