YouthBank, banca de vise care devin realitate

Categories Cultura, trimitere dreaptaPosted on

YouthBank, banca de vise care devin realitate

Ce bine ar fi dacă toți tinerii României ar arăta așa

Tinerețea este vârsta entuziasmului și a celor mai îndrăznețe aspirații. Membrii programului YouthBank o demonstrează încă o dată și, mai mult decât atât, se implică activ și responsabil în viața comunității.

Conceptul YouthBank a apărut în 1997 în Irlanda, ca inițiativă a organizației Ireleand Voluntary Trust de a crea un fond al tinerilor, condus de tineri, oferind un cadru în care aceștia să colaboreze, să ia decizii și să acționeze pentru a rezolva probleme ale comunității din care fac parte. Până astăzi, proiectul s-a extins în Marea Britanie, Germania, Slovacia, Cehia, Croația, Bosnia, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kazakhstan, Kirghistan, România, Rusia, Africa de Sud și Nigeria.

În România programul a fost lansat în 2006, într-o variantă adaptată nevoilor și posibilităților locale, desfășurându-se în șapte orașe: Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Odorheiu Secuiesc și Timișoara.

„Există două etape principale distincte în decursul programului, ambele pregătite prin sesiuni de formare a echipei de liceeni selectați, atât la nivel teoretic, cât și la nivel practic. În prima parte, echipele locale de 15-20 de tineri lansează o campanie de strângere de fonduri prin mecanisme precum organizarea de evenimente pe care ei înșiși le aleg și le planifică. Suma strânsă în urma campaniei este folosită pentru finanțarea proiectelor cu impact în comunitate ale altor liceeni, în cadrul unui concurs de proiecte lansat în cea de-a doua etapă a programului. Cu alte cuvinte, ei devin finanțatori, urmărind ca proiectele cărora le alocă granturi să fie viabile și monitorizând implementarea lor”, explică Adina Marincea, coordonatorul programului YouthBank pentru București.

Asociația pentru Relații Comunitare este coordonatorul național al programului, în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, care și dublează sumele colectate de liceeni local.

Programul beneficiază de susținerea mai multor parteneri locali, atât din mediul public, cât și din cel privat: inspectorate școlare, primării, consilii locale sau județene, licee, universități și companii.

Structura programului este identică în toate orașele, însă desfășurarea lui diferă în funcție de ideile și alegerile echipelor.

În București, YouthBank a organizat anul trecut pentru strângerea de fonduri două piese de teatru cu tineri actori, cei mai mulți fiind chiar liceeni, jucate la  Teatrul de Comedie și la Teatrul Evreiesc de Stat, precum și un concert Taxi și Trupa Veche.

Anul acesta, pe 28 ianuarie, reputatul violonist Alexandru Tomescu s-a alăturat mai tinerilor muzicieni Sânziana Mircea (pian), Alexandra Potinga (violoncel) și Mălina Ciobanu (vioară) în cadrul spectacolului caritabil „Partituri pe șevalet”. Ideea concertului a fost de a îmbina pictura cu muzica, dar și de a promova tineri artiști.

În 2010, YouthBank București a strâns 7.500 de euro, bani care au susținut 12 proiecte din arii tematice variate: cultural-artistice, educaționale, sportive, sociale și ecologice.

„Concret, au fost inițiative precum: competiții sportive între licee, cursuri de gătit prăjituri, renovarea terenului de sport al unei case de copii sau amenajarea unui spațiu recreativ în cadrul liceului. Aș aminti aici și câteva proiecte mai complexe: Art in Action, care au constat în workshopuri în cadrul cărora o echipă de liceeni a învățat copii de clasele V-VII să picteze și să facă obiecte handmade din materiale reciclabile, pe care le-au expus și vândut la Teatrul de Comedie. Suma obținută a fost donată școlii. Un alt exemplu ar fi PhotoArt, în cadrul căruia au avut loc workshopuri de fotografie cu liceeni pe tehnica PhotoVoice, la sfârșitul cursurilor aceștia realizând fotografii în care au surprins problemele pe care le considerau relevante în jurul lor. Lucrările au fost expuse în Parcul Kiseleff”, adaugă Adina Marincea.

Deși ne aflăm în plină criză, companiile nu sunt suficient de deschise către sponsorizări, iar găsirea surselor de finanțare este o provocare continuă, echipa YouthBank pregătește noi evenimente interesante pentru viitorul apropiat.

Anca ALBU