O nouă taxă: Drepturi de autor pentru muzica de la nuntă

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

O nouă taxă: Drepturi de autor pentru muzica de la nuntă

Conform unei noi prevederi a Legii drepturilor de autor, mirii vor fi nevoiţi să plătească o taxă pentru muzica de la nuntă, indiferent că petrecerea are loc la restaurant sau la cort. Taxa pe care tinerii însurăţei trebuie să o achite este de cel mult 300 de lei. Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a publicat recent în Monitorul Oficial sumele care trebuiesc plătite pentru ascultarea publică a operelor muzicale în scop ambiental. Decizia ORDA a ținut cont de cererea formulată de organismul de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR – ADA).

Ana Achim, directorul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor explică: “Se consideră comunicare publică a unei opere muzicale orice comunicare realizată într-un loc deschis publicului, unde se aduna un număr de persoane care depăşeşte cercul normal al unei familii sau al cunoştinţelor acestora”.

Pe lângă taxa aferentă, cei care utilizează opere muzicale în scop ambiental au obligaţia să obţină din partea UCMR – ADA o autorizaţie pentru licenţă neexclusivă, în vederea utilizării operelor muzicale.

Şi mall-urile vor fi nevoite să plătească lunar în jur de 1.800 de lei pentru muzica ambientală.

În topul contribuabililor se regăsesc şi cazinourile, care vor achita o sumă cuprinsă între 1.000 şi 1.700 de lei pe lună.

Nici organizatorii de târguri şi expoziţii nu scapă de taxă – ei trebuie să plătească în jur de 1.500 de lei.

Patronii hotelurilor sau pensiunilor sunt taxaţi lunar cu 4 lei pentru fiecare cameră.

Pentru muzica ambientală din autobuze, troleibuze şi tramvaie este percepută o taxă de 25 de lei, în cazul microbuzelor, taxa este de 30 de lei, iar în cazul taxiurilor – de 15 lei pe lună.

Pentru aeronavele de orice tip, taxa pentru muzica ambientală este de 200 de lei.

Muzeele trebuie să plătească la rândul lor o taxă lunară de 50 de lei, în timp ce birourile sau centrele admi­nistrative, 25 de lei/lună, iar centrele sau ca­binetele medicale 50 de lei/lună.