Antisemitismul din SUA alimentat de criza din Gaza

Categories ActualitatePosted on

Au existat rapoarte despre demonstranti care scandeaza sloganuri Hamas, despre sinagogi care au fost deformate cu svastici si ca ura anti-evreiasca a fost postata pe internet. De asemenea, in SUA, a existat o crestere a incidentelor antisemite de cand razboiul din Gaza a izbucnit pe 7 octombrie, dupa ce gruparea militanta palestiniana Hamas a lansat un atac surpriza sangeros asupra Israelului, au spus expertii.

Dar pentru un profesor din New York City, care a experimentat antisemitismul direct cand era o fata de 10 ani in Polonia, rapoartele despre studenti evrei care au fost hartuiti in campus au fost cele care au infrigurat-o pana in oase.

Maria Haberfeld, care preda la Colegiul de Justitie Penala John Jay, a spus ca in 1971 a fost inchisa intr-un dulap de scoala si apoi batuta de colegii de clasa care tipau „Evreu murdar” cand un val de antisemitism alimentat de guvernul comunist de atunci al Poloniei a cuprins scoala ei din Varsovia.

„Nu am fost grav ranit, dar imaginile acestui eveniment imi revin atunci cand asist la manifestari deschise de comportamente antisemite”, a spus Haberfeld.

Acest lucru si auzirea unor grupuri de studenti pro-palestinieni care cer distrugerea Israelului in afara colegiului in care preda, l-au facut pe Haberfeld sa simta ceva ce nu se astepta sa simta cand familia ei si-a gasit adapost in SUA.

„Pentru prima data in multi ani de cand am venit in Statele Unite, ma simt nesigura si dezgustata”, a spus ea.

In New York City, care are cea mai mare populatie evreiasca din SUA, cele 66 de crime motivate de ura impotriva evreilor raportate in octombrie au fost cu 164% mai multe decat au fost raportate in aceeasi luna a anului trecut, potrivit Departamentului de Politie din New York.

In Los Angeles, cele 36 de crime motivate de ura impotriva evreilor raportate de departamentul de politie intre 6 octombrie si 30 octombrie au reprezentat o crestere cu 140% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Atunci cand au loc conflicte violente in Orientul Mijlociu, exista aceia din SUA care exploateaza aceste evenimente ingrozitoare pentru a inflama antisemitismul”, a spus Brian Levin, profesor emerit si director fondator al Centrului pentru Studiul Urii si Extremismului din California State. Universitatea din San Bernardino. „Acum, vedem o gama atat de ametitoare de antisemitism online, in campusuri si pe strazi, incat testeaza capacitatea cercetatorilor ca mine de a-l urmari.”

Liga Anti-Defaimare a tinut, de asemenea, un numar. Grupul evreiesc de advocacy a raportat ca 190 din cele 312 incidente antisemite inregistrate intre 7 octombrie si 23 octombrie „au fost direct legate de razboiul din Israel si Gaza”.

ADL a mai raportat ca la 109 dintre mitingurile pe care le-a monitorizat, a gasit „sprijin explicit sau puternic implicit pentru Hamas si/sau violenta impotriva evreilor din Israel”.

Pamela Nadell, profesor de istorie la Universitatea Americana din Washington, DC, a spus: „Antisemitismul a facut intotdeauna parte din istoria Americii”. Dar cel mai recent focar al acestei urgii a urii este diferit de izbucnirile anterioare.

„Din pacate, ceea ce este unic este amploarea vitriolului antisemit amplificat ingrozitor pe retelele de socializare”, a spus Nadell, a carui carte viitoare se intituleaza „Antisemitism, an American Tradition”.

Vitriolul online a determinat deja agentiile locale si federale de aplicare a legii din SUA sa intensifice securitatea in afacerile si sinagogile detinute de evrei, precum si in avanposturile diplomatice israeliene. 

Amenintarile online nu vin doar de la Hamas, a raportat NBC News. Neo-nazistii au contribuit la discutiile antisemite online, folosind uneori aceeasi retorica ca Hamas.

Au existat, de asemenea, numeroase rapoarte despre vandalizarea caselor de cult evreiesti cu graffiti anti-israelieni.

„Adesea vedem o crestere a actelor antisemite ori de cate ori exista un conflict in Orientul Mijlociu”, a spus Holly Huffnagle, care conduce eforturile Comitetului Evreiesc American de a combate antisemitismul in SUA „Dar odata cu acest razboi, antisemitismul a fost mai pronuntat, mai frecvente si mai vicioase. Cand auzim cantece precum „Gazeaza evreii” sau o amenintare online de „impuscare pe toti evreii porci”, antisemitismul capata o dimensiune noua si tulburatoare”.

O parte din furia a fost aprinsa de rapoartele despre contraatacuri israeliene asupra Hamas, care au ucis sute de civili palestinieni care au fost prinsi in lupte, au spus expertii.

Iar incidentele antisemite nu se limiteaza doar la SUA

In weekend, o multime pro-palestiniana care striga sloganuri antisemite si cerea sa stie unde au fost „evreii” au luat cu asalt un aeroport din republica rusa majoritara musulmana a Daghestanului.

Au existat, de asemenea, proteste pasnice in sprijinul palestinienilor, care au implicat zeci de mii de oameni, in intreaga lume.

Dar in climatul actual, chiar si oamenii carora nu le pasa de situatia palestinienilor se simt, de asemenea, incurajati sa-si exprime deschis ura fata de evrei, spun urmaritorii antisemitismului.

„Partea linistita se spune acum foarte tare”, a spus Huffnagle.