Noul val din Hong Kong: micro apartamente

Categories ActualitatePosted on

Cu o intrare imbracata cu marmura, balcoane cu vederi frumoase si decor modern si elegant, cladirea Donny Chan este genul de cladire in care fiecare tanar profesionist din Hong Kong viseaza sa traiasca.

Chan, in varsta de 39 de ani, petrece cat mai putin timp posibil in apartamentul sau, deoarece are doar 200 de metri patrati. Casa lui mica, de marimea unei parcari, intr-o cladire cu un nume stralucitor, High One, face parte dintr-o tendinta in crestere: construirea de micro-apartamente mici, chiar si dupa standardele din Hong Kong, un oras inalt, obisnuit cu proprietati minuscule.

„De fiecare data cand intru, ma simt ca o pisica intr-o cutie”, a spus Chan, director de arta la un producator de echipamente medicale. Pentru a evita sa se intoarca in micul sau apartament claustrofob, joaca baschet sau badminton, merge la filme sau la baruri de karaoke, se intalneste cu prietenii sau isi viziteaza familia. „O sa merg pe jos pana la centrele comerciale pana se inchid”, recunoaste el.

In Hong Kong, cladirile de apartamente din ce in ce mai mici sunt construite pentru cumparatorii din clasa de mijloc, adesea atat de mici incat sunt numite „unitati de tantari”. Unii ii ridiculizeaza si le ofera ca exemplu cat de umflata este piata imobiliara si inegalitatea tot mai mare din Hong Kong. Hong Kong este considerata cea mai scumpa piata imobiliara din lume.

Boom-ul micro-apartamentelor urmeaza o tendinta spre minimalism care se observa si in Statele Unite si alte tari dezvoltate. Diferenta este ca in Hong Kong oamenii traiesc in aceste unitati mici nu prin alegere, ci pentru ca nu au alta optiune.

Chan s-a stabilit intr-una dintre ele dupa ce s-a despartit de sotia sa anul trecut. A vazut timp de trei saptamani o zeci de apartamente, toate mai scumpe, mai departe de serviciu sau in conditii mai proaste.

Cand au iesit pe piata, cumparatorii au luat aceste micro-apartamente pentru a le inchiria, obtinandu-le profituri peste medie. Guvernul a intervenit pentru a controla preturile, iar cererea vine acum de la oameni care au nevoie de un loc unde sa locuiasca, potrivit Ingred Cheh, seful de cercetare la Jones Lang Lasalle.

Preturile proprietatilor sunt atat de mari incat cei care locuiesc in unitati de marime a unei celule se pot considera norocosi, potrivit lui Edward You, un parlamentar care reprezinta arhitectii si evaluatorii.

Proprietarul apartamentului lui Chan a platit 500.000 de dolari pentru unitate in 2015. Chan plateste o chirie de 1.300 de dolari pe luna, adica o treime din salariul sau. El spune ca nu ar cumpara niciodata o proprietate de asemenea marime. Si ca daca as cumpara ceva mai mare, „as plati pentru asta in restul zilelor mele”.

Anul trecut, firma MT Sisters a vandut unitati de 15 metri patrati pentru 500.000 de dolari. Pentru a economisi spatiu, nu exista niciun compartiment despartitor intre dus si zona de toaleta.

In 2016 au fost construite 206 apartamente de mai putin de 20 de metri patrati, fata de 79 in 2015 si niciunul in 2012. Anul acesta, 30% din cele 17.122 de apartamente in constructie vor avea mai putin de 40 de metri patrati. Si acest procent va fi de 43% in 2018.

Majoritatea locuitorilor din Hong Kong au mult mai putin spatiu decat rezidentii din alte economii avansate, unde media este de 40 sau 50 de metri patrati de persoana, si chiar decat in ​​China continentala, unde media este de 30 de metri patrati.

Dimensiunile apartamentului afecteaza stilul de viata al lui Chan, care, pentru inceput, a trebuit sa se desparta de multe lucruri sau sa le lase parintilor sai. Pastrati ceea ce aveti in sertare sub pat. Are un dulap mic, un fotoliu pentru doua persoane si o masuta. Nu este loc pentru televizor. Nu poti gazdui petreceri, deoarece abia poti primi cativa vizitatori. Frigiderul este foarte mic, dar Chan spune ca nu gateste niciodata. „Daca gatesti, mirosul dureaza zile intregi”, a spus el.

Chan spune ca atunci cand contractul de inchiriere expira, se va muta in suburbii. Veti inchiria ceva mai mare, stiind ca va dura mai mult pana ajungeti la birou. Ma indoiesc ca voi putea cumpara intr-o zi. „Nu stiu cum cumpara tinerii”, a spus el.