Belgia: 96,9% din PIB, datoria publică în 2010 –

Categories La ziPosted on

Belgia: 96,9% din PIB, datoria publică în 2010 –

Agenţia Moody’s a avertizat că ar putea retrograda în curând ratingul Belgiei, din cauza cheltuielilor pentru susţinerea financiară a grupului franco-belgian Dexa.

Agenţia a pus sub supraveghere ratingul „Aa1” al Belgiei şi ar putea să-l revizuiască.

Moody’s s-a alăturat astfel agenţiilor Standard&Poor’s şi Fitch, care au pus calificativele Belgiei sub supraveghere, cu perspectivă negativă.

Agenţiile au arătat că lipsa unui guvern investit subminează eforturile de echilibrare a bugetului în Belgia, ţară care se confruntă cu serioase probleme din punct de vedere al datoriilor.

Dexia, ale cărui acţiuni au scăzut cu 42% în ultimele zile, este pe cale de a fi divizat de Belgia şi Franţa, din cauza expunerii masive la datoriile Greciei şi a dificultăţilor de a se finanţa.

Belgia va suporta probabil costul naţionalizării operaţiunilor bancare belgiene ale Dexia, dar şi partea sa de garanţii pentru activele neperformante ale băncii.

Belgia nu are guvern de la alegerile parlamentare din iunie 2010.

Datoriile sectorului public au fost anul trecut de 96,9% din PIB, iar Belgia s-a clasat pe locul trei în zona euro, într-un top nefast al datoriilor, la egalitate cu Irlanda şi în urma Greciei şi Italiei.

Guvernul interimar al Belgiei dorește să limiteze deficitul bugetar din acest an la 3,3% din PIB iar anul viitor la 2,8%.