Inspecția Muncii nu sperie pe nimeni

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Inspecția Muncii nu sperie pe nimeni

Cu toate că în România lucrează la negru 1,68 milioane de persoane, care ar putea contribui la bugetul de stat cu 4,5 miliarde euro, o firmă nu poate fi amendată cu mai mult de 24.000 euro pentru acest lucru.

Rata scăzută a șomajului ar putea fi, de fapt, o formă de a se ascunde munca la negru. De aceea, una dintre primele preocupări ale premierului Emil Boc, o dată cu preluarea interimatului la Ministerul Muncii, a fost să se întâlnească cu reprezentanții Ministerului de Interne și cu cei ai Inspecției Muncii, pentru a discuta despre combaterea muncii la negru.

„Se poate ca rata scăzută a șomajului să ascundă și munca la negru. Această posibilitate nu este exclusă, pe măsură ce rata șomajului înregistrată a scăzut, iar rata șomajului măsurată prin sondaj – care cuprinde și munca la negru – a crescut. Cred totuși că scăderea ratei șomajului este cauzată de faptul că oamenii nu se mai înregistrează ca șomeri la agențiile pentru ocupare o dată cu expirarea beneficiilor”, spune Nicolae Chideșciuc, economistul-șef al ING Bank.

Anual, statul încasează din contribuții sociale 45,8 miliarde lei (10,9 mld. euro). Președintele Traian Băsescu a declarat recent că există 1,68 milioane de români care muncesc la negru.

Dacă cifra este corectă și dacă aceștia ar intra în legalitate, statul ar putea să colecteze aproape 4,5 miliarde euro din contribuțiile sociale ale angajaților.

Şi totuși, amenzile prevăzute de legislația în vigoare pentru utilizarea de forță de muncă fără forme legale nu sperie pe nimeni.

Potrivit prevederilor din Codul Muncii, munca la negru este sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei (2.400 și 4.760 euro) pentru fiecare persoană identificată – în cazul în care un angajator are mai puțin de cinci salariați fără forme legale de muncă –, dar o companie nu poate primi o amendă mai mare de 100.000 lei (23.800 euro), indiferent de numărul total de angajați depistați că muncesc ilegal.

„Nu se poate depăși cuantumul de 100.000 lei, pentru că astfel s-ar încălca Legea contravențiilor”, se justifică Eugen Tifin, purtătorul de cuvânt al Inspecției Muncii.

În primele nouă luni ale anului trecut, Inspecția Muncii a dat amenzi în valoare totală de 16,5 milioane euro, iar cele mai mari amenzi – în valoare de 100.000 lei (23.800 de euro) fiecare – au fost aplicate firmelor care au angajat forță de muncă la negru.

Doar 11 dintre amenzile pentru munca la negru aplicate în primele trei trimestre ale anului 2010 au avut valoarea maximă de 100.000 lei.

„Se poate specula o legătură între scăderea ratei șomajului și munca la negru, însă o astfel de corelație nu are argumente instituționale, cel puțin nu la nivelul Inspecției Muncii”, a mai spus Tifin.