Necesarul de certificate digitale calificate trece de 40.000
Acestea sunt obligatorii pentru depunerea declaraţiilor unice la ANAF
Directorul de dezvoltare al certSIGN, Adrian Floarea, a declarat că în acest an vor fi emise 100.000 de certificate digitale calificate necesare pentru depunerea declaraţiilor unice la ANAF, în acest moment existând în piaţă 60.000 de certificate, iar alte 40.000 vor fi emise în următoarea perioadă.
“În următoarele 7 săptămâni se vor emite aproximativ 40.000 de certificate digitale calificate, un volum fără precedent pentru România. Pentru a acoperi această cerere este necesar un efort susţinut, care să asigure buna funcţionare a sistemului şi onorarea cererilor clienţior în parametri normali. În acest sens, certSIGN desfăşoară un set de acţiuni care să permită emiterea zilnică, în mod constant, a minim 1.000 de certificate digitale şi pentru a răspunde unor perioade de vârf cu 1.500 – 2.000 de cereri de certificate pe zi”, a mai declarat Adrian Floarea.
CertSIGN a decis mărirea prezenţei la nivel naţional pentru preluarea cererilor de certificate digitale (front office) prin creşterea capacităţii de prelucrare de patru ori, ajungându-se la aproximativ 200 de reprezentanţi certSIGN care să asigure identificarea clienţilor şi preluarea cererilor de certificate digitale.
Adrian Floarea a precizat în acest context că ar fi de dorit ca agenţii economici să se grăbească şi să-şi procure din timp certificatele digitale necesare pentru a se evita aglomeraţia în luna iulie, când toţi agenţii economici vor fi obligaţi, potrivit legii, să depună declaraţia unică în format electronic.
În opinia expertului, pentru a nu exista niciun fel de probleme şi întarzieri, compania recomandă achiziţionarea certificatului digital cu cel puţin 10 zile înainte de termenul de raportare.
certSIGNdeţine peste 60% din piaţa actuală de certificate, cu peste 30.000 de certificate digitale calificate emise din octombrie 2010 până în prezent.
Compania, membră a Grupului UTI, este Furnizor de Servicii de Certificare Acreditat, conform Legii 455/2001 privind semnătura electronică.
Amintim că depunerea prin internet a declaraţiei unice devine obligatorie după data de 1 iulie 2011.
La această dată expiră perioada de tranziţie de şase luni în care administraţia fiscală a preluat declaraţiile şi în formă fizică, contribuabilii putînd depune în acest intervalnoul formular fie prin internet, fie la ghişeu.
Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (certSIGN, DigiSign sau TransSped) şi înrolarea acestuia la organele fiscale.
Până la 1 februarie 2011 au fost înrolate 18.000 de certificate digitale calificate pentru un număr de 73.000 de contribuabili dintr-un total de circa 470.000 de angajatori, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.