Prețuri ilegale la supermarket: Amenzi de 4 milioane de euro

Categories La ziPosted on

Prețuri ilegale la supermarket: Amenzi de 4 milioane de euro

Consiliul Concureţei a amendat recent cu patru milioane de euro companiile Interfruct, Albinuţa Shops şi Profi Rom Food, care au stabilit ilegal preţul de vânzare a legumelor şi fructelor comercializate printr-o reţea de supermarketuri.

Investigaţiile au început în 2009, autoritatea de concurenţă constantând că cele trei companii au încheiat o înţelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preţurile de vânzare la raft a legumelor şi fructelor.

Produsele erau comercializate prin magazinele din reţeaua Profi din Capitală, aparţinând detailiştilor Albinuţa Shops şi Profi Rom Food.

“Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă. Practic, prin această înţelegere Albinuţa Shops şi Profi Rom Food nu au avut posibilitatea de a reduce preţurile de revânzare a legumelor şi fructelor, ceea ce ar fi fost în beneficiul consumatorilor”, a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acordul ilegal dintre Interfruct şi Profi s-a derulat pe o perioadă de un an, iar cel dintre Interfruct şi Albinuţa – pe o perioadă de doi ani Acordurile au avut ca obiect legumele şi fructele proaspete, cu excepţia bananelor.

Astfel, Consiliul Concureţei a amendat compania Interfruct cu 1,8 milioane lei (aproximativ de 400.000 euro), Albinuţa Shops – cu 2,6 milioane lei (600.000 de euro) şi Profi Rom Food – cu 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro).