Noi scumpiri în noul an

Categories La ziPosted on

Noi scumpiri în noul an

Accize mai mari, taxe de poluare auto majorate şi contribuţii la asigurările de sănătate plătite de pensionarii cu venituri de peste 740 lei, acestea sunt principalele scumpiri care îi aşteaptă pe români în noul an, relatează Realitatea TV.

“Noi ne-am integrat în UE, avem un calendar tranzitoriu şi trebuie să ajungem la acciza minimă. Pentru carburanţi procentul este de 3% şi avem o creştere şi la ţigarete de 3%”, a declarat Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul de Finanţe.

Acciza pentru benzina fără plumb va creşte cu 15 euro pe tonă, de la 452 de euro pe 1.000 litri la 467 de euro. Pentru motorină, accizele vor fi mai mari cu 11 euro pe tonă, de la 347 la 358 de euro.

Taxa de înmatriculare va fi majorată, în medie, cu 45-50% faţă de nivelul actual. Pentru vehiculele care poluează mult poate depăşi chiar 30.000 de euro. “Este o politică naţională aşa cum au Franţa şi Germania, să nu umplem România cu maşini vechi aduse din altă parte”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Tot din ianuarie, pensionarii cu venituri peste 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor achita şi ei contribuţia de 5,5% la asigurările sociale de sănătate.

Tot de la 1 ianuarie, firmele vor putea alege ce tip de impozit plătesc: 16% din profitul obţinut sau 3% din cifra de afaceri.