Bukele si Biden: 5 momente ale tensiunii tot mai mari dintre SUA si El Salvador si modul in care aceasta afecteaza doi aliati istorici

Categories ActualitatePosted on
In timpul conflictului armat din anii 1980, Statele Unite au cheltuit 1 milion de dolari pe zi pentru a furniza sau antrena Armata El Salvador si, de-a lungul anilor, ajutorul si conexiunile politice, economice si culturale au fost mentinute din forme mai variate intre cele doua natiuni.

De fapt, desi aproximativ 6 milioane de oameni traiesc in tara din America Centrala, aproape jumatate din acest numar locuieste in natiunea din nord, o migratie in crestere care a mentinut economia salvadoreana pe linia de plutire pe baza remitentelor.

Dar El Salvador si Statele Unite se confrunta in prezent cu una dintre cele mai grave instrainari diplomatice si economice din istoria lor recenta, chiar mai mare decat atunci cand partidele de stanga detineau puterea in tara din America Centrala.

Confruntarile recente dintre presedintele Nayib Bukele si guvernul lui Joe Biden au redus cooperarea SUA cu institutiile oficiale la minime istorice de la revenirea democratiei in El Salvador in 1992, iar ambele tari s-au confruntat cu intrebari puternice care erau de neconceput pana de curand.

„Este fara indoiala cel mai de jos punct al relatiilor dintre El Salvador si Statele Unite in ultimele trei decenii”, a declarat pentru BBC Mundo dr. Jose Miguel Cruz, profesor la Universitatea Internationala Florida si expert in problemele Americii Centrale.

Duminica trecuta, Bukele a acuzat Washingtonul ca a organizat o demonstratie impotriva lui si, cu cateva zile inainte, Biden nu a invitat El Salvador la un summit pentru democratie la care au participat principalii aliati ai SUA.

La acel moment, Casa Alba a facut si pasul de a sanctiona membrii guvernului salvadorean pentru presupuse negocieri cu crima organizata.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai recente exemple ale unei tensiuni crescande care l-au determinat pe presedintele salvadorean sa spuna ca acum trebuie sa se confrunte nu doar cu problemele locale, ci si cu „puteri mondiale”.

Potrivit analistilor consultati cu BBC Mundo, o situatie de acest tip nu numai ca creeaza o noua instabilitate regionala, dar poate avea si consecinte pe termen lung pentru ambele tari.

Dar care este motivul acestei dispute si care sunt 5 dintre principalele momente care au marcat-o?

1-Preluarea militara a Congresului

In februarie 2020, El Salvador a trait unul dintre cele mai neobisnuite momente de la revenirea democratiei: presedintele a folosit armata si politia pentru a perchezitiona sediul Congresului si a forta legislatorii sa aprobe un plan de securitate pe care l-a propus.

„In acel moment a inceput sa se aprecieze o ruptura cu Statele Unite. Cu toate acestea, in acel moment, Donald Trump era presedinte, caruia ii pasa cumva putin de ceea ce se intampla in alte parti ale lumii si avea o oarecare admiratie pentru liderii autocrati. „, spune Cruz.

Expertul arata insa ca lucrurile s-au schimbat cand un nou chirias a sosit la Casa Alba.

„Odata cu venirea noului guvern, Biden a subliniat lupta impotriva coruptiei si promovarea democratiei drept piloni fundamentali pentru a opri migratia din America Centrala in Statele Unite”, explica el.

Potrivit academicului, spre deosebire de Trump, a carui axa fundamentala nu a fost doar inchiderea granitelor, ci si implicarea guvernelor din America Centrala si Mexic in controlul imigratiei, politicile lui Biden sunt mai orientate spre combaterea coruptiei, pe care o vede ca o sursa de politica politica. si instabilitatea economica in tarile din America Centrala si care motiveaza migratia.

„Acest accent inseamna ca multe dintre actiunile recente ale guvernului salvadorean au fost vazute ca fiind contrare acestui efort”, spune Cruz.

2-Controlul sistemului judiciar

Analistul politic salvadorean Bessy Rios spune pentru BBC Mundo ca un alt dintre momentele care a exacerbat criza dintre cele doua tari a fost anul trecut in luna mai, cand noul Congres, acum cu majoritate oficiala, a decis sa inlature magistratii Curtii Supreme si procurorul general.

Potrivit lui Cruz, demiterea magistratilor a fost vazuta de SUA si alte guverne occidentale ca „o incercare de erodare a institutiilor si justitiei in El Salvador si ca un efort de a controla puterea de catre Bukele”.

