Principalele problemele politice de pe urma razboiului Israel-Hamas

Categories PoliticaPosted on

Alegatorii republicani sunt interesati de preturi, cheltuieli guvernamentale si alte probleme interne in cursa prezidentiala din 2024 – dar exista o problema de politica externa care este deosebit de importanta si pentru ei. Razboiul Israel-Hamas ar putea juca un rol important in modul in care alegatorii abordeaza caucusurile republicane din Iowa pe 15 ianuarie. Pentru crestinii evanghelici care domina electoratul republican in stat, securitatea Israelului este mai mult decat politica externa: este vorba despre voia lui Dumnezeu.

„De cand Dumnezeu a creat natiunea Israel, Satana a incercat sa o sterga”, a urlat Mike Augsburger, pastorul principal la biserica baptista Soteria din West Des Moines, Iowa, la o slujba de duminica dimineata in octombrie. „Natiunea Israel este esentiala pentru aducerea lui Isus inapoi si punerea lui pe acel tron ​​la Ierusalim”, le-a spus el congregatilor, printre care se numara senatorul Tim Scott de Carolina de Sud si liderul evanghelic din Iowa Bob Vander Plaats. 

Este un mesaj cu ecou de mult timp la bisericile evanghelice din statul Hawkeye. Dar predica a avut un nou sentiment de urgenta in urma atacului Hamas asupra Israelului, care a declansat saptamani de atacuri militare israeliene asupra Gaza.

Inflatia, imigratia si cheltuielile guvernamentale sunt de departe principalele probleme la care se gandesc republicanii din Iowa atunci cand isi iau in considerare candidatii in 2024, potrivit noului sondaj. Dar razboiul Israel-Hamas este singura alta problema pe care mai mult de jumatate dintre republicanii din Iowa au considerat-o drept „extrem de importanta” pentru ei – inaintea altor probleme de politica externa, inclusiv relatiile cu China si razboiul Rusia-Ucraina.

Politica externa nu este de obicei in fruntea alegatorilor americani. Dar pentru evanghelici, Israelul face parte din credinta lor, precum si din politica externa. Si aproximativ doua treimi dintre alegatorii din grupul GOP din Iowa din 2016 s-au identificat ca crestini evanghelici sau nascuti din nou, potrivit sondajului de iesire.

„In masura in care evanghelicii au acel sentiment de loialitate si cauza comuna cu Israelul, da – va juca un rol important in Iowa”, a spus Dave Kochel, strateg politic republican si originar din Iowan, care a lucrat la campania prezidentiala a lui Mitt Romney din 2012 si Efortul lui Jeb Bush din 2016.

Ryan Binkley este un candidat republican la presedintie putin cunoscut si pastor evanghelic din Texas. El a spus ca crestinii trebuie sa inteleaga ca Israelul modern face parte din planul lui Dumnezeu. „Este atat de important pentru multi oameni sa inteleaga semnificatia si importanta profetiei biblice despre ca Israelul sa devina din nou o natiune”, a explicat Binkley. „Este evident o istorie biblica, profetica, ca Israelul este din nou o natiune”, a spus el, facand referire la cartile lui Ezechiel si Zaharia.

Kerry Yech, pastor la Biserica Crestina New Hope din Marshalltown, Iowa, a spus ca crede ca Isus se va intoarce pe Pamant inca o data: „Cand se va intoarce a doua oara, va domni peste tot din lume din Israel, mai precis din Ierusalim. ”

Vander Plaats, presedintele si CEO al Family Leader Foundation, o organizatie evanghelica activa din punct de vedere politic, a lucrat la campania lui Mike Huckabee in 2008, cand a castigat caucusurile din Iowa si a sustinut castigatorii Rick Santorum in 2012 si Ted Cruz in 2016. El a spus: „Acestia cine va binecuvanta pe Israel va fi binecuvantat si cei care vor blestema pe Israel vor fi blestemati”, facand referire la Cartea Genezei. „Natiunea este foarte importanta pentru Dumnezeu. Si deci este foarte important pentru noi ca credinciosi.” 

Kochel a spus ca acesti alegatori „vreau pe cineva care sa stea in spatele Israelului si care este dispus sa-i sprijine”, subliniind importanta problemei in viitoarele reuniuni. Strategistul republican de lunga durata din Iowa crede ca guvernatorul Floridei Ron DeSantis si fostul ambasador al Natiunilor Unite Nikki Haley au ocazia sa-si schimbe experientele pe fondul conflictului.

Pana acum, se pare ca alegatorii din Iowa acorda importanta experientei de doi ani a lui Haley la ONU. Majoritatea, 52%, dintre republicanii din Iowa spun ca cred ca fostul presedinte Donald Trump ar face cea mai buna treaba in gestionarea razboiului Israel-Hamas. Haley a fost pe locul doi cu 22%, urmata de DeSantis cu 9%.

Susan Bernau, 74 de ani, din West Des Moines, Iowa, este o crestina evanghelica si o republicana care l-a sustinut pe Trump in caucusurile din Iowa din 2016 si nu s-a uitat niciodata inapoi. Bernau a spus ca este esential ca oricine ar fi presedintele sa vina in 2024, sa asigure destinul lui Dumnezeu ca Israelul este un stat evreu. 

„Aceasta a fost pamantul lor de cand Dumnezeu i l-a dat pe vremea lui Avraam, asa ca doar le implineste destinul avand propria lor tara”, a spus Bernau. „Prefer sa fiu pentru o religie a pacii decat pentru o religie a uciderii necredinciosilor”, a spus ea despre sprijinul ei pentru Israel in razboiul cu Hamas.  

Kochel a spus ca candidatul favorit al lui Bernau, Trump, are credit in banca printre alegatorii evanghelici dupa ce a declarat Ierusalimul capitala Israelului in 2017, o lovitura politica atat pentru israelieni, cat si pentru evanghelicii americani.

Dar el a avertizat ca Trump s-ar putea sa-i fi afectat reputatia dupa ce l-a atacat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la doar cateva zile dupa atacul oribil al Hamas.

„Cu siguranta exista o zgarietura de cap cand il critica pe Bibi Netanyahu la doar cateva zile dupa cel mai violent si inuman atac terorist din istoria Israelului”, a spus Kochel.