Fascinația banilor

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Fascinația banilor

Administrația de la Washington are probleme nu doar cu gestionarea banilor, ci și cu tipărirea lor, se comentează ironic, după ce s-a aflat că un miliard de bancnote de 100 de dolari au fost tipărite cu erori.

Comoară. Un miliard de bancnote de 100 de dolari sunt ferecate în seifuri, pentru că trebuie să fie triate

Elementele de securitate ale noii bancnote de 100 de dolari, rodul a peste un deceniu de cercetări, s-au dovedit extrem de dificil de replicat nu doar pentru falsificatori – ceea ce ar fi un lucru bun –, ci chiar și pentru presele de tipărit oficiale.

Lansarea noilor „Benjamini” (cum este numită bancnota  de 100 de dolari, pe care este reprodus portretul lui Benjamin Franklin), programată inițial pentru februarie 2011, a fost amânată pe termen nedeterminat, întrucât s-au constatat erori grave de tipărire la un lot de aproximativ un miliard de bancnote. Pe unele dintre acestea au rămas linii albe, întrucât hârtia s-a încrețit în timpul tipăririi. Bancnotele vor trebui triate, proces care, dacă s-ar face manual, ar dura aproape 30 de ani.

Cu ajutorul aparatelor, se speră că trierea se va încheia într-un an și jumătate. Deocamdată, bancnotele sunt depozitate în seifurile din Washington și Fort Worth ale Biroului federal pentru Gravări și Tipăriri.
Hârtia folosită pentru noile bancnote de 100 de dolari provine de la furnizorul cu care guvernul lucrează de peste 130 de ani.

Dar cu cât elementele de securitate sunt mai complexe, cu atât mai complicat este procesul de tipărire, iar hârtia este supusă mai multor operațiuni. Noile bancnote conțin o bandă 3D pe care sunt redate clopote ce se transformă în numărul „100” când hârtia este îndoită și imaginea unui clopot care își schimbă culoarea. Aceste elemente suplimentare de securitate fac ca și costul de tipărire să fie mai mare, 12 cenți per bucată, cu 3,5 cenți mai mult decât costul vechilor bancnote.

Valoarea totală a bancnotelor este de 110 miliarde dolari, ceea ce reprezintă peste 10 la sută din masa monetară totală a SUA, a cărei valoare este de aproximativ 930 miliarde dolari. Administrația americană s-a văzut nevoită să ceară retipărirea unor bancnote de tip vechi, cu semnătura fostului secretar al Trezoreriei din administrația George W. Bush, Henry Paulson, ceea ce, probabil, îi lasă un gust amar actualului deținător al funcției,  Timothy F. Geithner, care s-a văzut confruntat și cu eșecurile din programul de asistență a băncilor, cu dificultățile impunerii unor noi reguli financiare și cu probleme provocate de un context internațional mult mai complicat în relațiile economice cu alte state, se remarcă într-un articol publicat pe site-ul CNBC.

Rebuturi devenite comori

Bancnotele sau monedele cu defecte sunt, în general, retrase din circulație. Au existat însă situații, mai ales pentru denominații mici, în care erorile au fost considerate minore, iar banii au rămas în circulație, spre bucuria colecționarilor.

Site-ul coins.com a făcut un clasament al celor mai valoroase monede pe care americanii le pot avea în buzunar. Pe primul loc figurează monedele de un cent cu portretul lui Lincoln, bătute în 1969, având culoarea reversului dublată. Valoarea unei astfel de monede, extrem de rare, întrucât, inițial, Serviciul Secret le-a confiscat considerându-le false, poate depăși 35.000 dolari.

Pe locurile următoare se clasează alte monede de un cent cu defecte, bătute în 1970 și în 1972, valoarea lor fiind de aproximativ 3.000 de dolari, respectiv 500 de dolari. În topul curiozităților figurează și o monedă de 25 de cenți bătută în 2004 de statul Wisconsin, monedă pe care o plantă de porumb – simbolul statului – apare cu o frunză în plus. Valoarea acestor monede este de aproximativ 200-300 de dolari.

În Chile, mii de monede de 50 de pesos au fost bătute în 2008 cu o greșeală de ortografie, numele țării fiind scris „CHIIE”. Greșeala a fost observată abia anul trecut, iar monedele nu au fost retrase din circulație. Directorul Monetăriei Naționale chiliene a fost însă demis. Numele țării a fost scris greșit și pe prima monedă emisă în provincia irakiană Kurdistan.

În cazul banilor din hârtie, au fost găsite în circulație bancnote cu defecte provocate de îndoirea hârtiei în timpul tipăririi sau de erori de tăiere, peste sau sub limite. Trec mai ușor de controale bancnotele cu denominații mici, considerându-se că nu ar fi justificată, sub raport cost-valoare, retipărirea lor.

Monede deosebite

Cu ocazii speciale și în serii limitate au fost emise monede neobișnuite. Site-ul joelscoins.com enumeră câteva dintre acestea. Statul Palau a emis monede care au încorporate câte o perlă veritabilă, acoperită cu o capsulă de plastic, pentru protecție.

Monede emise în Insulele Cook conțin câte un fragment dintr-un meteorit descoperit în 1882, în Kansas. La Lourdes au fost emise monede care conțin apă sfințită din izvorul ce a început să curgă în locul indicat Bernadettei de către Fecioara Maria.

O monedă din argint emisă în Nauru slujește drept piedestal pentru o mică statuetă din aur a papei Ioan Paul al II-lea. Pinguinii au o monedă care le-a fost consacrată, realizată din argint și cristal în Insulele Sandwich. În Somalia au fost emise monede în formă de chitară și de motocicletă.

Doar o parte din banii unei țări există sub formă de bancnote sau monede. În cazul SUA, Rezerva Federală estimează că valoarea actuală a banilor lichizi este de 978 miliarde dolari, în timp ce valoarea totală a banilor, incluzând și conturile sau fondurile mutuale, este de aproximativ 8,8 trilioane dolari.

Dana HĂDĂREANU