Sfârșitul dictatorilor

Categories Escală în alte lumi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Sfârșitul dictatorilor

Erich Honecker – RDG

Cum au fost înlăturați de la putere tiranii lumii

Din Coasta de Fildeș în Irak, trecând prin Panama, Liberia și RDG, cotidianul german Die Welt face o trecere în revistă a felului cum au fost înlăturați de la putere dictatorii istoriei recente. Cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă – nu Ion Iliescu, ci Nicolae Ceaușescu.

Gbagbo

Laurent Gbagbo – Coasta de Fildeș

Pe 11 aprilie 2011, autoproclamatul lider al Coastei de Fildeș,  Laurent Gbagbo, a fost evacuat din buncărul său personal, după patru luni de criză postelectorală, marcată de pierderea multor vieți omenești.

Împreună cu soția sa, Simone, considerată drept o „dură” a regimului,  Gbagbo, care se instalase la putere în 2000, a fost trecut în custodia forțelor Națiunilor Unite, la Gulf Hotel.

Saddam Hussein – Irak

Președinte dictator al Irakului încă din 1979, Saddam Hussein a fost capturat de trupele americane în decembrie 2003.

Ascuns într-o groapă adâncă de câțiva metri, la o fermă izolată în apropiere de Tikrit, orașul său natal, el s-a predat fără a opune rezistență.

Trei ani mai târziu, a fost condamnat la moarte, sentință dusă la îndeplinire prin spânzurare.

Manuel Noriega – Panama

Generalul Manuel Noriega a condus Panama între anii 1983 și 1989. La finele anului 1989, Statele Unite au invadat Panama și l-au înlăturat de la putere.

Noriega a fost condamnat în 1992 în SUA pentru trafic de droguri și spălare de bani. Chiar dacă sentința lui s-a isprăvit în 2007, a rămas în închisoare, pentru că nu este clar în ce țară trebuie trimis.

Charles McArthur Ghankay Taylor – Liberia

Președinte al Liberiei din august 1997, Charles McArthur Ghankay Taylor a demisionat în 2003, tot în august, la presiunea comunității internaționale. Taylor a fost acuzat de crime de război și de crime împotriva umanității, ca urmare a implicării sale în războiul civil din Sierra Leone.

După demisie, a fugit în Nigeria. În 2006, noul președinte ales,  Ellen Johnson Sirleaf, a cerut extrădarea lui, ceea ce s-a și întâmplat, Taylor fiind reținut în custodia Națiunilor Unite.

Radovan Karadjici – Republica Srpska

Fondatorul Republicii Srpska, Radovan Karadjici, este întemnițat la  Scheveningen, fiind acuzat de crime de război comise în timpul asediului orașului Sarajevo, dar și pentru masacrul de la Srebrenica.

Din 1996 și până în 1998 a fost dat dispărut, timp în care a lucrat la o clinică privată din Belgrad ca specialist în medicină alternativă și psihologie, sub pseudonimul de dr. Dragan David Dabić.

A fost arestat la 21 iulie 2008, iar acum se află la Haga, în custodia Tribunalului Internațional pentru Crimele din fosta Iugoslavie.

Erich Honecker – RDG

Din 1971 și până în 1989, Erich Honecker a condus Republica Democrată Germană.

După înlăturarea sa de la putere și reunificarea Germaniei, Honecker s-a internat într-un spital militar sovietic de lângă Berlin, apoi s-a mutat la Moscova, pentru a scăpa de acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.

În decembrie 1991, când s-a destrămat URSS, fostul lider est-german s-a refugiat în ambasada chiliană la Moscova, dar a fost extrădat de Boris Elțîn un an mai târziu.

Reîntors în Germania, el a fost incriminat, procesul a început, dar a fost eliberat pe motive de sănătate. Bun motiv pentru a părăsi Europa și a se stabili în Chile, unde a și murit ulterior de cancer.

Nicolae Ceaușescu – România

Nicolae Ceaușescu s-a instalat la conducerea României în 1965 și a fost înlăturat de la putere în decembrie 1989. La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, s-a constituit Tribunalul Militar Excepțional.

La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.