Japonia: Autoritățile estimează peste 10.000 de morți. Pericol nuclear la trei centrale. Penurie de apă, alimente, energie electrică și benzină
UPDATE 23
Navele din Flota a VII-a a SUA se îndepărtează de Fukushima, din cauza radiaţiilor
“Flota a şaptea a SUA a decis repoziţionarea temporară a navelor şi a avioanelor sale faţă de Centrala Nucleară de la Fukushima, după ce a fost detectată contaminarea aerului în zonă. Sursa acestei radioactivităţi în aer este cauzată de un nor radioactiv eliberat de la centrala nucleară”, se arată într-un comunicat.
Nava Ronald Reagan se afla la aproximativ 170 de kilometri distanţă de centrală în momentul detectării contaminării. După organizarea de misiuni în zona centralei, 17 membri ai echipajului au fost detectaţi ca prezentând un nivel de radioactivitate situat peste limita admisibilă.
Ronald Reagan şi alte vase ale flotei care desfăşoară operaţiuni de ajutorarea în caz de catastrofe s-au mutat din direcţia vântului pentru “a evalua situaţia şi a determina ce acţiuni sunt necesare”.
UPDATE 22
A doua explozie la centrala nucleară de la Fukushima
O nouă explozie s-a produs luni dimineaţă, de data aceasta la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima. Explozia , similară celei de de sâmbătă de la reactorul 1, s-a produs la scurt timp după un nou cutremur de 6,2 pe Richter, 11 persoane fiind rănite în deflagrație. Autorităţile susţin că miezul reactorului nu s-a topit și că ipoteza unor emanaţii radioactive este considerată puţin probabilă.
Specialiștii continuă să încerce să răcească în continuare reactorul cu ajutorul apei de mare, chiar dacă știu că sarea va face ca instalația să devină inutilizabilă pe viitor, relevă BBC. Pericolul amenință și reactorul 2, din cauza opririi sistemului de răcire, care nu mai face față.
“Există incidente şi la alte centrale nucleare din Japonia. Incidente care în mod normal ar fi considerate grave, dar care acum trec neobservate, deoarece sunt eclipsate de această criză majoră de la reactoarele nucleare din Fukushima – care s-ar putea topi în următoarele zile”, a atenţionat Joe Cirincione, expert în politică nucleară.
În acest caz, efectele ar fi devastatoare. “Pe termen lung, cancerul va bântui timp zeci de ani”, a avertizat Bill Nye, analist CNN.
UPDATE 21
Încă 10.000 de dispăruți
Autorităţile nu au date despre soarta a încă 10.000 de localnici din alt oraș din prefectura Miyagi – Higashimatsushima -, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo. Oraşul din nord-estul Japoniei are o populație de peste 43.000 de locuitori, informează BBC. În Tokio, nu se mai găsesc apă și pâine în magazine, întrucât oamenii își fac stocuri, de teamă că acestea se vor închide, din cauza contaminării nucleare iminente. Între timp, vulcanul Shinmoedake, din sudul Japoniei, a început să erupă, aruncând în aer pietre, bolovani și cenușă. Guvernul SUA îi sfătuiește pe cetățenii americani să evite Japonia.
Autoritățile nipone nu ştiu unde se află aproximativ 2.500 de turişti care vizitau zonele afectate de cutremur, a anunţat Agenţia japoneză de turism.
UPDATE 20
Yokohama: Populația începe să intre în panică
În orașul Yokohama, la 275 de kilometri distanță de cele două centrale nucleare de la Fukushima, unde situația este critică, locuitorii încep să intre în panică, relevă BBC.
Benzinăriile nu mai au ce vinde, alimentele din magazine sunt pe terminate, ajutoarele de urgență s-au epuizat, iar mii și mii de oameni încearcă să se refugieze spre sudul țării. Specialiștii avertizează că există 70% șanse ca în următoarele trei zile să se mai producă un cutremur de peste 7 grade, urmat de alt tsunami.
În plus, pericolul nuclear este omniprezent. Într-o apariție televizată, premierul avea ochii plini de lacrimi și de teamă. Populația se teme că guvernul ascunde adevărul despre nivelul foarte periculos al radiațiilor.
Începând de luni, timp de cel puțin două săptămâni, curentul electric va fi oprit câte 3-6 ore zilnic în centrul Japoniei, pentru a economisi energie. Și în zona centralei nucleare de la Onagawa, nivelul radiațiilor este de 700 de ori mai mare decât cel normal.
