Staaaaaaart joc!

Categories Sport, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Staaaaaaart joc!

Ce mică a fost vacanța mare… Pe 17 iulie, la Piatra Neamț, Oțelul Galați și Steaua București deschid noul sezon prin disputarea Supercupei României. Peste numai câteva zile, pe 22 iulie, începe campionatul.

Voința Sibiu a fost ultima echipă care a promovat în Liga I după barajul cu Săgeata Năvodari. FOTO Agerpres

Gata cu Austria, Turcia sau Cipru și cantonamentele obositoare, gata cu scandalurile la TV și licitațiile pline de gâlceavă de la LPF. Fotbalul românesc revine în iarbă, pe gazon, dar sezonul 2011/2012 nu se anunță a fi unul care să spargă tiparele.

O campioană promovată, alta retrogradată, o a treia desființată

Parcă a fost „vara campioanelor”. Petrolul Ploiești a revenit în Liga I după ani de exil în eșalonul secund, Universitatea Craiova a retrogradat și are mari probleme cu primirea licenței chiar și pentru a doua ligă, iar Unirea Urziceni, pur și simplu, s-a desființat!

Pe lângă atâtea nume mari, e de remarcat și faptul că în prima ligă va evolua, pentru prima oară în istoria sa, Concordia Chiajna, o echipă dintr-o localitate micuță alipită Bucureștiului.

La Chiajna s-au făcut în ultimii ani investiții majore în infrastructură, există un stadion frumos, condiții bune, și nu ar de mirare dacă echipa ar fi prima dintre cele apărute prin „sateliții” Capitalei (Fulgerul Bragadiru, CS Otopeni, Victoria Brănești) care și rezistă în Liga I.

La fel de interesantă este și revenirea pe prima scenă, după 15 ani, a orașului Sibiu. Nu prin Inter sau Șoimii, echipe care au marcat fotbalul românesc înainte de ’89, ci prin Voința, o formație mică ce a beneficiat de problemele pe linie avute de FC Timișoara, Gloria Bistrița și FC Bihor Oradea.

De aceleași probleme a beneficiat și Sportul Studențesc, grupare care, culmea, a terminat sezonul trecut pe ultimul loc în Liga I și nici măcar nu și-a îndeplinit baremul… Cineva spunea că, în fotbal, întotdeauna există legea compensației. Așa este.

Campioana Oțelul nu s-a regăsit în meciurile amicale, unde a înregistrat mai multe eșecuri. FOTO Agerpres

Acum, beneficiind de o conjunctură favorabilă – problemele celor trei de care am scris deja, plus faptul că U Craiova, Unirea Urziceni și Victoria Brănești nu au primit sau nu au solicitat licența pentru prima ligă – Sportul a rămas în Liga I, ca o compensație pentru faptul că, cu câțiva ani în urmă, în 2006, echipa din Regie a fost retrogradată forțat din Liga I, deși terminase sezonul pe locul 4, din cauza unor datorii ale clubului. Acum, s-a întors roata…

Un mercato neînsemnat

Perioada de transferuri nu a fost una răsunătoare, lipsa de bani fiind mai mult decât evidentă. Doar Steaua (Mihai Costea, Dorinel Popa, Tatu, Rusescu, Băjenaru, posibil Curelea, Moraes, Prepeliță și Bourceanu) și Rapid (Oros, Apostol, Deac, Răduță, Alexa, Surdu, Olariu, Teixeira, Burcă) au fost mai active, iar CS Mioveni poate spune că a transferat „nume” precum Nicolae Dică, Ciprian Tănasă și Adrian Neaga, în cazul cărora rămâne însă de văzut dacă vor putea evolua la potențialul care i-a consacrat.

În rest, multe transferuri din străinătate, pe bani puțini sau chiar deloc, jucători al căror nume nu spune nimic. Dintre zecile de astfel de transferuri, formații precum CFR Cluj, FCM Tg Mureș, Ceahlăul sau FC Brașov speră să-i descopere pe urmașii lui Lacina Traore, Alvaro Pereira sau Culio, adică jucători aduși aproape pe nimic și vânduți apoi pe sume importante.

Cinci schimbări de antrenori

Toate echipele bucureștene, plus CFR Cluj, și-au schimbat antrenorii în pauza dintre sezoane. Astfel, Dinamo (Liviu Ciobotariu), Steaua (Roni Levi), Rapid (Răzvan Lucescu) și Sportul Studenţesc (încă nu se știe cine), la care se adaugă CFR Cluj (Jorge Costa) au schimbat strategia și speră să își fi găsit liniștea măcar pentru un sezon.

În rest, nou promovatele merg pe mâna acelorași tehnicieni, CS Mioveni (Ionuț Popa), Concordia Chiajna (Laurențiu Diniță), Ceahlăul Piatra Neamț (Costel Enache), Petrolul Ploiești (Valeriu Răchită) și Voința Sibiu (Alexandru Pelici) sperând să facă față unei ediții de campionat mai diminuată valoric ca oricând.

E clar că Liga I nu are acum cea mai bună componență valorică posibilă, dacă ne gândim la faptul că trei echipe care ar fi avut dreptul de a juca în sezonul care abia începe – FC Timișoara, Gloria Bistrița și FC Bihor, care nu au primit licenţa – au fost scoase din program pe criteriul financiar, nu cel sportiv.

Rămâne însă să vedem dacă nu cumva până la startul sezonului vom avea vreo surpriză, și asta în cazul în care TAS va da dreptate celor trei și va decide repunerea lor în drepturi și participarea în Liga I. În acest caz, Timișoara, Bistrița și Oradea vor juca în Liga I, iar Sportul Studenţesc, Voinţa Sibiu şi CS Mioveni vor reveni în liga a doua.

Supercupa

Oţelul Galaţi şi Steaua vor primi câte 2.000 de bilete la Supercupa României, care va avea loc în 17 iulie, la Piatra Neamţ, alte 8.000 de tichete urmând a fi puse în vânzare la casele Stadionului Ceahlăul.

Biletele costă 15, 25 şi 35 de lei şi vor fi scoase la vânzare în tranşe pentru a nu intra pe mâna speculanţilor.

Interesul este ridicat pentru meciul care va opune campioana Oţelul deţinătoarei Cupei României, Steaua.

“Ne sună oameni din toate judeţele apropiate să ne întrebe când începem să vindem bilete. Nu le vom scoate toate odată, pentru a nu le uşura munca speculanţilor, care îşi vor face printre primii apariţia”, a declarat Iulian Boghean, directorul de marketing al clubului Ceahlăul, gazdă a evenimentului din 17 iulie.

Bogdan COSTEA