Băsescu: 2011 reprezintă începutul revenirii economice

Categories La ziPosted on

Băsescu: 2011 reprezintă începutul revenirii economice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că românii au reuşit să depăşească cel mai greu an al crizei, iar 2011 reprezintă începutul revenirii economice, relatează Realitatea TV.

“În acelaşi timp, parcă este un moment de speranţă 1 ianuarie 2011, după ce anul 2010 a fost un an greu, un an în care orice s-ar spune românii au fost solidari cu situaţia ţării. Am reuşit să trecem cel mai greu an al crizei, o să vină un 2011 în care începem să ne revenim economic, dar trebuie să înţelegem că nu ne putem reveni pe structurile aceluiaşi stat. Cheia anului 2011 este continuarea proceselor de modernizare a statului. Fără modernizarea statului, o astfel de criză, ca cea din 2009 şi 2010, se poate repeta oricând. Trebuie să avem în vedere că modernizarea statului nu înseamnă pur şi simplu disponibilizări. Înseamnă un alt fel de funcţionare a statului, în care într-adevăr statul să înceapă să fie la dispoziţia cetăţeanului. O spun de vreo 20 de ani politicienii, am spus-o şi eu, acum este timpul însă să o şi facem, pentru că ne-a arătat viaţa că un stat inflexibil este un stat care devine o povară pentru cetăţenii lui”, a explicat preşedintele.

Băsescu a mai afirmat că unele spitale ar trebui închise, acolo unde ele sunt inutile, sau să fie comasate. În plus, ar trebui un management privat al spitalelor, a considerat şeful statului.

“Cel mai slab sistem de educaţie din UE”

Preşedintele a spus că trebuie continuată reforma şi în educaţie. “Rezultatele internaţionale ne arată că este cel mai slab sistem de educaţie din interiorul UE, este clar că nu mai putem continua aşa. Tinerii nu vor avea nicio şansă, dacă nu modernizăm sistemul de educaţie pentru a le da şansa să-şi găsească un loc de muncă pe piaţa forţei de muncă în România sau în UE”, a continuat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că statul asistenţial trebuie să dispară. “Cei care nu au ce să pună pe masă sunt oameni care trebuie ajutaţi, în acelaşi timp trebuie să vedem că, spre exemplu în România, am rămas cu trei milioane de hectare de pământ agricol nelucrat. În România găseşti foarte greu oameni să-i angajezi la lucrări sezoniere, deşi şomajul se cifrează la aproape 7%. Deci avem două tipuri de probleme, oameni care nu au ce să pună pe masă pentru că nu pot – şi aceştia trebuie ajutaţi – şi oameni care nu au avut ce pune pe masă pentru că au continuat să creadă că statul este cel responsabil de fiecare dintre ei şi aceştia trebuie să meargă la muncă, nu mai pot trăi din taxele celor care muncesc”, a explicat Traian Băsescu.