In ce masura ne este influentata viata de incertitudine?

Categories LifestylePosted on

Modul in care interpretezi realitatea iti influenteaza modul in care simti lucrurile si este conditionat de locul in care traim, de ceea ce am invatat, de ce ne-a facut placere, de ce ne-a facut sa obtinem o recompensa in trecut si ce lucruri ne-au ranit sau ne-au facut sa simtim tristete. Asa ne construim universul, modeland acei ochelari care ne vor face sa vedem lumea noastra si a celorlalti intr-un mod singular si unic si, de asemenea, uneori destul de departe de realitatea obiectiva.

Constientizarea comportamentelor si gandurilor noastre

Cu toate acestea, ceea ce credem ca poate fi un obicei in raspunsurile noastre emotionale atat in ​​mod pozitiv, cat si negativ . In masura in care ceea ce gandim se repeta, ne trezim ca ne conditionam, fara sa stim, creierul, creand credinte care ii vor ramane intiparite. In acest fel vom avea raspunsuri si comportamente automatizate, precum si moduri de a gandi si de a simti.

Din acest motiv, atunci cand dorim sa modificam un obicei comportamental, de exemplu fumatul sau gandirea mereu la ce este mai rau intr-o situatie, in masura in care suntem constienti de cand si de ce aprindem acea tigara sau simtim din nou acea impresie catastrofala despre ceva. , este posibil ca imediat constientizarea acelui act sa ne faca sa reducem consumul de tutun sau idei care nu ni se potrivesc, bineinteles ca acesta este un prim inceput, dar la fel ca si in cazul tutunului, putem incerca sa o facem si cu ajutorul nostru. credinte, prejudecati sau moduri de a gandi si de a simti.

Aceasta este una dintre bazele terapiei cognitive unde, in linii mari, se propune recalificarea din a fi mai constienti de comportamente sau ganduri pe care le trecem cu vederea datorita naturaletei cu care le-am invatat si le-am exersat . Intentia este sa trecem de la automat la manual daca metafora este permisa, pe scurt faptul de a ne obisnui cu imprejurarile din cauza repetarii lor nu face acest lucru sanatos, neuronii nostri se obisnuiesc si ei cu aceasta imprejurare de repetare in asa fel incat Noi nu-i acordati atentie, aceasta se extinde la orice tip de comportament, cum ar fi sa luam de la sine inteles ca suntem iubiti si de aceea nu este necesar sa avem grija de partenerul nostru, se poate referi si la situatii de abuz in munca sau personal sfera sau orice alt comportament care nu este pozitiv pentru noi dar in care naturaletea invinge bunastarea.

Natura incertitudinii

Ceea ce este clar este ca atat emotiile noastre, cat si creierul nostru sunt impletite in asa fel incat atunci cand tintam unul dintre aceste aspecte il modificam si pe celalalt . Mintea noastra in sarcina de a mentine controlul, pentru ca este acolo, in control unde este protejata, incearca sa-si faca o idee despre ceea ce se intampla in lume si tocmai in acest fel isi construieste o schema a realitatii.

Cand perceptia pe care o primesti este foarte diferita de cea pe care am pus-o instinctiv cap la cap, o respingi, asa prima emotie pe care o simti va fi aceea de a percepe ca ceva ciudat si poate periculos se apropie, in acest fel se va declansa raspunsuri psihice, fiziologice si hormonale corespunzatoare perceptiei despre ceea ce crezi ca se intampla.

Asa se explica de ce este atat de necesar ca comunicarea sa fie asertiva, asta inseamna ca ceea ce spunem este inarmat in asa fel incat sa fie mai usor pentru cealalta persoana sa o asocieze cu propria sa realitate prestabilita astfel incat sa ne permita ajung in interiorul lor si dandu-i astfel posibilitatea includerii si revizuirii lumii sale in fata noii idei.

Acest lucru face parte din ceea ce facem noi ca psihologi in terapie si explica de ce avem nevoie de timp real si psihic pentru a putea spune sau aborda lucruri pe care poate ca terapeut le stiam dinainte, dar evaluam ca pacientul nostru nu este in masura sa le primim in acel moment.si trebuie sa amanam si sa ne adaptam la sincronizarea fiecaruia, aceasta aptitudine este sustinuta in pregatirea profesionala care necesita pregatire si practica.

