ANCHETA “TIMPUL” – Cum consolida Vama bugetul de stat

Categories Explicit, La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

ANCHETA “TIMPUL” – Cum consolida Vama bugetul de stat

REZOLUȚIE COMĂNIȚĂ: întru tragere de timp pentru acoperirea incompetenţei sau a unei operaţiuni dubioase cu chiria

SC „Eliade Tower” SA se află pe strada Mircea Eliade 18 (Floreasca) și este un sediu-gigant de firme, care în prezent aparține grupului de investiții imobiliare „Eurobank Properties”. Taman aici și-a găsit sediu Direcția Regională Vamală București, unde a închiriat 1.200 mp de birouri cu 17 euro/mp și trei locuri de parcare (contract de închiriere nr. 9 din 15.10.2006). După ceva timp, Vama a mai închiriat și jumătate din etajele 7 și 9 (500 mp), deși propriul sediu din Crângași era în stadiu avansat de finisare (termen 1 decembrie 2007).

Contractul a fost modificat succesiv prin două acte adiționale. Dubioasă era prelungirea de contract, deși știau că se vor muta la 1 decembrie 2007.

Între timp a survenit un acord de încetare a contractului, din 31.07.2008, prin care s-au recunoscut sumele, dar cu obligația la penalități până la 4.02.2009.

Vama a recunoscut expres suma de bani datorată la acea vreme – 284.000 RON – și promitea să o achite până la 31.10.2008. „Eliade Tower” a emis și facturi fiscale.

La 1 decembrie 2007, toată Regionala și partea ANV care funcționa în Floreasca s-au mutat în Crângași, rupându-se contractul cu firma deținătoare a imobilului.

Sediul a fost părăsit fără a-l înștiința pe locator, dar Vama datora chiria până la 31.07.2008, dată la care părțile conveniseră încetarea contractului.

„Eliade Power” a acționat Vama în instanță, aceasta din urmă începând să tragă de timp. Mai întâi, prin Sentința civilă 5.791 a Judecătoriei Sector 6, Vama a fost obligată să plătească.

Și prin sentința următoare, 9.613 (dosar 5.176/3/2009), Vama era bună de plată.

Iată modul pueril prin care se apără Vama într-o cerere de ordonanță preșidențială de suspendare a Sentinței comerciale 9613:

„ANV este organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, în cadrul ANAF, deci instituție bugetară, iar prin punerea în executare a acestei sentințe s-ar crea o pagubă iminentă în bugetul consolidat de stat, pe fondul crizei economice generale”.

Și altă mostră: „Executarea de urgență a acestei sentințe comerciale ar perturba semnificativ activitatea instituției noastre, care are o importanță majoră în consolidarea bugetului de stat”. Semnat: Paul Petrof, director coordonator.

Chestiune comică – taman Fiscul, care-i executa pe toți, nu putea plăti 337.478 lei, cât a ajuns suma în final, după calcularea penalităților, și invoca criza economică. Instanța a considerat că ar fi putut suspenda executarea dacă era vorba de o urgență.

Iar Fiscul nu a probat în nici un fel iminența producerii unui prejudiciu în patrimoniul ANAF. Practic, Vama a fost obligată să plătească această sumă pentru încă un an după ce a părăsit oficial acest sediu.

Pe toată perioada derulării proceselor, juriștii Vămii, ca să tragă de timp, apelau ba la necompetența materială a tribunalului, ba susţineau că ar fi vorba de un contract de natură civilă, nu de natură comercială (din contract nu rezulta în nici un fel natura civilă, așa că aparținea naturii comerciale). Apărare de tot râsul. S-a pierdut cu brio.

Protagoniștii acestei „întâmplări” sunt Dorel Fronea, care după aceea a plecat director de achiziții în Ministerul Justiției (după principiul „dai tunul și dispari”), și Paul Petrof, director coordonator. Nu s-a plătit de bunăvoie, pentru că trebuia să mănânce toată lumea.

Dorel Fronea a procedat la fel și la Prahova. A mutat Vama de la Bărcănești în containerele unui comisionar vamal, la Crângul lui Bot, și imediat a plecat, fiind promovat la Regională.

A fost nevoie de încă un proces, de executare silită, ca în final, abia la sfârşitul anului 2010, ANAF să suplimenteze fondurile la titlul 20 („bunuri și servicii”) cu suma de 343.850 RON pentru plata unei chirii care ar trebui imputată vinovaților.

Dar nici unul dintre prietenii vinovaților, Comăniță sau Blejnar, n-a mișcat un deget. Fronea a devenit chiar mâna dreaptă a lui Blejnar, a fost promovat director adjunct la Direcția Supraveghere Produse Accizabile din cadrul ANV.

Ni s-a relatat că Fronea s-ar învârti pe lângă guvernul de la Chișinău pentru o poziție de consilier al prim-ministrului. Bună alegere!

Radu ANDREI