UPDATE 19
Duminică, ora 15.00 (ora RO) – Cozi la alimente, apă, benzină, pene de curent şi frig
Lungi cozi la magazinele de alimente şi la benzinării s-au înregistrat duminică în Japonia, la două zile după seismul devastator. Stocurile de alimente şi de carburanți sunt aproape epuizate în orașul Sendai, iar locuitorii au stat şi două ore la cozi în supermarketuri, conform CNN. Şcolile şi spitalele din Sendai s-au transformat în adăposturi.
La Tokyo, penele de curent au dus la dispariția lanternelor din magazine. Nici apă nu se mai găseşte în magazine, după apariția unor zvonuri despre o posibilă contaminare a sistemului de distribuţie a apei.
Guvernul a anunţat că, începând de luni, alimentarea cu curent electric va fi întreruptă temporar în unele regiuni, inclusiv la Tokyo, pentru a economisi energie. Japonezii s-au confruntat în noaptea de sâmbătă spre duminică, în plus, cu temperaturi scăzute.
UPDATE 18
10.000 de morți doar în Minamisanriku!
Poliția a anunțat că numărul morților ar putea fi mai mare de 10.000 în prefectura Miyagi, cea mai afectată de dezastru. În această regiune se află și portul Minamisanriku, care a fost aproape total acoperit de tsunami. În total, 310.000 de persoane se află în adăposturi de urgență.
Guvernul japonez a anunţat că zona activă (așa numitul miez) a reactorului 3 de la centrala atomică de la Fukushima a început să se topească. Peste 210.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare. Zeci de persoane au fost iradiate şi urmează să fie supuse procedurilor de decontaminare.
UPDATE 17
Uraniu și plutoniu
Peste 2.000 de morţi, 10.000 de dispăruţi, peste 1.000 de răniţi, sute de mii de evacuaţi şi oameni rămaşi fără adăpost. Acestea sunt cifrele bilanțului provizoriu oficial anunțat de autoritățile nipone duminică dimineață.
După cele peste 150 de replici seismice, specialiştii din Japonia avertizează că în zilele următoare se va produce un nou cutremur care ar putea depăşi magnitudinea de 7 grade Richter.
Guvernul japonez a avertizat duminică asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, care conține uraniu și plutoniu.
UPDATE 16
Presa de la Tokio anunţă că cel puţin 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma devastatorului cutremur care a avut loc în Japonia vineri.
JAPONIA. Harta zonelor afectate de cutremur și de tsunami
UPDATE 15
Televiziunea niponă Fuji relatează că în orașul Minamisanriku, din prefectura Miyagi, sunt date dispărute nu mai puțin de 10.000 de persoane, relevă BBC.
UPDATE 14
Explozia nu a afectat reactorul, susțin autoritățile
Purtătorul de cuvânt al guvernului a precizat că explozia de la centrala din Fukushima nu a afectat containerul reactorului nuclear. Dimpotrivă, după explozie, nivelul radiațiilor din zonă a scăzut. Explozia a fost provocată de vapori de apă proveniți din procesul de răcire și a distrus doar zidul exterior, nu și învelișul metalic.
UPDATE 13
Alte 400 de cadavre, pe plaja din Rikuzentakata
Autorităţile japoneze au anunţat că au descoperit între 300 şi 400 de cadavre în oraşul de coastă Rikuzentakata, din prefectura Iwate, lovită de tsunami, relatează postul de televiziune nipon NHK. Portul a fost complet inundat de valurile seismice provocate de cutremurul cu magnitudinea 8,9.
Conform bilanțului provizoriu, peste 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în seismul şi tsunamiul produse vineri în Japonia, iar cel puţin 2.500 de persoane au fost date dispărute.
UPDATE 12
Explozie la Reactorul 1 de la Fukushima. Sfaturi pentru populație
Televiziunea publică NHK face apel la populația din Fukushima să stea în case, să închidă ferestrele și să-și etanșeizeze locuințele. De asemenea, pentru a se proteja de radiații, oamenii sunt sfătuiți să poarte măști de protecție la gură și la nas și să nu-și expună pielea neacoperită cu haine la mediul înconjurător.
Consumul de legume, fructe și alte alimente proaspete, precum și de apă expusă mediului înconjurător, trebuie evitat. Orice persoană care intră într-o locuință trebuie să-și spele pielea imediat. Folosirea aparatelor de aer condiționat nu este recomandată în această perioadă.