„Aceasta a inceput sa trimita semnale comunitatii internationale si, in special, SUA, ca Bukele nu va fi guvernat de institutii”, considera el.

Avand in vedere aceasta decizie, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) a anuntat ca retrage cooperarea de sprijin pentru institutiile statului salvadorean si ca le va redirectiona catre societatea civila.

SUA este principalul furnizor de ajutor international pentru El Salvador, cu o suma estimata la 300 de milioane de dolari pe an.

Spre deosebire de Biden, Bukele a mentinut o relatie cordiala cu Donald Trump. IMAGINI GETTY

Intr-un tweet ulterior, Bukele a pus la indoiala sprijinul pentru ONG-uri, al caror nume a considerat ca era deja „discreditat”.

„Este bine ca primesc finantare straina, pentru ca nu vor primi un ban de la poporul salvadorean”, a spus el.

Potrivit lui Rios, in aceasta situatie guvernul salvadorean si-a lansat propunerea pentru „legea agentilor straini” care, in opinia expertului, urmareste sa raspunda la decizia americanilor „prin plasarea unei taxe de confiscare pentru ca cooperarea sa ajunga in continuare. cuferele Statului”.

Bukele a propus o noua legislatie in care toate organizatiile care primesc fonduri din cooperarea internationala vor fi considerate „agenti straini” si trebuie sa plateasca un impozit de 40% pe donatiile primite.

Guvernul salvadorean considera ca legea le va permite sa „apere suveranitatea si demnitatea” tarii.

„Aceasta lege interzice in mod explicit ingerinta straina si impiedica fundatiile si ONG-urile de front sa deghizeze in donatie ceea ce este clar ingerinta straina”, a spus ministrul de Interne, Juan Carlos Bidegain.

3-Legea bitcoin

Potrivit lui Rios, un alt element care a sporit diferentele dintre cele doua tari a fost decizia lui Bukele de a aproba bitcoin ca mijloc de plata legal.

Intr-o decizie fara precedent, din 7 septembrie, El Salvador a devenit prima tara care a adoptat oficial criptomoneda, care acum trebuie acceptata ca forma de plata si a carei utilizare o incurajeaza guvernul si ca modalitate de trimitere a remitentelor.

Rios subliniaza ca adoptarea bitcoin a generat ingrijorare in randul bancilor si agentiilor de transfer de bani din SUA, care controleaza afacerile profitabile ale remitentelor catre America Centrala.

In fiecare an, El Salvador primeste remitente de aproape 5 miliarde de dolari din Statele Unite, o suma care reprezinta aproape bugetul general al natiunii.

Dintre aceste transferuri, aproximativ 400 de milioane de dolari ajung in mainile bancilor si companiilor de transport maritim, majoritatea americane.

„Aceste companii isi vad comisioanele in pericol si, de asemenea, isi asuma lupta pentru a inversa acest lucru”, spune Rios.

4-Tensiuni diplomatice si sanctiuni

Dupa luni de zile fara un ambasador desemnat, guvernul Biden l-a trimis pe diplomatul experimentat Jean Manes ca insarcinat cu afaceri in El Salvador, care a parasit in cele din urma postul la sfarsitul lunii noiembrie, in ceea ce a fost vazut ca o ruptura diplomatica puternica intre cele doua tari.

Chiar inainte de a parasi postul, Manes a subliniat ca El Salvador si Statele Unite trec prin „cel mai complicat moment al lor”.

Tensiunile diplomatice au escaladat dupa ce Bukele a postat pe Twitter capturi de ecran ale conversatiilor sale private cu diplomatul in care a subliniat presupusul interes al diplomatului de a interveni pentru un prizonier, lucru pe care Departamentul de Stat al SUA l-a negat.

In luna mai trecuta, Departamentul de Stat a publicat o lista a politicienilor corupti sau a celor asociati cu traficul de droguri care includea persoane apropiate lui Bukele, iar in iulie, Lista Engels a ratificat acuzatiile impotriva mai multor membri si fosti oficiali ai cabinetului salvadorean.

Criza dintre cele doua tari a capatat o noua nuanta cand, saptamana trecuta, guvernul Biden a impus sanctiuni mai multor oficiali apropiati lui Bukele, pe care i-a acuzat ca ar fi negociat cu bandele.

De luni de zile, mass-media independenta, precum ziarul El Faro, a dezvaluit o colaborare intre Executiv si bande pentru a reduce crimele, lucru pe care guvernul a negat.

5-Tensiunea Twitter

Bukele, care se bucura de o popularitate extrem de mare in El Salvador, este cunoscut inca din campania sa electorala pentru ca foloseste retelele sociale pentru a-si transmite mesajul.

