Concursurile pentru ocuparea posturilor în universităţi devin publice

Categories La ziPosted on

Concursurile pentru ocuparea posturilor în universităţi devin publice

Coaliţia de guvernare a aprobat miercuri o nouă metodologie cu privire la ocuparea posturilor în învăţământul superior. Astfel, toate concursurile vor fi publice, iar pentru funcţia de profesor universitar candidaţii vor fi evaluaţi de către o comisie din care va face  parte obligatoriu un profesor din străinătate.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat miercuri că această metodologie nouă elimină “practica nepotismului” în ocuparea posturilor de cadru didactic universitar, întrucât din comisiile de concurs nu vor putea face parte rude ale candidaţilor sau persoane care au avut relaţii “comerciale” cu aceştia.

Concurenţii pentru posturile de conferenţiar şi profesor universitar vor fi evaluaţi, conform noii metodologii, de o comisie din care cel puţin trei membri vor fi din afara universităţii respective.

Totodată, la examenul pentru postul de profesor universitar, un membru al comisiei de concurs trebuie să fie din străinătate.

De asemenea, concursurile vor fi deschise publicului, iar candidatul va depune cel puţin 45 de minute înainte un plan de dezvoltare profesională.