Invatarea copiilor sa se pretuiasca, sa se respecte si sa se trateze reciproc cu dragoste este cheia dezvoltarii lor. Aflati ce puteti face pentru a ajuta copiii sa creasca avand incredere in ei insisi si in potentialul lor.
Ajutarea copiilor sa-si construiasca o stima de sine puternica este una dintre cele mai importante sarcini pe care le au parintii. Invatarea lor sa se pretuiasca, sa se respecte si sa se trateze cu afectiune este esentiala inca din primii ani ai vietii lor. Acum, cum se face?
Parintii sunt cei mai importanti oameni pentru copiii lor. Ei sunt cei care exercita cea mai mare influenta in sarcina complexa, dar frumoasa de a se cunoaste pe ei insisi, sprijinul de la care sa descopere lumea si la care sa se indrepte cand se simt pierduti. Cine le ofera oglinda pentru a incepe sa se recunoasca. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa incepeti sa cultivati acceptarea in ele.
Nevoia de a te simti in siguranta
Copiii solicita adesea aprobarea parintilor pentru a se simti iubiti si acceptati. Ei trebuie sa stie ca sunt de acord cu ei, ca le dau permisiunea sa se simta increzatori in ei insisi. Intrebarea este sa -i invatam sa reglementeze aceasta nevoie, astfel incat incetul cu incetul sa devina mai autonomi si independenti. Problema este cand devine prea intensa si persista de-a lungul anilor, deoarece poate crea un fel de dependenta fata de aprobarea altora de a actiona.
Astfel, atunci cand parintii isi accepta copiii asa cum sunt, ii pretuiesc si ii apreciaza, acestia le ofera un scut psihologic care ii va proteja pe viata. Dar, din pacate, nu este intotdeauna cazul. Nu toti parintii sunt capabili sa satisfaca nevoile emotionale ale copiilor lor. Cu toate acestea, minunata arta a acceptarii poate fi invatata intotdeauna, chiar si la varsta adulta.
Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca copiii invata de la parinti, din comportamentele pe care le manifesta, din cuvintele pe care le spun si din gesturile pe care le reprezinta. Astfel, daca tot acest set de raspunsuri au dragostea , afectiunea si securitatea ca o conducta , copiii vor interioriza ca sunt apreciati, iubiti si respectati, adica sunt luati in considerare. Acestea vor fi primele dvs. lectii de valoare si buna stima de sine.
Un aspect care trebuie clarificat este ca acceptarea nu implica resemnare , adica uneori este necesar sa se stabileasca limite in educatia celor mici. Desigur, important este ca nu incetam sa transmitem mesajul ca sunt acceptati asa cum sunt, recunoscandu-le atat valorile, cat si dificultatile.
Acum, daca copiii sunt tratati cu dispret, agresivitate sau indiferenta, vor hrani in interiorul lor deznadejde , respingere sau sentimentul de abandon. In acest fel, vor invata ca nu sunt iubiti, dar invizibili si stima lor de sine va avea de suferit. Prin urmare, este important sa:
Recunoasteti potentialul lor in loc sa va aratati in mod constant greselile. Aceasta nu inseamna ca nu o facem, ci intotdeauna dintr-o perspectiva a oportunitatii de a creste.
Evita sa creezi asteptari cu privire la viitorul tau, la modul tau de a fi si la comportamente.
Ascultati-i si interesati-va de ceea ce vor sa ne impartaseasca, precum si intrebati-i si faceti-i sa participe.
Recunoasteti si validati-va emotiile . Daca le etichetam sentimentele de „rele” sau ii facem sa le suprimam sau sa le negam, rezultatul poate fi o stima de sine scazuta, un comportament nesincer si o pierdere a legaturii cu sentimentele lor. Prin urmare, este necesar sa pretuim intreaga gama de emotii pe care le traiesc, in loc sa le valorizam doar pe cele pozitive.
Cu toate acestea, este, de asemenea, important sa evitam sa le spunem cum ar trebui sa se simta, precum si sa le comparam cu colegii lor, folosind sarcasmul, amenintarile si pedepsele ca impact asupra sentimentelor lor, deoarece singurul lucru pe care l-am promova ar fi negarea sau ascunderea sentimentului .
Ajutarea copiilor sa-si exprime supararea
Promovarea stimei de sine sanatoase la copii inseamna, de asemenea, invatarea lor sa-si exprime in mod adecvat disconfortul , emotiile negative, precum si diferitele moduri in care pot face fata.
Stima de sine implica cunoasterea si pretuirea pe noi insine si nu putem face acest lucru daca uitam cand ne simtim rau sau suntem furiosi. Totul conteaza in universul emotional. Din acest motiv, mai jos indicam o serie de chei care vor favoriza exprimarea emotiilor la cei mici:
Oferiti un climat sigur si acceptabil, care ii invita pe copii sa exprime ce simt.
Ajuta-i sa-si exprime disconfortul. De exemplu, prin activitati precum scrierea, desenarea, povestirea, interpretarea etc.
Spuneti-le o situatie similara in care ne simtim la fel ca ei , pentru a promova ideea pe care o intelegem.
Fii un bun model pentru a face fata sentimentelor intense.
Ajuta-i sa se simta bine in situatii de dezamagire sau infrangere.