Beijingul le aplică europenilor strategia pânzei de păianjen

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Beijingul le aplică europenilor strategia pânzei de păianjen

Statele Unite își întorc fața de la Europa, avertiza șeful diplomației europene, Catherine Ashton, la ultimul summit al UE. China se străduie să cucerească „vechiul continent”.

Într-unul dintre rapoartele prezentate la summit, Ashton estimează că „Europa nu mai este principala preocupare strategică a politicii externe americane, SUA caută din ce în ce mai mult parteneri noi cu care evocă vechi și noi probleme”. Documentul le cere europenilor să dea dovadă de „încredere în sine” și de „unitate”, subliniind că „SUA au identificat necesitatea unui angajament mai strâns cu Asia și există riscul ca ei să considere Europa drept un partener mai puțin semnificativ, având în vedere slăbiciunea noastră strategică”.

Ea propune relansarea de relații eficiente cu alți parteneri care ar putea duce la o „cooperare triunghiulară”. Potrivit unui diplomat european, șeful diplomației UE a propus organizarea de „întâlniri trilaterale între UE, China și SUA”. Raportul Ashton privind relațiile cu China recunoaște însă că nu va fi ușor să se depășească diferendele, în special cele în materie de drepturile omului.

La finele lunii noiembrie, președintele american, Barack Obama, și responsabilii UE s-au întâlnit separat în umbra unei serii de summituri ale NATO, după ce, în primăvară,  președintele american anulase o întâlnire prevăzută a avea loc la Madrid. Europenii au interpretat atunci anularea ca o ilustrare a lipsei de interes a lui Obama față de Europa.

Beijingul profită de criză

„China își țese ușor pânza.” Are bani și dorește „să facă un mare efort pentru susținerea țărilor din zona euro”, declara premierul chinez, Wen Jiabao, la Atena. Mai prozaic spus, China profită de slăbiciunile Europei.

În timpul discuțiilor pe probleme economice și comerciale dintre China și Uniunea Europeană, ministrul chinez al Comerțului, Chen Deming, s-a declarat „foarte îngrijorat” în ce privește capacitatea europenilor de a soluționa criza datoriilor suverane, iar vicepremierul Wang Qishan a precizat că țara sa este pregătită să susțină măsurile UE și ale FMI de asigurare a stabilității financiare în Europa.

El a subliniat că Beijingul va ajuta unele state membre ale UE să combată criza datoriilor lor publice. Beijingul a semnat un acord pentru a veni în ajutorul Portugaliei și se pregătește să cumpere obligațiuni de stat lusitane în valoare de 4-5 miliarde euro.

Drumul spre Europa, presărat cu bani

În Grecia, chinezii au creat un fond de 3,6 miliarde euro pentru a ajuta armatorii și s-au angajat să cumpere obligații pe care statul le va revinde pe piețele financiare. Același  scenariu se are în vedere și în Spania, unde China a și cumpărat obligațiuni spaniole pentru 100 milioane euro. În Irlanda, grav afectată de criză, chinezii au promis construirea unui centru de fabricare de produse locale, evaluat la 48 milioane euro și care poate crea 8.000 de locuri de muncă.
Pretutindeni în Europa, criza financiară deschide Chinei, care dispune de 1.900 miliarde euro ca rezervă de schimb, perspective nesperate de investiții.

Potrivit analiștilor, „penetrarea în Africa este determinată de accesul la resurse energetice și la materii prime. Dar logica ce conduce întreprinderile chineze în Europa este cea de cucerire a pieței”.

În Europa, China este interesată de fabrici chimice, de autostrăzi, cum sunt proiectele destinate să lege Germania de Turcia sau de Macedonia, de orice șantier de infrastructură și vrea să construiască un terminal cargo la Roma. Fie că este vorba de șosele, căi ferate sau porturi, chinezii doresc securizarea ușilor de intrare a propriilor întreprinderi. Dar unele state europene au nevoie urgentă de banii Chinei, iar marea putere asiatică, achiziționând obligațiuni de stat ale acestor țări în dificultate, își diversifică portofoliul și în același timp speră să scadă presiunea occidentalilor care le cer chinezilor reevaluarea monedei naționale, yuanul.

Statul asiatic crede că va putea să se apropie de țările puternice ale Europei, în special de Germania, care nu contenește cu criticile față de China, și vede ocazia de a obține influență mai mare  asupra politicilor economice ale Bruxelles-ului

Munți de bani de plasat

China are mijloace financiare și nivelul investițiilor nu are importanță. Asiaticii trebuie să plaseze colosalele excedente comerciale, care se acumulează în ritm de 10 miliarde dolari pe lună.

Gabriela ANGHEL