Acum, ce se intampla in fiecare dintre noi cand realitatea ne confrunta cu acea disonanta cognitiva, adica cu acel contrast intre ceea ce am in cap si ceea ce se intampla in fata mea si asta nu se potriveste cu parametrul meu inradacinat al vietii. ? Acest lucru genereaza tensiune, durere, iritare, frustrare.Aici ne luptam cu ceea ce se numesc de obicei credinte, propriul nostru model de realitate. Aceste credinte pot fi de tot felul, religioase, politice, dar si pur si simplu despre modul in care functioneaza sau ar trebui sa functioneze lumea, atat a noastra, cat si a celorlalti.

Cu cat credintele noastre sunt mai puternice, cu atat va fi mai puternica partinirea de confirmare, adica dovezi care demonstreaza opusul a ceea ce gandim, spunem sau simtim. Creierul nostru ne pune in defensiva daca cineva sau ceva incearca sa schimbe modul in care procesam informatiile .

Disconfortul, neincrederea, negarea si toleranta fata de frustrare ne sunt prezente in fata perceptiei de instabilitate care credem ca se intampla in lumea noastra. Ceea ce ne-a dat securitatea este amenintat, nu putem reactiona decat in ​​acest fel. Dimpotriva, apare atunci cand ceea ce ne confrunta este o situatie de sens si corespondenta cu lumea noastra interioara, facand senzatia placuta, intrucat, fiind consecventi cu lumea noastra interioara, ne permite sa stim sa ne miscam in acel mediu.

Sentimentul pe care il produce certitudinea sau incertitudinea in noi atrage dupa sine un numar mare de emotii , dintre care multe le-am mentionat mai sus, dar sunt mai multe, asta ne face sa ne gandim la cat de fragili suntem noi oamenii cand, la bine si la rau, ne mentinem convingeri rigide, si putin supus modificarilor.

Biologie, minte si psihic

Este bine sa intelegem ca emotiile sunt la baza oricarei credinte si ne construim realitatea influentati de ceea ce simtim . A ne gasi in fata unui model perturbator al realitatii noastre ne conduce sa ne confruntam cu reorientarea homeostaziei atat fizice, cat si psihologice. O mare parte din sanatatea noastra mintala depinde de aceasta flexibilitate si de posibilitatea de a raspunde la surpriza.

Este logic sa ne gandim ca, cu cat ne invatam mai devreme copiii, colaboratorii sau pe noi insine sa intelegem ca schimbarile fac parte din viata noastra, cu atat va fi mai usor sa o ducem la indeplinire, cu siguranta cu mai multa fericire dar mai ales cu mult mai multa liniste.

Un factor de luat in considerare este ca incertitudinea genereaza o crestere a gandirii magice, motiv pentru care atunci cand ne confruntam cu situatii care ne deranjeaza, de exemplu cand partenerul nostru isi schimba comportamentul sau sanatatea noastra devine incetosata, cautam samani sau sfaturi de la oameni care ne promit. situatii minunate sau magice care lasa deoparte intelegerea a ceea ce ni se intampla cu adevarat.

Magia, spiritualitatea neinteleasa, optimismul extrem ne determina sa renuntam la participarea la ceea ce ni se intampla si ne pierdem obiectivitatea, cel mai probabil pentru ca un alt dintre efectele incertitudinii este prezenta fricii. Acest partener tacut ne lasa in afara situatiei, formand un cerc vicios care genereaza mai multa incertitudine .

Pentru a da o alta intorsatura paradoxului incertitudinii, trebuie sa spunem ca din punct de vedere stiintific se stie ca incertitudinea ne motiveaza mai mult decat cea mai buna dintre certitudini. Aceasta pare a fi o contradictie cu ceea ce am vorbit anterior, dar se bazeaza nu doar pe rutina zilnica a vietii, cum ar fi acea persoana care ne ignora devine mai atractiva pentru noi, sau ceea ce m-a costat atat de mult pare sa valorizeze mai mult. decat ce s-a dovedit.mai usor.

Aceste situatii foarte frecvente sunt rezultatul dopaminei, un neurotransmitator asociat cu placerea, dar nu numai. Combinatia biologica a neurotransmitatorilor impreuna cu o lume a credintelor psihice, unde exista parametri standardizati rezultati din cultura in care traim, face ca anumite comportamente sa devina mai dependente sau mai toxice decat altele.

Vestea buna este ca suntem produsul biologiei si al psihicului si ca niciunul dintre cele doua aspecte nu functioneaza separat , dar educatia, incercarea de a ne cunoaste pe noi insine, crezand ca ne putem si trebuie sa ne schimbam atunci cand este necesar si convenabil ne face sa fim creatorii vietii noastre si ca, desi exista ocazii in care unele dintre aceste aspecte pot predomina, unicitatea noastra umana este intotdeauna posibilitate si potential. Suntem mai mult decat conditionari si poate ca acesta este adevaratul sens al trairii.