Zidul reactorului s-a prăbușit complet
Înainte de explozia de la Fukushima, autoritățile nipone au decretat stare de urgență la cinci reactoare nucleare care aveau defecțiuni majore la sistemul de răcire. Agenția Internațională de Energie Atomică cere cu insistență Japoniei să ofere de urgență informații despre explozia de la Reactorul 1 Fukushima.
Televiziunile locale au filmat explozia de la Fukushima și transmit imaginile drept dovadă că deflagrația a avut loc. La ora 11.30 (ora României), Guvernul nipon a confirmat explozia de la reactorul nuclear. Zidul reactorului s-a prăbușit complet.
UPDATE 11
O nouă alertă de tsunami
O nouă alertă de tsunami, cu valuri de până la trei metri, a fost emisă în patru zone de pe coasta Japoniei. Zeci de mii de persoane sunt evacuate de autorități și de armată.
UPDATE 10
Pericol radioactiv – Cesiu
Sâmbătă, în jurul orei 10.00, în zona Reactorului 1 din Fukushima a avut loc o puternică explozie. Conform agenției Kyodo, patru persoane au fost rănite de explozie. Deasupra centralei există deja un mare nor de fum alb și gros. Autoritățile susțin că nu a avut loc o explozie, ci o emisie controlată de gaze, pentru depresurizarea containerului nuclear cu Cesiu radioactiv. Pe o rază de 20 kilometri în jurul reactorului nuclear, locuitorii au fost evacuați.
Poliția niponă estimează că 215.000 de persoane au rămas fără adăpost în nordul și estul Japoniei. În localitățile din prefectura Miyagi, mii de persoane sunt blocate în clădiri înconjurate de ape. 5,6 milioane de japonezi nu au curent electric și un milion au rămas fără apă curentă.
UPDATE 9
Sâmbătă, ora 8.30 (ora RO) – peste 1.000 de morți
Numărul victimelor creşte de la o oră la alta. Potrivit agenţiei Kyodo, numărul morţilor a trecut de 1.000.
În zona celor două centrale nucleare de la Fukushima (la 250 de kilometri de Tokio) s-a decretat stare de urgență, din cauza unor scurgeri de Cesiu radioactiv. Nivelul radițiilor în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel maxim admis. 80.000 de persoane au fost evacuate din zonă.
UPDATE 8
MAE: Nu există raportate victime de origine română
MAE din România a anunţat că nu există raportate victime de origine română şi nici nu a fost cerut ajutorul Ambasadei de la Tokio. 8.000 de soldaţi niponi sunt implicați în misiuni de salvare a victimelor.
În următoarele ore, se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. Cutremurul a provocat sute de incendii, inclusiv la o rafinărie din apropiere de Tokyo care a explodat. Autorităţile nipone au decretat starea de alertă nucleară şi au închis de urgență patru centrale.
UPDATE 7
Vineri, la 23.30 (ora RO) – 351 de morți
Cel puţin 351 de persoane au murit, 547 au dispărut şi alte 627 sunt grav rănite, în urma cutremurului şi a tsunami-ului violent din nord-estul Japoniei, conform unui bilanţ făcut de poliţie, la aproximativ zece ore după seism. Cifrele sunt confirmate și de agenția niponă Kyodo.
UPDATE 6
Cifre de apocalipsă, dezmințite
88.000 de persoane sunt date dispărute în urma cutremurului care a lovit vineri Japonia, conform agenției nipone Kyodo, citată de BBC. Anterior, poliţia din Miyagi a anunţat că a descoperit între 200 și 300 de cadavre în zona de coastă a oraşului Sendai, pe plaja.
UPDATE 5
Vineri, ora 15.27 (ora RO) – 90 de morți
Potrivit unui bilanţ provizoriu, în urma cutremurului, cel puțin 90 de persoane au murit și alte zeci sunt date dispărute, însă se așteaptă ca numărul victimelor să crească, relevă BBC.
Autoritățile au evacuat 2.000 de persoane care locuiesc în zona centralei nucleare de la Fukushima, din cauza unor defecțiuni la sistemul de răcire al acesteia, conform BBC.
Preşedintele american Barack Obama a precizat că Statele Unite sunt dispuse să ofere ajutor Japoniei. De asemenea, și oficiali UE au anunțat că vor ajuta Japonia cu tot ceea ce este necesar.
Incendiul de la centrala nucleară din Onagawa a fost stins.
Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost scufundat de tsunami în Japonia, relevă BBC.
