Franţa cere amânarea aderării României la spaţiul Schengen

Categories La ziPosted on

Franţa cere amânarea aderării României la spaţiul Schengen

Oficialii francezi nu sunt de acord cu intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până în vara lui 2011, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, informează Realitatea TV.

“Trebuie să fim vigilenţi. Această extindere nu poate fi rezultatul automat al procesului de evaluare tehnică în curs de doi ani. Suntem favorabili unei amânări a acestei decizii cel puţin până la raportul Comisiei privind aplicarea mecanismului de cooperare şi verificare, din vara lui 2011″, a afirmat Pierre Lellouche.

El a precizat că sunt probleme cu “supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi “lupta împotriva corupţiei”. Rapoartele periodice sunt “îngrijorătoare”, a declarat secretarul de stat care a vorbit despre “creşterea observată a fluxului de imigranţi ilegali prin Turcia către frontierele bulgare şi române”.

Lellouche  este de părere că frontiera româno-moldovenească este controlată deficitar din cauza acordării cetăţeniei române moldovenilor, a «găurii neagre» reprezentate de teritoriul transnistrean separatist şi a nivelului de corupţie din Ucraina. “Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi o decizie politică a Consiliului, luată în unanimitate”, a amintit secretarul de stat.

Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen trebuie luată în unanimitate de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.