Regizorul Lars von Trier: Simpatizez cu Hitler și mă consider nazist

Categories La ziPosted on

Regizorul Lars von Trier: Simpatizez cu Hitler și mă consider nazist

Consternare la Cannes, după o declaraţie-şoc făcută mercuri de celebrul regizor Lars von Trier. El şi-a declarat simpatia pentru Hitler în timpul unei conferinţe de presă şi a susţinut că este un nazist.

Cunoscutul regizor se află la Cannes pentru promovarea celei mai recente creaţii a sa – drama apocaliptică “Melancolia”.

Lars von Trier a reuşit să şocheze sala cu un răspuns la o întrebare despre originea sa germană. Cu dezinvoltură, el a vorbit despre liderul Germaniei naziste şi despre simpatia pe care i-o poartă.

“Îl înţeleg pe Hitler. Înţeleg că a făcut şi lucruri rele, dar mi-l pot imagina în buncărul său, la sfârşit. Cred că îl înţeleg pe acest om. Nu l-aş numi un om bun, dar pot să simpatizez cu el”,  a spus regizorul, citat de realitatea.net.

Cineastul a precizat că nu are nimic împotriva evreilor, dar că se consideră un nazist: “Bineînţeles, susţin evreii. Dar nu foarte mult, pentru că Israelul este o pacoste! De acord, sunt un nazist!”

Declaraţiile lui Lars von Trier au stârnit stupoare și scandal atât la Cannes, cât şi în presa internaţională, care l-a acuzat de antisemitism.

Cineastul şi-a cerut ulterior scuze pentru declaraţiile făcute şi a revenit, spunând că de fapt nu susţine ideologia de extremă dreaptă.

Nu este prima oară când Lars von Trier scandalizează prin comentariile sale.  În 2005, el a spus că fostul preşedinte George W. Bush este îndrăgostit şi dominat de Condoleeza Rice.