UPDATE 4
Stare de alertă nucleară în Onagawa
Un puternic incendiu a izbucnit la o centrală nucleară din Onagawa, în sala turbinelor. Nu există scurgeri radioactive, însă a fost declarată stare de alertă nucleară. Cutremurul de vineri este cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia. Distrugătorul cutremur a fost urmat de cel puțin 10 replici cu magnitudini de peste 6 grade Richter.
Au primit avertizare gravă de tsunami peste 20 de țări și numeroase insule din Oceanul Pacific, în care autoritățile evacuează populația .
Potrivit cotidianului “Huffington Post”, a fost emisă alertă de tsunami pentru coasta de vest a SUA, inclusiv statele California şi Oregon.
UPDATE 3
Tsunami cu valuri de până la 10 metri
Televiziunile japoneze au transmis imagini din mai multe localități cu diverse ambarcațiuni, clădiri și zeci de autoturisme luate de valurile uriașe.
Patru milioane de persoane din zona Tokio au fost afectate de întreruperea curentului electric și au izbucnit mai multe incendii.
Autoritățile și cetățenii se grăbesc să evacueze clădirile din zona portului Tokio, unde un bloc a luat foc. De asemenea, acoperişul unei clădiri în care avea loc o ceremonie de absolvire cu 600 de studenți s-a prăbuşit în Tokio. Cel puțin 20 de persoane au fost rănite.
Oraşul Onahama a fost lovit de valuri de patru metri care au măturat totul în cale. Un tsunami de patru metri înălţime a fost observat în prefectura Iwate şi a provocat pagube la Kamaishi. Se așteaptă ca valuri de până la 10 metri înălțime să lovească diverse țărmuri ale Oceanului Pacific.
UPDATE 2
Avioane și vase militare, trimise în zona Miyagi. Centralele nucleare au fost închise
“Deja în partea estică a Rusiei vor fi valuri de 7 metri. Acest cutremur a fost precedat de un cutremur în Indonezia. Sunt valuri tsunami anunţate de Paza de coastă în partea de nord-est a Japoniei. Dacă ai cutremur peste 7,5 e sigur în proporţie de 90% că va fi tsunami”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.
Vase militare de la baza Yokosuka au primit ordin să plece spre prefectura Miyagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului. De asemenea, Ministerul Apărării a trimis opt avioane de luptă pentru a survola zona afectată.
Trenurile şi garniturile de metrou din Tokyo au fost blocate.
Cinci centrale nucleare au fost închise în Japonia, în urma cutremurului , relatează BBC.
“Unele dintre centrale au fost închise automat niciun material radioactiv nu s-a scurs în exterior în urma acestui cutremur. A fost înfiinţat un grup de răspuns eu îl conduc. Vom asigura siguranţa populaţiei. Cerem poporului nipon sa fie precaut şi să fie la curent cu informaţiile transmise de radio şi televiziuni, cerem populatiei să-şi păstreze calmul”, a declarat premierul nipon.
UPDATE 1
Clădiri prăbușite
Cutremurul a fost resimţit şi la Tokyo, timp de cel puţin douã minute. Majoritatea locuitorilor au ieşit pe străzi. Potrivit seismologilor americani, cutremurul s-a produs la 250 de kilometri de capitală, la o adâncime de 32 de kilometri, informează BBC. Seismul a avut loc la ora 14.46 (ora Japoniei).
Mai multe clădiri s-au prăbuşit în Japonia, iar multe altele au fost evacuate. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul victimelor.
În oraşul Onahama, din districtul Fukushima, au fost deja luate de valuri multe case şi maşini.
În regiunea Myiagi, cea mai apropiată de epicentru, se aşteaptă valuri mai mari.
Pericol și pentru țărmurile din Japonia, Rusia, Taiwan, Filipine, Indonezia, Insulele Marcus şi Marinele de Nord
Un puternic cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter s-a produs vineri dimineață în largul coastelor de nord-est ale Japoniei.
Autorităţile au emis alertă de tsunami, iar cutremurul a fost simţit inclusiv în capitala Tokio.
Se așteaptă ca puternicul seism să genereze valuri înalte de până la șapte metri, care pun în pericol țărmurile din Japonia, Rusia, Taiwan, Filipine, Indonezia, Insulele Marcus şi Marinele de Nord.
Japonia a mai fost zguduită de încă un cutremur, de 7,2 grade Richter, în urmă cu doar două zile.