De ce Al-Qaeda este încă importantă

Categories Escală în alte lumiPosted on

De ce Al-Qaeda este încă importantă

VÂRF. Atentatul de la World Trade Center, apogeul terorismului

Bin Laden și rețeaua sa inspiră noi generații de extremiști din întreaga lume.

Directorul CIA, Leon Panetta, declara recent că Al-Qaeda nu mai dispune decât de 50 până la 100 de oameni în Afganistan.

Acest număr sugerează că rețeaua lui Bin Laden nu mai reprezintă o amenințare. Dar Al-Qaeda a fost întotdeauna o organizație mică, având doar 200 de membri când au fost comise atacurile antiamericane de la 11 septembrie 2001.

Ceea ce îngrijorează este nu dimensiunea organizației, ci ușurința cu care modelul poate fi replicat în orice parte a lumii. Acest fapt a fost avut în vedere de Osama bin Laden încă de la crearea rețelei, pentru care s-a folosit de baza de date cu voluntarii străini din războiul împotriva sovieticilor.

Al-Qaeda a fost concepută ca o grupare de elită, care antrenează, instruiește și ajută alte organizații mai importante din punct de vedere militar, principalii beneficiari fiind talibanii, ale căror efective sunt estimate la cel puțin 25.000 de oameni.

Bin Laden și Al-Qaeda au căpătat o dimensiune aproape mitologică, fascinând adolescenți și copii din rândul cărora se recrutează noua generație de extremiști islamici.

Palmaresul recent al rețelei include atacuri care dovedesc infiltrarea în armată și servicii secrete, cum ar fi cel de la baza militară Fort Hood din Texas sau atentatul sinucigaș soldat cu moartea a șapte agenți CIA dintr-o bază secretă din apropiere de Khost, comis de un agent dublu iordanian.

Dana HĂDĂREANU