Dar daca presedintele salvadorean si-a folosit initial tweet-urile pentru a propune proiecte, a da instructiuni ministrilor sai sau a chestiona opozitia, o noua tinta de atac a devenit o tinta recurenta in mesajele sale in ultima vreme.

Cu o frecventa tot mai mare, Bukele si-a folosit retelele pentru a chestiona Statele Unite, intr-o turnura care a fost urmata si de mai multi oficiali ai Departamentului de Stat Washington pentru a pune in discutie politicile sau pozitiile presedintelui salvadorean.

„Ceea ce s-a intamplat este o escaladare puternica a discursurilor. Bukele nu a dat semne ca isi da inapoi intentiile de a continua sa acumuleze putere, in timp ce Statele Unite continua sa caute modalitati de a-l presa sa renunte. Nu a facut acest lucru. iar acest lucru a adus relatiile acolo unde sunt acum”, spune Cruz.

Ce se poate intampla acum?

Intr-un tweet de saptamana trecuta, Bukele a anuntat ca s-a intalnit cu noul insarcinat cu afaceri al SUA in El Salvador, Brendan O’Brian, caruia, a spus el, i-a spus ca „in ciuda tuturor lucrurilor, este inca interesat sa repare relatie oferindu-i toata cooperarea posibila.

„Mi-am oferit sa colaborez in lupta impotriva traficului de droguri si a criminalitatii si sa lucrez pentru reducerea migratiei fortate. Dar i-am reamintit ca independenta noastra nu este de vanzare”, a adaugat el.

Expertii consultati de BBC Mundo atrag atentia ca Bukele si-a prezentat cearta cu SUA ca pe o noua modalitate de a cauta acceptarea populara si de a evita interogarea negativa, prezentand SUA drept „noul inamic” impotriva caruia „lupteaza pentru soberand”.

In 2019, presedintele salvadorean a vizitat Beijing si de atunci a anuntat mai multe proiecte de investitii si colaborare cu tara asiatica.

Cu toate acestea, analistii spun ca sansele ca China sa depaseasca Washingtonul in scenariul economic si cultural salvadorean sunt putin probabile.

„Posibilitatea ca cooperarea SUA sa poata fi pur si simplu inlocuita cu chineza este foarte dificila. In primul rand, pentru ca marele partener comercial salvadorean nu este China. Din punct de vedere economic, El Salvador depinde in mod semnificativ de SUA, nu numai de cooperare, ci si de comertul liber si de faptul ca sunt peste doua milioane de salvadorieni in Statele Unite care trimit remitente si mentin contact constant si o punte cu tara”, spune Cruz.

„Si un alt element este ca, pentru interesele chineze, El Salvador nu este o piesa fundamentala. Desi China poate vedea anumite beneficii in relatie, El Salvador nu contribuie cu mult dincolo de eventualul sprijin politic in anumite domenii, dar nu exista niciun impact in plan economic. , in termeni culturali si mult mai putin in termeni politici globali”, spune Cruz.

Care sunt celelalte efecte ale disputei?

In opinia expertilor, situatia actuala in relatiile dintre cele doua tari poate afecta nu doar numeroasele institutii de stat salvadorene care au supravietuit cu fonduri americane, ci si migratia tarii din America Centrala.

„Intr-o stare de relatii de acest tip, va fi foarte greu pentru El Salvador sa poata negocia orice beneficiu pentru cetatenii sai din Statele Unite, in principal cei aflati intr-o situatie neregulata, care vor fi mult mai supusi conflictelor. si tensiunile dintre guverne”, considera Cruz.

Potrivit estimarilor oficiale, aproape 2,6 milioane de salvadoreni traiesc in prezent in Statele Unite intr-o situatie legala, in timp ce peste 300.000 sunt fara acte.

Potrivit lui Rios, acesti oameni sunt cei care pastreaza in viata din nord „bula economica a consumului” din El Salvador.

„Problema luptei cu americanii este ca ei sunt, dupa America Centrala, principalul nostru partener comercial si aveti trei milioane de salvadoreni care locuiesc acolo. Evident, exista o relatie de putere”, spune el.

„Daca El Salvador nu mai doreste sa fie pe partea slaba a acelei relatii, va trebui sa genereze politici pentru ca oamenii sa nu continue sa plece, sa creeze locuri de munca aici si sa nu depinda de cooperarea internationala. Daca vrei sa joci sa fii o tara independenta, stiu, dar incepe sa fie din punct de vedere economic. E destul de greu sa spui „da-mi resurse”, dar nu-mi spune ce trebuie sa fac”, adauga el.